24 Αυγούστου 2012

Δελτίο Τύπου του Συντονιστι​κού των Αποστράτων Σ.Ξ, Π.Α, ΕΛ.ΑΣ και Π.Υ., νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Πιερίας και Τρικάλων



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

6 Σεπτεμβρίου 2012 - Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας Αποστράτων


            Το Συντονιστικό των Αποστράτων του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας των νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Πιερίας και Τρικάλων, αφού έλαβε υπόψη:
·                     Τη φημολογούμενη νέα μείωση των συντάξεων των αποστράτων και του ειδικού  μισθολογίου πείνας των εν ενεργεία συναδέλφων.
·                     Την οικονομική εξαθλίωση, που ήδη βιώνουν εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ, ζώντας κάτω από το όριο της στοιχειώδους διαβίωσης, μη δυνάμενα πλέον να πληρώνουν στεγαστικά δάνεια και χαράτσια.
·                     Την αδυναμία κατανόησης της πολιτείας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οικογένειες εν ενεργεία και εν αποστρατεία συναδέλφων, που ο μισθός ή η σύνταξη είναι και οικογενειακό τους εισόδημα, λόγω υποχρεωτικής μη εργασίας της συζύγου (συχνές μεταθέσεις).
·                     Τη μη άρση των μειώσεων των συντάξεων, λόγω των άδικων και αντισυνταγματικών ηλικιακών κριτηρίων παρά τις προεκλογικές, περί του αντιθέτου, υποσχέσεις.
·                     Τη μη προσπάθεια αναπλήρωσης του αποθεματικού των Μετοχικών μας Ταμείων, που υπέστησαν σημαντικές απώλειες λόγω του PSI.
            Αποφασίζει ομόφωνα την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 11:00 στην Πλατεία Νομαρχίας της Λάρισας και προσκαλεί να συμμετάσχουν σ’ αυτήν όλοι οι απόστρατοι των ΕΔ, των ΣΑ και οι οικογένειες τους. Προτείνεται δε, να φέρει ο καθένας από μία Ελληνική Σημαία, ως σύμβολο ενότητας και αγώνα. Δε θα γίνει αποδεκτή καμία έμμεση ή άμεση πολιτική ή κομματική εκμετάλλευση ή συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
                                                          
                                                              24 Αυγούστου 2012


                                                        Για το Συντονιστικό των Αποστράτων
                                                       Σχης ε.α. Απόστολος Παπαπαρίσης


23 Αυγούστου 2012

Δηλώσεις Προέδρου Ε.Α.Α.Σ.Ν Λάρισας.

Δείτε τις δηλώσεις του Προέδρου της Ε.Α.Α.Σ. Ν. Λάρισας κ. ΠΑΠΑΠΑΡΙΣΗ Αποστόλου στη "ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ", σχετικά με το Ειδικό Μισθολόγιο των Ενώπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.




20 Αυγούστου 2012

Όχι συνένοχοι στο...έγκλημα



  






