28 Ιανουαρίου 2013

Διπλή η μείωση στις συντάξεις των αποστράτων (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ).

Διπλή θα είναι η μείωση στις συντάξεις των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας,Λιμενικού και Πυροσβεστικής, των γιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών και των δικαστικών που συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις των ειδικών μισθολογίων. Γι' αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων, μόλις.......> πρόσφατα εκδόθηκαν νέες συνταξιοδοτικές πράξεις και επανυπολογίστηκε το ποσό της σύνταξής τους, γιατί οι περικοπές 5% ως 30% που έγιναν στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια» των εν ενεργεία στρατιωτικών, αξιωματικών, γιατρών, δικαστών και πανεπιστημιακών «μεταφέρθηκαν» αυτομάτως και στις συντάξεις! Στις ήδη μειωμένες συντάξεις των ειδικών μισθολογίων επιπίπτουν τώρα και οι νέες περικοπές. Η επώδυνη προσαρμογή για τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων γίνεται με την έκδοση νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δηλαδή με τον εκ νέου υπολογισμό των συντάξεων.Οι νέες συνταξιοδοτικές πράξεις περιλαμβάνουν τις νέες μειωμένες λόγω μισθολογίου συντάξεις, αλλά με αναδρομικές κρατήσεις καθώς η ισχύς των διατάξεων αυτών ξεκινά από την 1η Αυγούστου του 2012! Πάνω σε αυτές τις συντάξεις θα γίνουν τώρα οι νέες μειώσεις 5% - 20% και οι επίσης αναδρομικές κρατήσεις των περικοπών στη σύνταξη του Ιανουαρίου! Ωστόσο, κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το τελικό αποτέλεσμα είναι τέτοιο που περιορίζει κάπως τις τελικές μειώσεις! Και αυτό γιατί με το νέο υπολογισμό των συντάξεων επανυπολογίζονται και όλες οι μειώσεις που έχουν επιβληθεί ως τώρα μέσα από την εφαρμογή των Μνημονίων. Για παράδειγμα, ένας απόστρατος άνω των 60 ετών με αρχική σύνταξη (2010) στα 2.100 ευρώ είχε πριν από την εφαρμογή των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια: 
► Εισφορά αλληλεγγύης (ΛΑΦΚΑ) 7% σε όλο το ποσό (μείωση 147 ευρώ) και η σύνταξη έπεφτε στα 1.953 ευρώ. ► Μείωση 20% στο τμήμα σύνταξης από τα 1.200 ως τα 1.953 ευρώ, δηλαδή μείωση 20% στα 753 ευρώ, που σημαίνει περικοπή άλλων 150,6 ευρώ και η σύνταξη είχε πέσει στα 1.802 ευρώ. 
► Μείωση 12% στο τμήμα από τα 1.300 ευρώ και άνω, δηλαδή μείωση 12% στα 502 ευρώ, ήτοι «κατέβασμα» της σύνταξης κατά 60 ευρώ με νέο ποσό στα 1.742 ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα έμπαινε η νέα μείωση με συντελεστή 10% που σημαίνει ότι η σύνταξη του Φεβρουαρίου θα έπεφτε στα 1.567 ευρώ. Μετά την κράτηση ασθένειας (4% ή -62 ευρώ) και το φόρο (-153 ευρώ) το καθαρό πληρωτέο ποσό θα ήταν περίπου 1.350 ευρώ. Με την εφαρμογή των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, η αρχική σύνταξη των 2.100 ευρώ που έπαιρνε ο απόστρατος το 2010 πριν επιβληθούν οι μειώσεις θα υπολογιστεί εκ νέου. Και αυτός ο υπολογισμός θα συμπαρασύρει και θα αλλάξει όλες τις μειώσεις που έχουν γίνει από το 2010 μέχρι σήμερα. Έστω λοιπόν ότι η νέα σύνταξη είναι 1.900 ευρώ. Αυτομάτως αλλάζουν και όλες οι μειώσεις. Έτσι: 
► Η μείωση λόγω ΛΑΦΚΑ δεν θα είναι 7% αλλά 6%, που σημαίνει ότι η σύνταξη μειώνεται κατά 114 ευρώ και πέφτει στα 1.786 ευρώ. 
