3 Απριλίου 2012

Αναγκαία λύση η καταγραφή και απέλαση των παρανόμων αλλοδαπών

                                                            Γράφει ο Σωτ.Αθ.Μουντζούρης


Το θέμα των μεταναστών που  ευρίσκονται στην χώρα μας, μάλλον των λαθρομεταναστών (διότι αφορά κυρίως εκείνους που εισήλθαν κρυφά, χωρίς χαρτιά και τους προβλεπόμενους τύπους και εξακολουθούν να παραμένουν παράνομα στην χώρα μας),είναι τεράστιο.
Η αλήθεια είναι ότι το μεταναστευτικό ξεκίνησε  από εικοσαετίας περίπου με την είσοδο αλλοδαπών χωρίς νόμιμες διατυπώσεις(διαβατήριο,ισχυρή προξενική θεώρηση, άδεια για εργασία κλπ),παραμένοντας  στην χώρα μας κρυπτόμενοι, καταδιωκόμενοι και χωρίς να κατέχουν νομιμοποιητικά  της παραμονής τους έγγραφα.
Κατά καιρούς και ανάλογα με τα προβλήματα που δημιουργούσαν ,την έντασή τους και την αντίδραση της κοινωνίας η πολιτεία ελάμβανε διάφορα μέτρα, τα οποία –εκ του αποτελέσματος κρινόμενα-απεδείχθησαν  ανεπαρκή και αναποτελεσματικά.
΄Ετσι, πολλοί από αυτούς νομιμοποιήθηκαν αφού είχαν καταγραφεί από τις αστυνομικές και λοιπές διοιητικές αρχές και παρέμειναν  στην χώρα μας.
Εξ αυτών οι περισσότεροι, σήμερα  ζουν και εργάζονται νόμιμα και τα παιδιά  τους  αποκτούν τα δικαιώματα που προβλέπουν οι νόμοι και σε πολλές των περιπτώσεων  επήλθε ενσωμάτωση με την ελληνική κοινωνία.
Το πρόβλημα,δεν λύθηκε, όμως  μάλλον αυξήθηκε, διότι η χαλαρότητα των μέτρων και η χλιαρότητα της  αντιμετώπισής τους «άνοιξε την όρεξη» σε πολλούς άλλους ομοεθνείς- των τότε νομιμοποιηθέντων- και  σε ελάχιστα χρόνια προσετέθησαν πολλές εκατοντάδες νέοι παράνομοι (λαθρο)μετανάστες.
Οι χιλιάδες αυτές των νέων  και παρανόμων εξακολουθούν να ευρίσκονται  στην χώρα μας, η οποία σήμερα δεν έχει τα χαρακτηριστικά των περασμένων ετών (10ετίας και πλέον), ζουν σε άθλιες συνθήκες και η  παρουσία τους γενικά δημιουργεί κίνδυνο για την δημόσια τάξη και ασφάλεια  των πολιτών και επιπλέον εγκυμονεί  κινδύνους δημόσιας υγείας.
Ερωτήματα υπάρχουν πολλά. Γιατί αυτός ο εφησυχασμός ,η αδράνεια και η ανεξήγητη βραδύτητα της πολιτείας και των αρμοδίων της αρχών για  την αντιμετώπιση του  προβλήματος αυτού; Ποιες οι ευθύνες για τις ολέθριες συνέπειες  αυτής της κατάστασης; Τώρα που μεγάλωσε και οξύνθηκε το πρόβλημα και κάτω από την οικονομική- κοινωνική  πίεση ,την έκρηξη της εγκληματικότητας (το 55% των φυλακισμένων είναι αλλοδαποί), και την προεκλογική  περίοδο , αναζητούμε την λύση του.
Οι χώροι  για την λειτουργία των κέντρων  υποδοχής και φιλοξενίας των μεταναστών, που συζητούνται τώρα, δεν βρέθηκαν  οι τοπικές κοινωνίες  αντιδρούν (γιατί δεν εξασφαλίζεται η  αξιοπρεπής και πολιτισμένη διαβίωση αυτών και δημιουργείται υποψία επισφαλούς φύλαξης με αρνητικές συνέπειες στον τομέα της  ασφάλειας και της εγκληματικότητας των περιοχών αυτών), ενώ  η είσοδος  μεταναστών συνεχίζεται σε καθημερινή βάση κατά εκατοντάδες.
΄Εστω αργά ,πρέπει να υπάρξει λύση. Είναι  αναγκαίο, θα πρέπει  κάτι να γίνει. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθούν  αποφάσεις σοβαρές, υπεύθυνες και να ληφθούν μέτρα άμεσα υλοποιήσιμα και αποτελεσματικά που να οδηγήσουν  στην λύση του  σοβαρού  αυτού προβλήματος, του μεταναστευτικού λεγομένου.
Κατ` αρχήν, πρέπει οι άνθρωποι αυτοί, που δεν είναι  «ενός άλλου κατώτερου Θεού»,να αντιμετωπισθούν με αξιοπρέπεια, σεβασμό και πολιτισμένα.
΄Όπως εμείς, έτσι και εκείνοι έχουν δικαίωμα στον σεβασμό και στο φαγητό, σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και όχι σε συνθήκες εξαθλίωσης και απανθρωπιάς.
Δεν είναι γνωστές οι συνθήκες και οι ανάγκες που τους οδήγησαν  να εγκαταλείψουν  την πατρίδα τους και τις οικογένειές τους. Ο κάθε άνθρωπος αξίζει τιμής και σεβασμού. Αυτή πρέπει να είναι η στάση μας απέναντί τους και γι` αυτό ο επαναπατρισμός τους πρέπει να γίνει χωρίς κίνδυνο της ζωής τους.
Η εικόνα  της χώρας μας -με περιφερόμενους  παρανόμους,ανέργους και εξαθλιωμένους μετανάστες- δεν είναι συμβατή με  την ιστορία της και τον πολιτισμό της.
Απαιτείται άμεσος έλεγχος  των μεταναστών, ώστε  οι διαπράξαντες αξιόποινες πράξεις να παραπεμφθούν αρμοδίως  για την εφαρμογή του  νόμου, οι  υπόλοιποι να ελεγχθούν για την  κατοχή των  νομιμοποιητικών  εγγραφών παραμονής και να εξετασθούν τα αιτήματα  τυχόν υποβολής ασύλου.
Για τον λόγο αυτό, αναγκαία προβάλλει η λειτουργία  κέντρων διαμονής των μεταναστών, που διαμένουν στην χώρα μας παρανόμως και χωρίς άδεια εργασίας, ώστε να επιτευχθεί η καταγραφή τους και να ολοκληρωθεί η διαδικασία απέλασης, νομιμοποίησης ή παροχής ασύλου, εφ΄ όσον ο νόμος το προβλέπει.
Η παράνομη μετανάστευση κάπου συναντιέται με την εγκληματικότητα και εάν αδιαφορήσουμε και δεν λάβουμε τώρα τα  αναγκαία, για την επίλυση του προβλήματος, μέτρα  θα μετατραπεί σε εφιάλτη για την Ελληνική κοινωνία.
Το μέτρο μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά  χρήσιμο και  αποτελεσματικό, εφόσον  η κινητοποίηση των αρχών  υπάρξει συντονισμένη, καλά σχεδιασμένη και  γενικευμένη σε όλη την χώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.