Γράφει το μέλος του Συνδέμου μας,
     Σωτήριος Αθαν.Μουντζούρης

΄Ενας απλός έλεγχος της Αστυνομίας,έλεγχος ρουτίνας όπως λένε οι αστυνομικοί,κατέληξε σε  πρώτη διεθνή είδηση σε όλα τα  ΜΜΕ του κόσμου (Ευρωπαϊκά, Αμερικανικά, ίσως  και Αφρικανικά) και χρειάσθηκε η  κατεπείγουσα αποστολή διμοιρίας των ΜΑΤ από την Αθήνα για  την ολοκλήρωση του ελέγχου, προχθές 18 Αυγούστου, στην νήσο΄Υδρα.
Το περιστατικό αυτό της ΄Υδρας-το οποίο δεν είναι μοναδικό βέβαια,αλλά  λόγω της δημοσιότητας  έλαβε αυτές τις διαστάσεις-καταδεικνύει την νοοτροπία του ΄Ελληνα  ως προς την εφαρμογή  του νόμου και την προσαρμογή του στην νομιμότητα.
Πως,στα αλήθεια,μπορείς  να υποστηρίξεις στα διεθνή  ειδησεογραφικά πρακτορεία, που πλέον διαθέτουν και αποδεικτικό υλικό τα ρεπορτάζ τους, ότι όσα μας καταμαρτυρούν οι Ευρωπαίοι και οι  υπόλοιποι λαοί της γής δεν είναι συνωμοσία, υπερβολές και σκηνοθεσία για να μας αφανίσουν δήθεν  από …προσώπου της γής;
Ποιος  Έλληνας  (και ας μη ταξίδεψε στα νησιά μας για ολιγοήμερες διακοπές) δεν είναι αυτόπτης μάρτυρας και παθών του αδικήματος της φοροδιαφυγής και -σε πολλές περιπτώσεις-συνένοχος και συνεργός στην τέλεση του αυτού αδικήματος και ο ίδιος;
Καίτοι οι πάντες γνωρίζουν την έκταση της φοροδιαφυγής και σχεδόν όλοι υπήρξαμε θύματα (ή και συνεργοί ακόμη),εν τούτοις είμαστε πρόθυμοι, όπως οι Υδραίοι, να αντισταθούμε  στα όργανα του κράτους που  εντέλλονται την εφαρμογή των νόμων.
Στην πραγματικότητα επιβραβεύουμε τον παράνομο (τον κλέπτη, διότι κλέβει χρήματα από το κράτος),όταν  η πράξη του αυτή μας αφήνει εντελώς ασυγκίνητους και ταυτόχρονα μας οδηγεί στην  έμπρακτη συμπαράστασή του, αφού είμαστε πρόθυμοι να τον υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε προσωπικό μας κόστος (να  προπηλακίσουμε τους ελεγκτές αστυνομικούς ή εφοριακούς και να  ταχθούμε αναφανδόν υπέρ των  παρανομούντων, που διεκδικούν  δυναμικά το δικαίωμά τους στην παραοικονομία και στην καταπάτηση των νόμων του κράτους) !!
Αυτό είναι κάτι που εντυπωσιάζει και χρειάζεται ειδική ανάλυση από ειδικούς επιστήμονες.
Η αλήθεια είναι ότι, η χώρα μας ευρίσκεται σε ειδικές  οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες να αποφύγει την χρεοκοπία και την κοινωνική απορρύθμιση. 
Ο ελληνικός λαός με υπομονή και αξιοθαύμαστη αντοχή ανέχεται  τα δυσβάστακτα  οικονομικά μέτρα και εύχεται η χώρα να ορθοπεδήσει.
Σύμφωνα με τους Κυβερνώντες η  κύρια αιτία επιβολής των σκληρών μέτρων είναι η μεγάλη έκταση της φοροδιαφυγής, η περιστολή της οποίας θα οδηγήσει αυτομάτως σε ελάφρυνση των αγρίως φορολογουμένων ελλήνων πολιτών και στην μείωση της ανεργίας.
Οι νόμοι υπάρχουν, εκείνο που  χρειάζεται είναι η εφαρμογή τους.Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται οργάνωση του κράτους και έλεγχοι  διαπίστωσης της νομιμότητας.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΑΝΤΟΥ και ΠΑΝΤΟΤΕ,μπορεί να είναι το σύνθημα σήμερα.
Οι νομοταγείς πολίτες δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν.
Οι παράνομοι φοροφυγάδες ας συμμορφωθούν με τους νόμους της πολιτείας και να παύσουν να εγκληματούν κατά της χώρας αυτή τη συγκεκριμένη  εποχή.
Οι παρανομούντες πρέπει να  τιμωρούνται αυστηρά προς παραδειγματισμό και των υπολοίπων.Οι πολίτες πρέπει να  συνδράμουν στο έργο των Αρχών (Αστυνομικών και Οικονομικών) και να μην καθίστανται  δια της ανοχής  συνεργοί στο έγκλημα .
Φθηνές δικαιολογίες είναι ανεπίτρεπτες.Η οικονομική κρίση πλήττει τους πάντες και κυρίως τους χαμηλόμισθους, τους φτωχούς και τους αδυνάτους, οι οποίοι δεν φοροδιαφεύγουν και υπομονετικά  πειθαρχούν στους νόμους και στην πολιτεία πληρώνοντας τους φόρους που «γενναιόδωρα» επιβάλλει.
Η πολιτεία να συνδράμει και να ενισχύσει τους Αστυνομικούς στην προσπάθεια αυτή και στα νέα τους καθήκοντα (δίωξη οικονομικών –φορολογικών εγκλημάτων) με οικονομικά μέσα, με τεχνική υποστήριξη και θεσμική θωράκιση.
Η Αστυνομία και μόνον μπορεί να φέρει αποτέλεσμα στους ελέγχους διότι γνωρίζει το αντικείμενο, διαθέτει έμπειρο προσωπικό από γενικούς ανακριτικούς υπαλλήλους και εγγυάται τον πλήρη, ουσιαστικό και αποτελεσματικό έλεγχο.
Σκοπός δεν είναι η εξόντωση των επαγγελματιών αλλά ο συνετισμός, η παιδαγωγία και η επαναφορά στην νομιμότητα των ασυνείδητων φοροφυγάδων που θεωρούν εαυτούς περισσότερο έξυπνους από τους  νομοταγείς και συνεπείς  συμπολίτες τους.
Κλέπτης δεν είναι μόνο εκείνος που  αφαιρεί εκ της κατοχής του άλλου ξένο  κινητό πράγμα μεγάλης αξίας (λίρες ή χρηματικά ποσά, πυραυλάκατους ή υποβρύχια), αλλά και ο οποιοσδήποτε με οποιονδήποτε τρόπο αφαιρεί ή δεν αποδίδει  στο κράτος τους οφειλόμενους φόρους.
Οι πολίτες-παρά την  αντίδραση των ελαχίστων της΄Υδρας υπέρ των παρανόμων- απαιτούν να  σταματήσει η διαφθορά, η απάτη, η φοροκλοπή, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή «πάση θυσία» και είναι πρόθυμοι να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια της οποιασδήποτε Κυβέρνησης, που θα θελήσει να  αποκόψει το σάπιο  αυτό μέλος της κοινωνίας μας.
Τώρα είναι η ώρα για δράση και αποτέλεσμα. Μικρουπολογισμοί, μικροσυμφέροντα και κομματικοί υπολογισμοί  με σκοπιμότητες πελατειακού-κομματικού χαρακτήρα δεν περνούν.
΄Οσοι δειλιάσουν θα χάσουν,διότι η συνέχιση και η ανοχή αυτών των φαινομένων σημαίνει συνενοχή  στην καταστροφή της χώρας. Και στην περίπτωση αυτή όλοι χάνουν.
 Όχι συνενοχή στο έγκλημα.-