► Η μείωση 20% θα επιβληθεί στο τμήμα άνω των 1.200 ευρώ, δηλαδή στα 586 ευρώ, που σημαίνει περικοπή άλλων 117 ευρώ και νέο ποσό στα 1.670 ευρώ. 
► Η μείωση 12% θα επιβληθεί στο τμήμα άνω των 1.300 ευρώ, δηλαδή στα 400 ευρώ (-48 ευρώ), και η σύνταξη διαμορφώνεται στα 1.622 ευρώ (1.670-48 = 1.622 ευρώ). Με τη νέα μείωση (10% στη σύνταξη Φεβρουαρίου) το ποσό πέφτει στα 1.460 ευρώ. Με την κράτηση ασθένειας (4% ή -58 ευρώ) η σύνταξη πάει στα 1.401 ευρώ. Και μετά το φόρο (-130 ευρώ) το ποσό που θα πάρει στο χέρι ο συνταξιούχος είναι γύρω στα 1.270 ευρώ. Η διαφορά είναι ότι ο εν λόγω συνταξιούχος, με τις μειώσεις και το φόρο στα 2.100 ευρώ της σύνταξης και χωρίς να εφαρμοστούν οι περικοπές του ειδικού μισθολογίου, έφτασε να παίρνει στο χέρι 1.350 ευρώ (-750 ευρώ), ενώ μετά την περικοπή του ειδικού μισθολογίου και τη μείωση της σύνταξης κατά 200 ευρώ, από τα 2.100 στα 1.900, παίρνει 1.270 ευρώ, δηλαδή 80 ευρώ λιγότερα, αντί για 200 που είναι η περικοπή που του έγινε με τον επανυπολογισμό της αρχικής σύνταξης! Και αυτό γιατί όλες οι μειώσεις και οι κρατήσεις όπως και ο φόρος υπολογίζονται εκ νέου σε μικρότερο ποσό σύνταξης.      ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ

14 σχόλια:

  1. Είμαι σύζυγος απόστρατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ και σπαράζει η καρδιά μου να βλέπω τον άλλοτε περήφανο άνδρα μου να έχει πέσει σε κατάθλιψη γιατί στηριζόταν πάντα στο μισθό του και σήμερα δεν μπορεί να συμβάλλει στην ολοκλήρωση των σπουδών της κόρης μας. Με ποιό δικαίωμα απαγορεύουν στα παιδιά μας να σπουδάσουν? Είναι το ευχαριστώ της πολιτείας προς τον πατέρα της για τα 36 χρόνια υπηρεσίας του ? Γιατί έγινε αξιωματικός και αχρήστευσε και την υγεία του από το άγχος, για να καταντήσει να παίρνει ψίχουλα ?Πού είναι οι συνδικαλιστές σας όλο αυτό τον καιρό? Τι κατάφεραν? Νομίζω ότι είναι τόση μεγάλη η δύναμή σας που άν υπήρχε η βούληση πολλά θα επιτυγχάνατε. Κρίμα που η πολιτεία θέλει εξαθλιωμένους αξιωματικούς εν ενεργεία και αποστράτους.Τουλάχιστον άς γινόταν ένα εξονυχιστικό πόθεν έσχες σε όλους να δούμε γιατί κάποιοι ζούν τόσο άνετα μετά απο τόσες περικοπές και εμάς μας τελειώνει η σύνταξη την τρίτη μέρα και ζούμε με δανεικά. Συγγνώμη που σας κούρασα αισθάνομαι όμως τόση απόγνωση και τόση αηδία με όλα αυτά που συμβαίνουν!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή μου Κυρία,έχετε δίκιο και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.Να είστε σίγουρη πως το ίδιο πρόβλημα βιώνει και ο γράφων,που είναι Κατώτερος Απόστρατος,όπως και χιλιάδες των συναδέλφων.....Οσο για τη δύναμή μας που λέτε,ως Σύνδεσμοι,Ενώσεις κλπ [συνδικαλιστές],είναι όντως πολύ μεγάλη και βούληση υπάρχει εκ μέρους μας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν είμαστε ΕΝΩΜΕΝΟΙ και αδιαφορούμε για τα κοινά.....Βάζουμε λεωφορεία για την ΑΘΗΝΑ,όταν έχουμε κινητοποιήσεις και μόλις και μετά βίας γεμίζουμε ένα λεωφορείο!!!!!Οι άλλοι που είναι;;; O Συνδεσμός μας έχει 800 μέλη και άλλα τόσα και ίσως και παραπάνω η κάθε μία ΄Ενωση ξεχωριστά,Στρατός Αεροπορία,Ναυτικό κλπ.... Αποτέλεσμα; H απόλυτη γύμνια!!!!!