14 Ιανουαρίου 2012

Γράφει ο Σωτ. Αθ. Μουντζούρης


Εγκληματικότητα.
Κατάσταση εκτός ελέγχου….;





  • Οι πάντες γνωρίζουν ότι  ένα εκ των σοβαροτέρων αιτίων της εγκληματικότητας είναι η ανεργία. Ακόμη, ιεραρχούμενη με τις άλλες αιτίες, καταλαμβάνει  πρώτη θέση διότι η ανεργία δημιουργεί ανέχεια, εξαθλίωση,πείνα, καταρράκωση  της αξιοπρέπειας  και οδηγεί τον άνθρωπο στην απελπισία.
  • Όλα αυτά, ασφαλώς, οδηγούν τον άνεργο στην λήψη αποφάσεων πέραν της λογικής και η υλοποίησή τους  δεν υπόκειται σε όρια και υπολογισμούς. Ο λαός πολύ  εύστοχα θεωρεί «κακό σύμβουλο» την πείνα.
  •   Ακόμη και οι αλλοδαποί (οι μετανάστες) - και για να ακριβολογούμε οι «λαθρομετανάστες» - όταν δεν είναι άνεργοι δεν εγκληματούν τόσο όσο και οι άνεργοι νομιμοποιημένοι μετανάστες ή οι  ημεδαποί άνεργοι.
  • Αυτό σημαίνει ότι το κίνητρο  της απόκτησης εισοδήματος και- πολύ περισσότερο- εκείνο  της  απόκτησης των απαραιτήτων για την επιβίωση είναι ισχυρότερα από  όλα τα άλλα (της  άνετης διαβίωσης ή της πολυτελούς ή της φυγοπονίας και της ραθυμίας προς εργασίαν κλπ). 
  • Για τους λαθρομετανάστες π.χ. εγκληματογόνο στοιχείο αποτελεί η  ανωνυμία και η παράνομη διαμονή τους, διότι είναι άτομα  διωκόμενοα, καταδιωκόμενο, παράνομα, κρυπτόμενα για να μην συλληφθούν. Είναι  άνθρωποι  «μη έχοντες που την κεφαλή τους κλίναι» και ως εκ τούτου, ως διωκόμενοι ωθούνται στην παρανομία.
  • Πριν από χρόνια, η πολιτεία  στην παραδοχή αυτή στηρίχθηκε και ανέλαβε πρωτοβουλία νομοθετικών ρυθμίσεων (επί  υπουργίας Μ.Χρυσοχοϊδη) την περίοδο 1997-1998 και νομιμοποίησε τους παρανόμως εισελθόντας στην χώρα μας αλλοδαπούς, εφ` όσον δεν κατείχαν νομιμοποιητικά της  εισόδου και παραμονής των στην χώρα μας εγγράφων. Αντί της  επαναπροώθησής των στην χώρα καταγωγής προτιμήθηκε η νομιμοποίησή τους!! Άλλες χώρες εφαρμόζουν ακριβώς  το αντίθετο για τους παρανόμως εισερχομένους αλλοδαπούς.
  •   Την περίοδο εκείνη, όμως, η ανεργία δεν  είχε  ξεπεράσει  το κόκκινο,ούτε υπήρχε πρόβλημα εργασίας για τους αλλοδαπούς (νομίμους και παρανόμους).Και τότε η εγκληματικότητα υπήρχε, σε άλλη μορφή, ηπιότερη της σημερινής.
  •  Σήμερα τι συμβαίνει.Οι κακοποιοί είναι σκληροί,αδίστακτοι και εφευρίσκουν διάφορα τεχνάσμτα. Η δράση τους δεν έχει έλεος, οίκτο για το θύμα. Χρησιμοποιούν  πολύ ευφυή τεχνάσματα για την εξουδετέρωσή τους και την επίτευξη της κακοποιού δράσης των.  Η ζωή γι` αυτούς δεν αποτελεί αξία. Μόλις προχθές στην  Κρήτη, εισήλθαν σε μοναχική 73χρονη ηλικιωμένη και την τραυμάτισαν θανάσιμα για να επιτύχουν τον σκοπό  τους. Στην Αθήνα τον  Επίσκοπο Νύσσης κυρό Εκευθέριο τον εφόνευσαν εντός του καταλύματός του.
  • Στην περιοχή μας (Παλαμά Καρδίτσης) με Καλάσνικωφ ελήστεψαν Τράπεζα. Άλλες Ληστείες είναι στην καθημερινή  διάταξη των δελτίων τύπου  της Αστυνομίας και των ΜΜΕ. Καθημερινή δράση των Ληστών οι Τράπεζες και οι χρηματαποστολές, τα πρατήρια βενζίνης και τα Super Markets. Οι Ληστείες  αυξήθηκαν κατακόρυφα και στην Αττική και στην επαρχία.