17 Αυγούστου 2012

ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΕΛΛΗΣ-Ο ευεργέτης της Ιστορίας


ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΕΛΛΗΣ
O Ευεργέτης της Ιστορίας μας
O μεγάλος Έλληνας, ο μεγάλος δάσκαλος, ο μεγάλος καλλιτέχνης, που δεν τίμησε ούτε η Πολιτεία, ούτε η Ακαδημία Αθηνών

Η πορεία ενός ανθρώπου, ζυμώνεται πάντα στα παιδικά του χρόνια και έχει αποδειχθεί πως οι δυσκολίες γεννούν τελικά μεγάλες μορφές, καθώς ενεργοποιούν μέσα τους από νωρίς, όλα εκείνα με τα οποία τους έχει εφοδιάσει ο Θεός: πίστη, ελπίδα, υπομονή, επιμονή, προσπάθεια, συναίσθηση, ευαισθησίες και όλα τα τάλαντα, τα ιδιαίτερα ταλέντα με τα οποία τους έχει προικίσει. Ένα τέτοιο δοκιμασμένο και προικισμένο παιδί ήταν και ο Παύλος.

Ο Θεός έδειξε από την πρώτη στιγμή το θέλημά Του αλλά και την αποστολή που θα του ανέθετε φέρνοντάς τον στον κόσμο το 1923 στα Ιωάννινα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου! Ανήμερα της επετείου της Παλιγγενεσίας του 1821, την οποία θα υπηρετούσε σε όλη του τη ζωή, αρχικά μαζεύοντας το υλικό και τις μορφές της μέσα του και στη συνέχεια δημιουργώντας τες με κερί και τέχνη ζηλευτή στο Μουσείο του!

Τεσσάρων μόλις χρονών ορφάνεψε από μάνα και στα εννέα του από πατέρα.
Τον ρόλο της ανατροφής, μα και τον δυσκολότερο της διάπλασής του, ανέλαβε με μεγάλη επιτυχία η θεία του Σοφία Παραμυθιώτη (αδελφή της μητέρας του), η οποία ήταν Δασκάλα, αλλά και καλλιτέχνης! Διαπαιδαγωγήθηκε έτσι με πολύ καλές αρχές, σε ένα εγγράμματο και έντεχνο περιβάλλον, που του έβαλε βάσεις και του έδωσε εμπνεύσεις και κινήματα ψυχικής έκφρασης, τα οποία άρχισαν να βρίσκουν διέξοδο καθώς μικρός ακόμη προσχεδίαζε μορφές ηρώων, που τόσο τον συγκινούσαν!
Στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, έφηβος τότε, τον συνέλαβαν οι Γερμανοί και τον έβαλαν μαζί με άλλα Ελληνόπουλα να συλλέγουν βόμβες, οβίδες και χειροβομβίδες που δεν είχαν εκραγεί! Κάθε μέρα μελλοθάνατος! Γιατί δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που τα βλήματα έσκαγαν και δεν ξανάβλεπε ποτέ πια τους συντρόφους του! Τότε αμέσως σχεδίαζε και αποθανάτιζε τη μορφή τους πάνω σε ό, τι έβρισκε, συνήθως ξύλα.
Μετά την Απελευθέρωση, μπαίνει το 1945 με προτροπή της Δασκάλας θείας του, στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία και αποφοιτά το 1947!