Είναι γεγονός ότι κάποιοι ζούν άνετα και δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου οι περικοπές......Αυτό ας το δοθεί η οργανωμένη πολιτεία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ανωνυμος ποτε επιτελους θα ενωθουμε για το καλο ολων.Συζυγος αποστρατου ειμαι και εγω και αισθανομαι οργη και πονο για την καταντια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ....Η οποία κατάντια αγαπητή μου, θα γίνεται χειρότερη όσο περνάει ο καιρός,εάν δεν ξυπνήσουμε από τον λήθαργο που έχουμε περιπέσει,τόσο εμείς σαν απόστρατοι,όσο και σαν κοινωνία γενικότερα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να επέλθει δικαιοσύνη.ΟΧΙ ισοπέδωση
    Είναι ευκαιρία η κρίση.Να γίνει νέο μισθολόγιο εξ υπαρχής με αντικειμενικά και ΔΙΚΑΙΑ κριτήρια τον χρόνο υπηρεσίας και αντικειμενικά μισθολογικά κλιμάκια.
    Δεν είναι δυνατόν Ανθ/νόμος με 37 χρόνια στο Σώμα να παίρνει 108 ευρώ παραπάνω από τον συνάδελφό του που συνταξιοδοτήθηκε στα 25 του χρόνια.Δηλ.12 χρόνια εργασίας ,πραγματικής εργασίας,παραπάνω και 5 μισθολογικά κλιμάκια σε σχέρση με εκείνο που 12 χρόνια δούλευε στον ιδ.τομέα και έπαιρνε ακόμη ένα μηνιάτικο παραπάνω.!!!!Εξ υπαρχής μισθολόγιο.Επίσης, να επιστραφούν χρήματα από τους συνταξιούχους στο ΜΤΣ που έπαιρναν αυξήσεις 20% τον χρόνο ενώ αποδείχθηκε ΣΗΜΕΡΑ ότι εδίδοντο παρανόμως..Και τα παιδιά μας που ΤΩΡΑ είναι αστυνομικοί πότε θα πάρουν μέρισμα από το ΜΤΣ;Η απάντηση είναι ποτέ;
    Οι ανισότητες και το πελατειακό σύστημα έφθασαν εδώ την κατάσταση.Οι κυρίες που συμμετέχουν στον ηλεκτρονικό διάλογο,πιό πάνω, έχουν δίκαιο.
    Επομένως,δικαιοσύνη με αντικειμενικά κριτήρια και θα ιεδείτε πως θα περισσεύσουν χρήματα.Ούτε λέμε άνοιγμα ψαλίδας με υψηλόβαθμους,αλλά λογικές και ΔΙΚΑΙΕΣ διαφορές κατά κατηγορία μισθολογικών κλιμακίων και ετών πραγματικής υπηρεσίας.Δεν ακούγεται δίκαιο εκείνος που δούλεψε 37 χρόνια,Ανθ/νόμος μάχιμος,να κινδύνεψε περισσότερο από τον συνάδελφό του των 25 ετών;Δικαιοσύνη και τίποτε άλλο,επομένως και τέλος τα ψέμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το θέμα δεν είναι τώρα ανώτεροι-κατώτεροι φτάνει πια.Το θέμα μας είναι η επιβίωσή μας.Ο σύζυγος πήρε σήμερα την σύνταξη του και έπαθε σοκ.Πως θα ζήσουμε.Που είναι οι αρχηγοί γιατί δεν μιλάνε γιατί δεν υπερασπίζονται τα στελέχη και τους απόστρατους?Γιατί δεν παραιτούνται?Σε λίγο καιρό θα πάρουν και αυτοί σύνταξη.Εύγε τους.Τι είπαν στον υπουργό? τι τους απάντησαν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λέτε να συζητούν γι΄αυτά τα θέματα;;;;O,τηδήποτε άλλο,εκτός απ΄αυτά!!!!Αγαπητή Κυρία, σίγουρα υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης,διότι ο καθένας από μας είχε βάλει τη ζωή του σ΄ένα "καλούπι" και κανόνισε να τα βγάζει πέρα σύμφωνα μ΄αυτά που παίρνει και ξαφνικά νιώθει το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια του......Το θέμα είναι ότι θ΄έχουμε κι άλλες μειώσεις το 2014,μετά την κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών!!!!!Εχουμε στοχοποιηθεί.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και γιατί καθόμαστε στον καναπέ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  9. Ιδού η απορία!!!!!!