  • Εισέρχονται νύκτα σε διαμερίσματα και ληστεύουν,δηλ. ακινητοποιούν τα θύματα, αφαιρούν  ό,τι  τους είναι χρήσιμα (χρήματα,τιμαλφή και τα κλειδιά του αυτ/του της πυλωτής) και αποχωρούν. Στην καλλίτερη των περιπτώσεων τα θύματα δεν κακοποιούνται ( δεν τραυματίζονται ή  δεσμεύονται) για να καταστούν ανίκανοι να ενημερώσουν την Αστυνομία και τούτο απλά γιατί δεν αντιλήφθηκαν τους κακοποιούς και δεν προέβαλαν αντίσταση.
  •  Μόλις  προ ολίγου ανακοινώθηκε η επίθεση ενόπλων καταδιωκομένων σε περίπολο  της ΟΠΚΕ Αττικής, με συνέπεια τον τραυματισμό ενός αστυνομικού και την εξουδετέρωση του κακοποιού (θανάσιμο τραυματισμό του).Εάν σε αυτές τις περιπτώσεις (κυρίως  ενόπλων Ληστειών) προστεθούν και οι απλές (αλλά διακεκριμένες) κλοπές ηλικιωμένων, γυναικών και  ανυπεράσπιστων συνανθρώπων μας,τότε η κατάσταση  φαίνεται ως εκτός ελέγχου.
  • Η αιτία των αιτίων της  κατακόρυφης αύξησης της εγκληματικότητας,ασφαλώς ,είναι η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, διότι εκείνη δημιουργεί ύφεση,ανεργία,υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, εξαθλίωση του πληθυσμού και όλα τα  επακόλουθα.
  •     Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Αστυνομία ανακοίνωσε αύξηση των Ληστειών και άλλων αδικημάτων κατά της  περιουσίας (κλοπές κλπ), κατά 150% στην Θεσ/νίκη και Αθήνα. Οι επιθυμούντες περισσότερα στοιχεία ας τα αναζητήσουν στην οικεία ιστοσελίδα της. Εδώ ας σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις της Αστυνομίας αναφέρονται σην θεατή πλευρά της εγκληματικότητας (στην κορυφή του παγόβουνου), η δε αθέατη (μη καταγγελλόμενη) είναι πολύ  μεγαλύτερη από την θεατή!
  •  Πολύ σύντομα το θέμα της  ανασφάλειας των πολιτών θα κυριαρχήσει και θα αναγκασθούν και τα ΜΜΕ να ασχοληθούν με εκείνη, πέραν της  προβολής της οικονομικής κρίσης και  των  εξ αυτής  προερχομένων συνεπειών, για την κοινωνία και την χώρα μας σε περίπτωση χρεωκοπίας.
  • Η Πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της  σημερινής εγκληματικότητας. Οφείλει να ενισχύσει την Ελληνική Αστυνομία με κατάλληλο   εκπαιδευμένο προσωπικό και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό για αντιμετώπιση των αδίστακτων κακοποιών.  Να ενισχυθεί η εμφανής αστυνόμευση των πόλεων και της υπαίθρου. Να συνεργασθεί η  Αστυνομία με τους αποστράτους  Αστυνομικούς σε θέματα πρόληψης και ενημέρωσης  αυτοπροστασίας των πολιτών,  καθώς και με την τοπική αυτοδιοίκηση για τον ίδιο σκοπό.
  • Να ληφθούν μέτρα έκτακτης ανάγκης και να ενισχυθούν οι Αστυνομικοί, θεσμικά, οικονομικά, τεχνικά και ηθικά.
  • Να επανεξετασθεί το θεσμικό πλαίσιο της αποφυλάκισης επικινδύνων κακοποιών που διέπραξαν κακουργήματα και  ιδιάζοντα αδικήματα σε βάρος  ηλικιωμένων, αδυνάμων, ανηλίκων και ατόμων ανυπεράσπιστων (μη δυναμένων να αντισταθούν).
  • Η Αστυνομία ευρίσκεται σε πόλεμο με το οργανωμένο έγκλημα και την βαριά εγκληματικότητα. Πρέπει να  της δοθεί ολόθερμη υποστήριξη σε όλα τα πεδία και εκείνη να ανταποκριθεί  στην  προσπάθεια αυτή για την πάταξη της εγκληματικότητας και την  εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες.

                                                                                            Λάρισα,14 Ιανουαρίου 2012




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.