Είναι η εποχή που έχει ήδη ξεκινήσει στα 23 του να φτιάχνει τις πρώτες του προτομές, όπως εκείνες των Γ. Καλούδη, Γ. Λύτρα, Στρατηγού Ρέππα και ιδιαίτερα του τότε Μητροπολίτη Ιωαννίνων (πρώην Βελλάς και Κονίτσης και αργότερα Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος) Σπυρίδωνα Βλάχου, του λεγόμενου και «Φωνή του Γένους», μεγάλου πρωταγωνιστή της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, αλλά και του Κυπριακού Αγώνα μετέπειτα, με τα περίφημα Συλλαλητήριά του και τους πύρινους λόγους του, ο οποίος τον εμπιστεύτηκε, τον ενθάρρυνε και θέλησε να τον ανταμείψει πληρώνοντας γενναία τον κόπο του Παύλου. Μα ο νεαρός Βρέλλης αρνήθηκε λέγοντας πως "δεν θέλω να αρχίσω την καριέρα μου με χρήματα".
Το 1949 γράφεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, αλλά τη χαρά και την πρόοδό του θα ανακόψει η στρατιωτική θητεία του κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο που τον σημαδεύει ψυχικά και τον αποσυντονίζει.

Ξαναβρίσκει όμως το δρόμο που με τόσο κόπο είχε χαράξει ως τότε, με κατασκευές σε πηλό, χαρακτική και ζωγραφική, ενώ παράλληλααθλείται και μάλιστα παίρνει μέρος με διακρίσεις και πρωτιές σε Αγώνες άλματος επί κοντώ ("Άκτια" 1950, "Δωδωναία" 1950)! Ταυτόχρονα, παρακολουθεί μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής και ορθοφωνίας! Αναγκάζεται όμως να τα εγκαταλείψει αργότερα όλα αυτά, για να αφοσιωθεί εξ΄ ολοκλήρου στα μαθήματα της Σχολής, που απαιτούν όλο και περισσότερο χρόνο και ενέργεια.

Το 1954, αποφοιτεί τελικά από τη Σχολή Καλών Τεχνών, με Θεωρητικό και Πρακτικό Πτυχίο, αλλά δεν σταματά εκεί και με υποτροφία παρακολουθεί μαθήματα Τέχνης και Τεχνικής της Χαλκογλυπτικής στη Φλωρεντία (όπου εργάζεται για σύντομο χρονικό διάστημα) και Ψηφοθεσίας στη Ραβέννα!.

Διαρκώς προσπαθεί να ταξιδεύει στο εξωτερικό, ώστε να παρακολουθεί καινούριες εκθέσεις ή να επισκέπτεται σημαντικά Μουσεία, ενώ είναι μεγάλη η συγκίνησή του όταν του ανατίθεται ησυντήρηση τμημάτων του Μουσείου Ακροπόλεως από τον Ιερό Βράχο!
Κατόπιν εργάζεται για τρία περίπου χρόνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο, αποκτώντας και δυο αναγνωρισμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα οποία χρησιμοποίησε για να υλοποιήσει μια ιδέα του, τη δημιουργία Τμήματος Αναπαραγωγής Κλασικών Αρχαιοτήτων, του οποίου ανέλαβε τη θεμελίωση!

Κοφτερό μυαλό καθώς ήταν και θέλοντας η διδασκαλία να πιάνει τόπο, εισηγήθηκε καινούργια προγράμματα μαθημάτων, με συγκεκριμένη παιδαγωγική μέθοδο, που εφαρμόστηκαν πρώτα στο Τζάνειο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πειραιά, όπου δίδαξε επί χρόνια με επιτυχία! Θεωρούσε μάλιστα οργανικό και αναπόσπαστο κομμάτι της Παιδεία, τις επί τόπου ξεναγήσεις των μαθητών σε Αρχαιολογικούς χώρους, τις οποίες έκανε ο ίδιος προσωπικά!

Από το 1958 εργάζεται ως Καθηγητής Τεχνικών σε Γυμνάσια και Λύκεια των Ιωαννίνων, όπου ανακαλύπτει τις αδυναμίες του συστήματος της Εκπαίδευσης. Επειδή δεν υπάρχει ανάλογος κύκλος μαθημάτων για υποψήφιους Α.Σ.Κ.Τ., ιδρύει δική του Σχολή δίνοντας απαραίτητα εφόδια στα παιδιά, με ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, αλλά και χρήσιμα στοιχεία από την καλλιτεχνική εμπειρία του!
Προσθήκη λεζάντας
Από το 1960 δημιουργεί στους Μουζακαίους Ιωαννίνων μονάδα αναπαραγωγής κεραμικών προτομών των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων της αρχαίας Ελλάδας, όπως των Περικλή, Ασπασίας, Αλέξανδρου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αισχύλου, Θουκυδίδη, Σωκράτη, Ιπποκράτη, Σαπφούς και άλλων, με οδηγό τα αντίστοιχα εκθέματα των Μουσείων!

Το 1962 παντρεύεται τη Μαρία Γιαννίση και αποκτά δυο παιδιά, τον Κωνσταντίνο (1966) και την Άννα (1970), ενώ εκεί πίσω στα Ιωάννινα του δίνεται η δυνατότητα να επανασυνδεθεί με την ηπειρώτικη λαϊκή τέχνη.

