.

"ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ:2411-103203 & 2410-256836(ΤΗΛ.& FAX),E-MAIL:apoelaslar@gmail.com. ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 10.30΄-12.30΄,ΕΚΤΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ-ΚΥΡΙΑΚΗΣ & ΑΡΓΙΩΝ"

9 Οκτωβρίου 2012

Μετοχικό Ταμείο Στρατού Ευθύνες σ`εκείνους που το χρεοκόπησαν


Γράφει ο Σωτ.Αθ.Μουντζούρης,
μέλος του Συνδέσμου μας 

Το ιστορικό Μετοχικό Ταμείο Στρατού,το πάλαι ποτέ Ταμείο Χηρών και ορφανών του Στρατού της γραμμής,της Χωρ/κής και  Οροφυλακής,που ιδρύθηκε  το 1853,πνέει τα λοίσθια.
Δυστυχώς, το οικονομικά  εύρωστο αυτό Ταμείο, «ο γίγαντας και το καμάρι του ασφαλιστικού μας συστήματος» κάποτε, που διέθετε  δική του  σχεδόν τράπεζα, ανθηρά οικονομικά, μεγάλα αποθεματικά κεφάλαια και ισχυρή ακίνητη περιουσία «χαροπαλεύει» και επίκειται η αγγελία του θανάτου του.
Τα φάρμακα για την θεραπεία του αποδείχθηκαν απλές ασπιρίνες, η ασθένεια κατατρώγει τα σωθικά του μακροβιότερου  αυτού ασφαλιστικού οργανισμού και όπως  φαίνεται «ο θάνατος εγγίζει».

Οι αναλαβόντες χρέη Ιατρού αποδείχθηκαν μάλλον αδύναμοι και ανεπαρκείς  να διαχειρισθούν την θεραπεία του χρονίζοντος ασθενούς.

Εκείνοι , που  είχαν την ευθύνη της διοίκησης και την διαχείριση του  υγιούς αυτού Ταμείου-θρύλου (οριζόμενοι και  διοριζόμενοι από την εκάστοτε φυσική και πολιτική ηγεσία του Στρατού) και χωρίς επάρκεια, όραμα, διαφάνεια και λογοδοσία ως όφειλαν, στους μετόχους (μεριδιομερισματούχους), αγνοούντες παντελώς τους  εν ενεργεία ασφαλισμένους (που χρηματοδοτούσαν, μηνιαίως ,το ταμείο) ,ως και τους  μερισματούχους (εν αποστρατεία μετόχους),που δικαιούνται την ανταπόδοση των εισφορών τους που κατέβαλαν, «οδήγησαν το καράβι στην ξέρα».

Οι υπεύθυνοι της κατάντιας αυτής, σήμερα παρουσιάζονται ως τιμητές, καταλογίζουν ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν,φορούν την τήβεννο του δικαστή και πρόθυμα υποδεικνύουν  «τον ένοχο και την ποινή  του».

Εκμεταλλευόμενοι την αδράνεια των εκπροσώπων των εκ της τ. Χωρ/κής και ΕΛ.ΑΣ προερχομένων, κινητοποιούνται, συναντούν  αρμοδίους φορείς και προτείνουν την απομάκρυνση εκ του Ταμείου  των ιδρυτών, δηλ. εκείνων που ίδρυσαν το ΜΤΣ, χωρίς την  συμμετοχή των οποίων ήταν  αδύνατη η  ίδρυση και η λειτουργία του.

