10 Νοεμβρίου 2012

Υψηλοί μισθοί, τρελά εφάπαξ και μπόνους για τους υπαλλήλους της Βουλής


Προνόμια που προκαλούν το αίσθημα του ελληνικού λαού σε μια χρονική περίοδο που γίνονται αιματηρές περικοπές, συνεχίζουν να απολαμβάνουν οι υπάλληλοι της Βουλής, οι οποίοι την Τετάρτη το βράδυ απείλησαν να τινάξουν στον αέρα την ψηφοφορία για τα μέτρα. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να φέρει τις επόμενες ημέρες ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα ενσωματώνονται στο ενιαίο μισθολόγιο και θα τυγχάνουν την ίδιας αντιμετώπισης με τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.
Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, εκτυλίχθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, εικόνες ντροπής, με συνδικαλιστές να κυνηγούν βουλευτές και δημοσιογράφους και να απειλούν ότι θα βάλουν «λουκέτο» στη Βουλή, σε περίπτωση που προωθηθεί η ρύθμιση για το μισθολογικό τους καθεστώς. Την. . . υπεράσπισή τους, ανέλαβαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι οποίοι επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά του Γ. Στουρνάρα, επικρίνοντάς τον για τη διαδικασία και όχι για την ουσία. Δηλαδή, για τα προκλητικά προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής. Σύμφωνα με αυτά:
  • Πριν ξεσπάσει η κρίση οι υπάλληλοι ελάμβαναν 16 μισθούς. Το 2011 ο 15ος και 16ος μισθός κόστιζε 16,9 εκατ. και μετά τις περικοπές έπεσε στα 5,1 εκατ. ευρώ ετησίως. Παρά τις περικοπές που έγιναν, οι επιπλέον μισθοί δίνονται ως «κίνητρο επίτευξης στόχων στήριξης του κοινοβουλευτικού έργου».
  • Κατά μέσο όρο, οι μισθοί στη Βουλή είναι 3. 000 ευρώ καθαρά, ενώ νεοπροσλαμβανόμενοι με υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως καθαρίστριες, παίρνουν 1. 900 ευρώ καθαρά.
  • Το 2010 το μόνιμο προσωπικό της Βουλής ήταν 1. 340 άτομα και η συνολική μισθοδοσία τους έφτανε τα 106 εκατ. ευρώ.
  • Εάν ένας υπάλληλος συνταξιοδοτηθεί με 30 χρόνια εργασίας στη Βουλή, τότε θα λάβει ως εφάπαξ δύο μισθούς για κάθε χρόνο υπηρεσίας, δηλαδή 60 μισθούς. Κατά προσέγγιση το εφάπαξ ξεπερνά τα 200. 000 ευρώ για κάθε υπάλληλο. Ωστόσο, παίρνουν δεύτερο εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων.
  • Λαμβάνουν, επίσης, μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο των Πολιτικών Υπαλλήλων.
  • Το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής παίρνει τα έσοδα από τις ενοικιάσεις χώρων εντός του Κοινοβουλίου. Δηλαδή, κυλικεία, το εστιατόριο, το ATM κ. λπ. Το κυλικείο της Βουλής καταβάλλει 24. 000 ευρώ τον χρόνο, το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας δίνει 312. 000 ευρώ τον χρόνο, το υποκατάστημα των ΕΛ. ΤΑ. δίνει 48. 000 ευρώ ετησίως και 48. 000 ευρώ δίνει η Ολυμπιακή.
  • Σε κάθε τιμολόγιο που πληρώνει η Βουλή σε προμηθευτές τους επιβάλλει επιπλέον 7% υπέρ των υπαλλήλων της Βουλής.
  • Επαιρναν μετεκλογικό επίδομα 1. 000 ευρώ, μόλις άνοιγε η Βουλή μετά τις εκλογές. Μάλιστα, το επίδομα ήταν 2. 000 ευρώ και στις πρόσφατες εκλογές ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Β. Πολύδωρας, το έκοψε κατά 50%. Οι υπάλληλοι είχαν ζητήσει 4. 000 ευρώ στον καθένα, για τις δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.
  • Στο κτίριο λειτουργεί παιδικός σταθμός που στέλνουν τα παιδιά τους δωρεάν, έχουν πρόσβαση στο γυμναστήριο και το πάρκινγκ της Βουλής.
  • Την τελευταία πενταετία, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων διπλασιάστηκε με διακομματική συναίνεση. Οι περισσότεροι είναι συγγενείς πολιτικών, βουλευτών, υψηλόβαθμων δικαστικών και αστυνομικών.
  • Οι υπάλληλοι εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική υπαγωγή τους στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ακόμα και όσοι έχουν προσληφθεί από το 2011 και μετά.
  • Οι υπάλληλοι της Βουλής θα πρέπει να σημειωθεί ότι προσλαμβάνονται εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Παράλληλα διατηρούν το δικαίωμα να μην μετατίθενται ποτέ όπως επίσης και να έχουν εσωτερικό βαθμολόγιο, ανεξάρτητα από τον υπόλοιπο υπαλληλικό κώδικα. Και φυσικά πληρώνονται κανονικά για τις υπερωρίες τους.
Κι, όμως, στη συνεδρίαση της Τετάρτης απείλησαν με κοινοβουλευτικό «πραξικόπημα» πετυχαίνοντας με τον εκβιασμό τους να πάρει πίσω προσωρινά η κυβέρνηση τη σχετική ρύθμιση.
  • Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να φέρει τις επόμενες ημέρες τη ρύθμιση για την ενσωμάτωση των υαπλλήλων της Βουλής στο ενιαίο μισθολόγιο.-                                                                                                                ΠΗΓΗ:HMEΡΗΣΙΑ gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.