Παράλληλα λαμβάνει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό, ενώ παρουσιάζει και ατομική του έκθεση στο Λονδίνο το 1972, με θέμα "Αναμνήσεις από την Τανάγρα" και "κινητική γλυπτική"!

Καθώς ταξιδεύει, ερευνά και συλλέγει πάντα με μεγάλη προσοχή και αγάπη στοιχεία, πληροφορίες, τόπους μορφές, ανοίγει ολοένα και περισσότερο μια νεανική πηγή της ποίησής του, που τον οδηγεί να εκδώσει τελικά τις "Θύμησες" το 1969, τις "Φόρμες" το 1972, το "Σίδερα, Πέτρες και Λουλούδια" το 1975!

Εν τω μεταξύ, στα 1971, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τον αποσπά για επτά χρόνια, προκειμένου να παραδώσει μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης (Σύγχρονα Ρεύματα) όπου συγκρούεται με τη νοοτροπία της θεωρητικής και μόνο προσέγγισης των μαθημάτων και ιδιαίτερα της Ιστορίας, στην οποία έχει εξαιρετική ευαισθησία, θεωρώντας την «πάντα ζωντανή μέσα σε όλους και πάντα απαραίτητη για όλους»!

Έτσι το 1975 δημιουργεί στους Μουζακαίους το "Μουσείο Προεπανάστασης 1611 - 1821" με κέρινα ομοιώματα και πρώτο σχετικό ιστορικό θέμα το «Κρυφό Σχολειό», μεταμορφώνοντας μια αίθουσα με τέτοιο τρόπο, ώστε ο επισκέπτης να μπαίνει αμέσως στον ιστορικό χρόνο και περιβάλλον των ηρώων και των γεγονότων! Δημιουργούσε πια εκεί ανθρώπινες μορφές από κερί, αφού είχε προηγηθεί ηκατασκευή με πηλό, η δημιουργία εκμαγείου από γύψο και τέλος η χύτευση του κεριού! Μια διαδικασία επίπονη και επίμονη! Χρονοβόρα και απαιτητική! Με θαυμαστά όμως αποτελέσματα, που από την πρώτη στιγμή δημιούργησαν ενθουσιασμό σε όσους την πρωτοείδαν!

Το 1982 εκδίδει δύο ακόμη ποιητικές του συλλογές, το "Ήταν και Είναι" και το "Λαμαρίνες και Παράνομοι», ενώ έχει προσθέσει στο αρχικό του Μουσείο και άλλα θέματα-αίθουσες. Και έχει σχέδια για πολύ περισσότερα έργα, αλλά ο χώρος αποδεικνύεται πλέον πολύ μικρός για ένα τόσο μεγάλο έργο! Και βοήθεια δεν υπάρχει από πουθενά.

Τότε, το 1983, έχοντας συνταξιοδοτηθεί με το βαθμό του Γυμνασιάρχη και ενώ είναι πια 60 ετών, αποφασίζει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, αφιερώνοντας όλου του τον εαυτό στον μεγάλο του στόχο: ένα ολοζώντανο Μουσείο Ιστορίας, γεμάτο αληθινούς, ζωντανούς ήρωες, που μπορούν να μας διδάξουν και να μας καθοδηγήσουν!

Έτσι διαθέτει όλο το εφ' άπαξ της σύνταξής του σε έναν γυμνό χώρο 17 στρεμμάτων, στο χωριό Μπιζάνι Ιωαννίνων! Τον χαράζει με δρόμους και πλατείες και τον διαμορφώνει όμως, στολίζοντάς τον με πολλά δέντρα και φτιάχνοντας το σχέδιο του πανέμορφου φρουριακού κτιρίου, βάζει και ίδιος πολύ προσωπική εργασία, χτίζοντας με τα χέρια και την ψυχή του, το περίφημο «ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλος Βρέλλης»!

Στη συνέχεια ακούραστος και αεικίνητος άρχισε να διαμορφώνει και τον εσωτερικό χώρο, ξεφεύγοντας από τα κλασικά Μουσεία και προσπαθώντας να φτιάξει ποικίλα σκηνικά, που θα φιλοξενούν και θα αναδεικνύουν τα ομοιώματά του, όλα παρμένα από την Ελληνική Ιστορία! Δημιουργώντας δηλαδή «ιστορικόπεριβάλλον», κάτι που λείπει σχεδόν από όλα τα Μουσεία του Κόσμου!

Στην τιτάνια αυτή προσπάθεια, στέκονται τώρα δίπλα του παλιοί φίλοι και μαθητές του και ο Σύλλογος "Φίλοι του Μουσείου Παύλου Βρέλλη", ενώ υπήρξε σημαντική - αν και αργοπορημένη η αρωγή του κράτους στα τελειώματα του Μουσείου, όταν η Μελίνα Μερκούρη(Υπουργός Πολιτισμού) και ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος (Υπουργός Οικονομικών), βοήθησαν το έργο του, υποστηρίζοντάς τον και ηθικά και οικονομικά!