Το μοναδικό επιχείρημά τους, η δήθεν παντελή εισροή πόρων από τους ασφαλισμένους αυτής της κατηγορίας στο ΜΤΣ, αφού κατ` αυτούς ο νομοθετημένος από την πολιτεία κοινωνικός πόρος, που προέρχεται από τα εξοπλιστικά προγράμματα, δεν ανήκει  στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα  που ονομάζεται Μετοχικό Ταμείο Στρατού, αλλά –κατ` αυτούς-θεωρείται έσοδο και περιουσία που  ανήκει ΜΟΝΟ στους εκ του στρατού ξηράς ασφαλισμένους.
Δεν αγνοούν, αλλά ηθελημένα αποσιωπούν το γεγονός ότι η  μεγάλη περιουσία του Ταμείου-πριν της επιβολής του συγκεκριμένου κοινωνικού πόρου-αποκτήθηκε από την  πλειοψηφούσα μερίδα των ασφαλισμένων, που τότε ήταν της τ. Χωρ/κής.
Αποσιωπούν, επίσης, το γεγονός ότι η ευθύνη της διοίκησης και διαχείρισης ανήκε αποκλειστικά και μόνο στους ίδιους και ΟΥΔΕΠΟΤΕ  στους εκ της Χωρ/κής προερχομένους.
Αποφεύγουν επιμελώς να  αναφερθούν στην κακοδιαχείριση και να κατονομάσουν τους υπευθύνους, που χωρίς έλεγχο της ρευστότητας, των αποθεματικών, της αξιοποίησης της τεράστιας περιουσίας, των λογαριασμών του ΒΕΟΑ και ΕΚΟΕΜΣ αποφάσιζαν αυξήσεις μέχρι και 18% ετησίως,(από το 1985 και μετά),αδιαφορούντες παντελώς για  τις μελλοντικές γενεές  ασφαλισμένων και  ιδίως για τους εν ενεργεία που κατέβαλαν ζεστό ρευστό, πληρώνοντας αγογγύστως τις προτεινόμενες από την ίδια την Διοίκηση του ΜΤΣ ασφαλιστικές τους εισφορές.
Το θέμα έχει και διαστάσεις  δεοντολογικές και ηθικές γιατί πρόκειται περί συναδέλφων με κοινούς αγώνες  στην κοινωνία, στο έθνος και στην πατρίδα και μία τέτοια συμπεριφορά ξεφεύγει των ορίων αυτών. Μέχρι χθές «οι χωροφύλακες» ήταν χρήσιμοι για το Ταμείο. Σήμερα που  αυτό οδηγείται σε χρεοκοπία -χωρίς εκείνοι να ευθύνονται-δεν μας χρειάζονται και προτείνουμε την εκδίωξή τους.

Η υπόθεση του ΜΤΣ, ούτως ή άλλως θα καταλήξει στην Ελληνική δικαιοσύνη. Ήδη ζητήθηκε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ασφαλισμένων σε αυτό. Εμπιστευόμαστε την Ελληνική δικαιοσύνη και ελπίζουμε ο έλεγχος να είναι ουσιαστικός, εξονυχιστικός και να δοθούν  απαντήσεις συγκεκριμένες και πειστικές.
Να απαντηθούν τα  ερωτήματα για  τους  ετήσιους ισολογισμούς-απολογισμούς (στοιχεία, παραστατικά, έλεγχος ορκωτών λογιστών),για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων (πότε, πόσα και ποια η σχέση με τις παροχές κατά κατηγορία ασφαλισμένων) από της ίδρυσής του μέχρι  και το 2005,οπότε  συντελείται ανατροπή του συσχετισμού ασφαλισμένων λόγω   εισόδου δεκάδων χιλιάδων οπλιτών 5ετούς θητείας.Να ερευνηθεί η απόκτηση αλλά και η εκποίηση της περιουσίας και η σχέση του χρόνου εκποίησης με την πραγματική κατάσταση του Ταμείου (αποθεματικά, εισροές-εκροές, περιουσιακά στοιχεία, αξιοποίηση περιουσίας και δικαιολόγηση μερισματοαυξήσεων).
Να ελεγχθεί η διάθεση κεφαλαίων  των ειδικών λογαριασμών (ΒΕΟΑ-προικοδοτήσεων και ΕΚΟΕΜΣ), προς το ΜΤΣ, καθώς και η σχέση  μεταξύ κεφαλαίων δανεισμού και  χορήγησης   διψήφιων  κατ` έτος αυξήσεων.
Ας συσχετισθεί και η χορήγηση των μερισμάτων  από ομοειδή επικουρικά ταμεία σε ομοιόβαθμους ιεραρχικής αντιστοιχίας π.χ. ΕΤΕΧ (6% μηνιαία κράτηση από ενεργούς ασφαλισμένους) και ΕΚΟΕΜΣ, ώστε να εκλείψουν ψίθυροι και ψιθυριστές περί δυσανάλογων  μηνιαίων  μερισμάτων μεταξύ  ομοιοβάθμων και να διαφανούν οι εισερχόμενοι σ` αυτά πόροι.

Η δικαστική έρευνα ,επίσης, πρέπει να  καταδείξει τους πραγματικά υπεύθυνους της κακοδιοίκησης- κακοδιαχείρισης (εάν  βέβαια υπήρξαν)-και να  αποδοθούν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα (της διοίκησης,της  στρατιωτικής και πολιτικής ιεραρχίας),αρμόδια για την λειτουργία και την εποπτεία του  Ταμείου.
Η συνδικαλιστική, τέλος, ηγεσία των  εν ενεργεία και εν αποστρατεία ασφαλισμένων στο ΜΤΣ να τεθεί προ των ευθυνών, λαμβάνοντας θέση και υπερασπίζοντας τους συναδέλφους τους (μεριδιομερισματούχους), που εκπροσωπούν, με σθένος, δύναμη και επιχειρήματα, διασφαλίζοντας τα  δίκαιά τους, την περιουσία του ταμείου που τους αναλογεί  και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.-