    Οταν βάζει λεωφορεία ο Σύνδεσμός μας για Αθήνα,μόλις και μετά βίας συμπληρώνεται το μισό και πάντοτε από τα ίδια άτομα!!!!!Εμείς εδώ είμαστε....Με αγώνα κερδίζονται τα πάντα.Τίποτε δεν πρόκειται να μας χαρίσει κανείς!!!!!Τώρα που είναι νωρίς ακόμη.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μήπως κάποιος από τον Σύνδεσμο μπορεί να κάνει έναν υπολογισμό των αποδοχών της σύνταξης του μηνός Φεβρουαρίου μέ όλες τις κρατήσεις που έγιναν από 1/8/12 έως σήμερα. Το επίδομα της συζύγου των 35€ υπάρχει μέσα; Έχει συνυπολογισθεί μέσα το ΜΤΣ και ΕΤΕΧ; Δεν μπορούμε να βρούμε άκρη, έχουν περικοπεί περί τα 200€, και μας παγίωσαν στα 1100€ από τα 1540€ προ μνημονίου. Έλεος πιά. Τελείωσαν οι αντοχές.
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό για να γίνει Παναγιώτη,πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.Οι αναδρομικές κρατήσεις απο 01-08-2012 + τον μήνα Φεβρουάριο,διότι προπληρωνόμαστε,έγιναν αναλογικά για το καθένα και σύμφωνα με το ποσό της σύνταξής του.Δλδ μέχρι 100€ μείωση,σε μία δόση,πάνω από 100 €,σε δύο δόσεις κ.ο.κ. έως έξι δόσεις. Το επίδομα συζύγου διατηρείται.Φυσικά και είναι τα Ταμεία μέσα.Μελέτησε με προσοχή το παραπάνω άρθρο και θα καταλάβεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κατά πρώτον έρχομαι να ευχαριστήσω γιά την άμεσον απάντησιν της προσωπικής μου ερωτήσεως, και κατά δεύτερον να συγχαρώ την ιστοδελίδα γιά τίς τόσο χρήσιμες πληροφορίες που μας παρέχει. Έτσι και να συνεχείσετε.
    Παναγιώτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα Παναγιώτη και Καλό μήνα.Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια.Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είμαι συνταξιούχος Αστυνομικός διευθυντής, έχω αποστρατευθεί εδώ και ενάμιση χρόνο και παίρνω μόνο την βασική Σύνταξη αφού οι επικουρικές δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμα ( είμαι πρώην Α.Π.) και δίνονται από το δημόσιο. Ούτε εφάπαξ έχω πάρει ακόμα από το περίφημο ΤΠΔΥ. Η βασική που πήρα αυτό το μήνα ήταν 958 ευρώ, αυτά παίρνω και μου κρατουν´ από την πρώτη μέρα 150 ευρώ για πληρωμή στρατού. Πως θα ζήσω εγω με 958 ευρώ το μήνα. Μετάνοιωσα που έγινα Αξιωματικός που ταλαιπωρήθηκα 28 χρόνια. Αυτη η κυβέρνηση είναι άχρηστη όσο το γργορότερο πρέπει να παραιτηθεί έχουμε αγανακτήσει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.