Και το έργο του είναι πραγματικά αξεπέραστο, μοναδικό, συγκινητικό, ιστορικό και πρωτίστως εθνικό! Ζωντάνεψε ήρωες, Αγίους, πρόσωπα και στιγμές που είχαν ξεχαστεί και ξεθωριάσει από τον ξενισμό, την αδιαφορία, την άγνοια, την ισοπεδωτική τηλεόραση και τα περίφημα ΜΜΕ! Κράτησε αναμμένη τη δάδα του Γένους! Έφερε το χθες στο σήμερα και έφτιαξε το Μουσείο του ιστορικού μας χωροχρόνου! Υπήρξε ένας νέος «Φειδίας» που σμίλεψε τη ζωφόρο της Παλιγγενεσίας! Ένας νέος «Ελύτης της γλυπτικής» που με κερί αντί για πένα, κέντησε με τρανές μορφές τα ακρογιάλια και τα κάστρα της Ελληνικής Ιστορίας! Τη Μνήμη του ¨Εθνους! Δείχνοντας το σωστό μονοπάτι του Ελληνισμού!

Ο Παύλος Βρέλλης, ζωντάνεψε στο δικό του «Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας» και τους Ηπειρώτες Ευεργέτες, που τόσο θαύμαζε, χωρίς ίσως να έχει συνειδητοποιήσει ότι και ο ίδιος είχε γίνει ένας πολύ μεγάλος, μοναδικός και αξεπέραστος Εθνικός Ευεργέτης της Ελληνικής Ιστορίας, ζωντανεύοντας το θρυλικό 1821, μα και το Έπος του 1940-41 και τόσα άλλα ακόμη!

Παράλληλα άλλα έργα, προτομές και συνθέσεις του, κοσμούν ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του Εξωτερικού, καθώς και στην Πινακοθήκη Ιωαννίνων, ενώ κάποια από πέτρα και μάρμαρο στολίζουν και υμνούν την ηπειρώτικη γη!

Για όλη αυτή την προσφορά του τιμήθηκε από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (1981), Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδας (1982), Φυσιολατρικό Σύνδεσμο Πατρών (1984), Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (1991), Δήμο Ιωαννιτών (1992), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1992), Σύλλογο Ιωαννιτών Άγιος Γεώργιος (1992), 8η Μεραρχία (1993) και άλλους, αλλά όχι από την επίσημη πολιτεία, ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε από τη Βουλή των Ελλήνων, ούτε από την Ακαδημία Αθηνών, όπως θα ταίριαζε σε μια τέτοια, σπάνια, ασύγκριτη και δημιουργική μορφή, σε έναν μεγάλο Έλληνα, σε έναν μεγάλο δάσκαλο της τέχνης και της Ιστορίας μας!

Το έργο του ποτέ δεν προβλήθηκε στην πρώτη σελίδα, στα κεντρικά δελτία, στις «μεγάλες» εκπομπές, μα διαδόθηκε στόμα με στόμα από όλους τους Έλληνες! Από εκείνους που δίδαξε με το ήθος, τη σεμνότητα και το ανυπολόγιστης εθνικής και καλλιτεχνικής αξίας έργο του! Από αυτούς που γνώρισαν τις ρίζες και τους προγόνους τους μέσα από την ψυχή και τα χέρια του!

Ο Παύλος Βρέλλης, τις 23 Ιουλίου 2010 μ.Χ., έχοντας κλείσει τα 87 του χρόνια, ξεκίνησε με το τελευταίο κερί του για την αιωνιότητα! Για να συναντήσει από κοντά, όλους εκείνους τους ήρωες και Αγίους, που αγάπησε, θαύμασε, σμίλεψε και ύμνησε όσο κανείς!

                                                                                             Τον ευγνωμονούμε!

13 Αυγούστου 2012


Γράφει το μέλος του Συνδέσμου μας, Νίκος Μπέτσιος
                Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α.