2 σχόλια:

 1. Με στοιχεία και με απόλυτη τεκμηρίωση η επιχειρηματολογία του κ.Μουντζούρη.Να αξιοποιηθεί από την ΠΟΑΑΣΑ και τους συνδέσμους.Πρέπει να αντιδράσουν με δυναμικό,αλλά θεσμικό και οργανωμένο τρόπο.
  Η αποκλειστική ευθύνη για το κατάντημα του ασφαλιστικού γίγαντα που λέγεται Μ.Τ.Σ. ανήκει στον Στρατό.Δυστυχώς οδήγησαν "το καράβι στην ξέρα",όπως πολύ εύστοχα ο αρθρογράφος το περιγράφει.
  Συγχαρητήρια και στον Σύνδεσμο για την συγκροτημένη και ενημερωμένη ιστοσελίδα του.
  Απόστρατο της τ.Χωρ/κής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστούμε αγαπητέ συνάδελφε για τα καλά σου λόγια.
  Ευελπιστούμε μελλοντικά και στη δική σου συμβολή, για την ανάδειξη και προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τους Αποστράτους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΕΤΡΑΕΙ...

Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΕΤΡΑΕΙ...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑ

Διευκρινήσεις για τη διεκδίκηση των αναδρομικών ποσών Υγειονομικής Περίθαλψης από τον επιζώντα συζύγο και κληρονόμους...

Σε συνέχεια της από 27-11-2017 ανάρτησής μας (ΕΔΩ) , σχετικά με την διεκδίκηση των αναδρομικών ποσών,που παρακρατήθηκαν παράνομα-λανθα...

΄Ολα τα περιοδικά της ΕΛ.ΑΣ.ψηφιοποιημένα στο διαδίκτυο...

΄Ολα τα περιοδικά της ΕΛ.ΑΣ.ψηφιοποιημένα στο διαδίκτυο...
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική του Ιστολογίου μας

Τα ενυπόγραφα άρθρα και video που αναρτώνται στο ιστολόγιό μας, απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων,των ομιλητών, ή της αρχικής πηγής δημοσίευσης και όχι του Διαχειριστή του ιστολογίου.
Επίσης ΔΕΝ
φέρει καμιά ευθύνη, για κακόβουλα σχόλια τρίτων και δεν έχει, αλλά κι ούτε διεκδικεί πνευματικά δικαιώματα για αναδημοσιεύσεις κ.τ.λ.
Σε ενδεχόμενη καθυστέρηση απάντησης σχολίων,αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα.

[Ισοκράτους Λόγοι]


«Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία».

Προβολές από 06-12-2011

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΜΑΣ

ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ

Αναγνώστες

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ(Π.Ο.Α.Σ.Α).

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ(Π.Ο.Α.Σ.Α).
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΑΡΧΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΦΩΝΗ"

ΑΡΧΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΦΩΝΗ"
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΑΣ

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΑΣ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ/ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ/ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
ΚΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ - ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ - ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΤAXINET

Πληροφορίες για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης Ε.Φ.Κ.Α.

ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ Ν.4387/2016 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

ΕΚΔΟΣΗ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ (ΤΕΑΠΑΣΑ/ΤΕΑΕΧ ΚΛΠ)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΕΤΕΑΕΠ-ΤΕΑΕΧ(π.ΤΕΑΠΑΣΑ)

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ Μ.Τ.Σ.ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ Μ.Τ.Σ.ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΚΔΟΣΗ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

ΕΚΔΟΣΗ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ Μ.Τ.Π.ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ(τ.Α.Π).

ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ Μ.Τ.Π.ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ(τ.Α.Π).
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΞΥΠ/ΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΜΤΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΞΥΠ/ΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΜΤΣ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ τ.ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΩΝ

ΙΔΡΥΜΑ ΕΞΟΧΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΕΞΟΧΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ 404 Γ.Σ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ

ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ ΕΟΠΥΥ

ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ ΕΟΠΥΥ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Μ.Τ.Σ.(Ν.Ι.Μ.Τ.Σ)

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Μ.Τ.Σ.(Ν.Ι.Μ.Τ.Σ)
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

401 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

401 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ

ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ...

Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε.

ON LINE EΦΑΡΜΟΓΗ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ON LINE EΦΑΡΜΟΓΗ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΥΡΕΣΗ Φ.Ε.Κ.

ΕΥΡΕΣΗ Φ.Ε.Κ.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΡΟΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΧΩΡ/ΚΗΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ. Από το Blogger.