Η μέθοδος της <<σαλαμοποίησης>> είναι μία παλιά μέθοδος την οποία χρησιμοποιούσαν κυβερνήσεις κρατών η ηγεσίες υπηρεσιών, προκειμένου να περάσουν διάφορα αντιλαϊκά μέτρα με το μικρότερο  δυνατό κόστος αντίδρασης, <<κομμάτι-κομμάτι>>, μέχρι δηλαδή να φθάσουν τμηματικά στον επιδιωκόμενο στόχο. Εδώ περίπου και τρία χρόνια ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και τώρα στη δύσμοιρη χώρα μας, με τους κατ' εξακολούθηση <<βιασμούς>> της εσωτερικής υποτίμησης μισθών και συντάξεων των Ελλήνων από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις . Εκτός από τον <<βιασμό>> του εισοδήματος, συνεχίζεται και ο <<βιασμός>> της λογικής μας. Οι μέχρι τώρα διαφορετικές πολιτικές ηγεσίες από την ένταξή μας στο μνημόνιο, μας διαβεβαίωναν ότι λ.χ. <<Το 2011 επιστρέφουμε στην ανάπτυξη.....-- το βαρέλι έχει πάτο....-- νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις δεν πρόκειται να γίνουν....>>. Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι <<δεν υπάρχει έλεος>> και μάλιστα τώρα τελευταία ανακαλύφθηκε και νέος << χρησμός>> ότι η σύνταξη των 1400  είναι μεγάλη....Ασφαλώς ...αν η παραπάνω σύνταξη είναι μεγάλη, τότε προσαρμόστε και σεις τους δικούς σας Υπουργικούς μισθούς με όλα τα <<τσιτάτα>>, στις αποδοχές των 1400 και τότε είμαι βέβαιος ότι όλοι μας θα δεχθούμε και θα παραδεχθούμε ότι πράγματι η σύνταξη των 1400 είναι μέγιστη. Εμπρός λοιπόν καλύψτε και πάλι την <<μαύρη τρύπα>> με τους γνωστούς ....πελάτες, δηλαδή τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς και τους ανέργους και βέβαια στην επόμενη εσωτερική υποτίμηση θα μας αναγγείλετε ότι η σύνταξη των 700 είναι ......μεγάλη, για να φθάσουμε αισίως.... στις Βουλγαροποιημένες συντάξεις εξαθλίωσης, στο σύνολο πλέον των απελπισμένων Ελλήνων. Εμπρός λοιπόν κόψτε όλο το <<σαλάμι>> για να μην το παιδεύετε κομμάτι-κομμάτι.... Και για να μη ξεχνιόμαστε, όλοι μας λίγο-πολύ έχουμε στο σπίτι μας και από ένα [τουλάχιστον] άνεργο πτυχιούχο με προσόντα. Μήπως άραγε υπάρχει κάποια θεσούλα στη Βουλή, ή έχουν καταληφθεί όλες από Προέδρους κ.α.κ.α. Μήπως ο <<στρατηγός άνεμος>> μπορεί να φυσήξει και να σπρώξει λίγο την κατάσταση;  Εδώ μάλλον έχει εμφιλοχωρήσει ο <<βιασμός>> της ηθικής. Ατυχώς η τραγωδία μας συνεχίζεται αμείλικτη, <<χωρίς κάθαρση>> και μάταια υποθέτω ότι αναμένουμε τον <<από μηχανής Θεό>> , γιατί μέχρι σήμερα εμφανίζονται μόνο οι <<από μηχανής δαίμονες>>. Η επιβαλλόμενη <<λόγχη>> στον <<βιασμό>> της προσωπικότητας μας, πόσο περισσότερο θα μας μειώσει στη λογική και στη τσέπη μας;  Ο σοφός συγκλητικός της αρχαίας Ρώμης Κικέρων είχε πει. << Με την λόγχη μπορείς να κάνεις τα πάντα, εκτός από το καθίσεις πάνω της....>>. Ο νοών νοείτω....

12 Αυγούστου 2012

20 Σεπτεμβρίου 2012:" Οι Απόστρατοι των ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και των ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ δίνουν ραντεβού στην Αθήνα"



     ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 έλαβε χώρα μεγάλη συγκέντρωση Αποστράτων Αξιωματικών των ΕΔ και των ΣΑ, έξω αλλά και μέσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δυστυχώς, η κίνηση αυτή, από το πιο πειθαρχημένο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας, δε λήφθηκε σοβαρά υπόψη. Οι άνθρωποι που κρατούσαν "ομπρέλα" όταν οι μισθοί όλων των υπολοίπων ειδικών μισθολογίων (βουλευτών, διπλωματών, δικαστικών λειτουργών, γιατρών ΕΣΥ, καθηγητών ΤΕΙ & ΑΕΙ κλπ), των υπαλλήλων της Βουλής, των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, και λιγότερο του στενού δημόσιου τομέα, έπαιρναν την ανηφόρα, βλέπουν σήμερα να συνεχίζεται το "έγκλημα" εις βάρος τους, μέχρι τελικής εξαθλίωσης, ενώ φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, αδυνατεί να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος.
     Το θέατρο που βλέπουμε στα Ελληνικά ΜΜΕ περί προσπάθειας προστασίας του ειδικού μισθολογίου των "ενστόλων" δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ακόμα παραπλάνηση. Αυτό που προστατεύουν είναι τα ειδικά μισθολόγια των υπολοίπων αφού ο μέσος όρος μεικτών αποδοχών, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων αμοιβών, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών είναι: Διπλωματών 6.502 ευρώ, δικαστικών λειτουργών 6.271 ευρώ, γιατρών ΕΣΥ 5.032 ευρώκαθηγητών ΤΕΙ και ΑΕΙ 3.358 ευρώ, βουλευτών ????? ευρώ και "ενστόλων" 2.000 ευρώ ή καθαρά κάτω από 1.500 ευρώ το μήνα, που συχνά λόγω αναγκαστικής ανεργίας της συζύγου (συχνές μεταθέσεις) είναι και οικογενειακό εισόδημα τόσο για τα εν ενεργεία όσο και τα εν αποστρατεία στελέχη. Το μεγάλο "έγκλημα" βέβαια, ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '80, τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου αποδέσμευσε το ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών από αυτό των δικαστικών λειτουργών και φυσικά των βουλευτών. Έτσι ενώ τότε οι μισθοί των δικαστικών και των στρατιωτικών είχαν μια απόκλιση κοντά στα 15%, αυτή ξεπέρασε σήμερα το 200% ή με άλλα λόγια αν δεν γινόταν αυτό, ο μέσος όρος του μισθού των στρατιωτικών θα ήταν σήμερα κάτι παραπάνω από 5.000 ευρώ.
     Και η μεγάλη αδικία εις βάρος μας συνεχίζεται. Ξεκίνησαν τις περικοπές πρώτα από εμάς και συνέχισαν με τους υπόλοιπους. Χώρισαν τους αποστράτους σε κατηγορίες και τιμώρησαν αυτούς που τόλμησαν να αποστρατευτούν με αίτηση τους με μοναδικό κριτήριο την ηλικία. Μας απαγόρευσαν, ουσιαστικά, να εργαστούμε μετά την αποστρατεία. Η εφορία μας χτυπάει αλύπητα, ως μονομισθούχοι - μονοσυνταξιούχοι, κυρίως λόγω της μείωσης του αφορολογήτου και της κατάργησης των φοροαπαλλαγών. Τι κι αν δουλεύαμε από τα 17 μας χρόνια, τι κι αν πληρώσαμε ένα σπίτι σε ενοίκια, τι κι αν τα παιδιά μας δεν έχουν παιδικούς φίλους, τι κι αν ουδέποτε πληρωθήκαμε τις ατελείωτες υπερωρίες μας, τι κι αν έχουμε στεγαστικά δάνεια και παιδιά που σπουδάζουν. Απλά δεν τους νοιάζει. Συνάδελφοι, αναρωτηθήκατε γιατί ΚΑΝΕΝΑΣ βουλευτής δεν έχει παιδί που να υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας; Αναρωτηθήκατε γιατί στην προτελευταία Βουλή ΚΑΝΕΝΑΣ βουλευτής δεν προέρχονταν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας; 


Αγαπητοί συνάδελφοι, οι Απόστρατοι του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και της Ελληνικής Αστυνομίας των Νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Πιερίας και Τρικάλων,παρακολουθώντας τις σκόπιμες ή μη πληροφορίες των Μ.Μ.Ε., περί νέων δυσβάστακτων περικοπών και πάλι από εμάς, καλούμε:   
α. Όλους τους αποστράτους των ΕΔ και των ΣΑ να δώσουμε ραντεβού και πάλι στην Αθήνα στις 20 Σεπτεμβρίου 2012, ημέρα Πέμπτη, (σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση).


β. Όλες τις ενώσεις - συνδέσμους αποστράτων ανά την Ελλάδα να ενημερώσουν τους συναδέλφους μας, για την επικείμενη κάθοδο μας, στην Αθήνα.
γ. Όλες τις Ενώσεις - Συνδέσμους Αποστράτων Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ., που εδρεύουν στην Αθήνα, να συναντηθούν άμεσα και να αποφασίσουν το χώρο της συγκέντρωσης (ΥΕΘΑ, ή Σύνταγμα, ή ...) και το είδος (συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ή πορεία, ή ...).

Στην περιοχή μας θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση σε χώρο και ημερομηνία που θα καθορισθεί και θα ανακοινωθεί, έγκαιρα, από το Συντονιστικό Αποστράτων.
Υ.Γ. Το Συντονιστικό των Αποστράτων αποτελείται από τους προέδρους των ΕΑΑΣ Ν. Καρδίτσας, ΕΑΑΣ Ν. Λάρισας, ΕΑΑΣ Ν. Μαγνησίας, ΕΑΑΣ Ν. Πιερίας, ΕΑΑΣ Ν. Τρικάλων, ΕΑΑΑ Ν. Λάρισας - Καρδίτσας - Τρικάλων - Πιερίας, ΕΑΑΑ Μαγνησίας, ΕΑΣΑ Ν. Καρδίτσας, Σ.Α.Χ.-ΕΛ.ΑΣ. Ν. Λάρισας, Σ.Α.Σ.Α. Ν. Μαγνησίας, Σ.Α.Σ.Α. Ν.Πιερίας και Ε.Α.Σ.Α. Ν. Τρικάλων.