4 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ (04/02/2013) ΤΥΠΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΩΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»: ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΜΕ... ΣΥΝΤΑΞΗ ΛΟΧΑΓΟΥ
Στους συνταξιούχους που είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται δραστικά για πολλοστή φορά περιλαμβάνονται, βεβαίως, και οι απόστρατοι. Για τους στρατιωτικούς, όμως, είχαν προηγηθεί και οι περικοπές που έγιναν στα ειδικά μισθολόγια, με συνέπεια.......> να ζημιωθούν διπλά. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασε την Παρασκευή ο Ελεύθερος Τύπος, μέσα σε δύο μήνες οι αξιωματικοί ε.α. είχαν απώλειες ακόμα και πάνω από 500 ευρώ στις βασικές τους αποδοχές. Ανάλογα με το βαθμό, οι συντάξεις των αποστράτων υπέστησαν συνολικό «κούρεμα» έως και 21%, αλλά, στην πραγματικότητα, οι μειώσεις υπερβαίνουν το 52%, αν συνυπολογιστούν η κατάργηση των Δώρων και οι προηγούμενες περικοπές που τους επέβαλε το Μνημόνιο. Δηλαδή, αν συγκρίνει κανείς τα ποσά που λάμβαναν μέχρι το 2009 με αυτά που πήραν στην τσέπη την περασμένη εβδομάδα, διαπιστώνει ότι την τελευταία τριετία έχασαν τη μισή τους σύνταξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι απόστρατος με βαθμό αντιστρατήγου παίρνει τώρα λιγότερα από όσα λάμβανε τον Δεκέμβριο του 2009 ο λοχαγός. Και μόνο να σκεφθεί κανείς ότι η καθαρή σύνταξη που καταβλήθηκε σε αποστράτους με βαθμό αρχηγού ΓΕΕΘΑ έπεσε στα 1.726 ευρώ, γίνεται αντιληπτό το εισοδηματικό επίπεδο στο οποίο έχουν υποβιβαστεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι προφανές ότι αυτή η μανία της Τρόικας για συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη ούτε την εθνική άμυνα, αφού, πέραν της δραματικής υποτίμησης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, έχει και μια άλλη σημαντική επίπτωση που σχετίζεται με τη μισθολογική υποβάθμιση του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και τη δυσμενή οικονομική μεταχείριση των αποστράτων. (Ε.Τ. 04/02/2013 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ - jevagelidis@e-typos.com)  
«ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»: «Μαχαίρι» στις συντάξεις των απόστρατων Σοκ και δέος προκαλούν στις τάξεις 120 χιλιάδων αποστράτων οι μειώσεις συντάξεων, καθώς από τη «βόμβα» των διπλών περικοπών εξαφανίστηκαν μέσα σε δύο μήνες μέχρι και 471 ευρώ από τις βασικές τους αποδοχές: • Οι απόστρατοι έχασαν ως και 15% από τις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έγιναν στα ειδικά μισθολόγια και επιπλέον • είχαν μειώσεις από 5%-20% στο άθροισμα της κύριας σύνταξης και μερισμάτων που παίρνουν τα μετοχικά τους ταμεία. Με το συνδυασμό των δύο αυτών περικοπών, οι βασικές συντάξεις των αποστράτων κουρεύτηκαν (ανάλογα με το βαθμό) από το 9% ως 21%, γράφει η εφημερίδα, ενώ αν συγκρίνει κανείς τα ποσά που πήραν στο χέρι χθες με τα ποσά που έπαιρναν μέχρι το 2009 θα διαπιστώσει ότι οι πραγματικές μειώσεις που έχουν υποστεί με την κατάργηση των δώρων φτάνουν μέχρι 52%. Δηλαδή, το «τέρας» του Μνημονίου... έφαγε πάνω από τη μισή τους σύνταξη. Έτσι και σύμφωνα με τους επίσημους πίνακες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους: 1. Απόστρατος με το βαθμό του Α/ΓΕΕΘΑ: - Πριν από τις περικοπές έπαιρνε ως τον Δεκέμβριο του 2009 βασική σύνταξη (ακαθάριστα) 4.129 ευρώ και του έμεναν καθαρά μετά το φόρο και την κράτηση ασθένειας 3.042 ευρώ. Σήμερα η βασική του σύνταξη έχει πέσει στα 3.165 ευρώ μικτά και στο χέρι χθες που πληρώθηκε πήρε 1.726 ευρώ. 2. Απόστρατος με το βαθμό του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας: - Πριν τις περικοπές έπαιρνε 3.174,18 ευρώ (μικτά) και καθαρά 2.434 ευρώ. Σήμερα μετά τις περικοπές και τις απανωτές μειώσεις, η σύνταξη (μικτά) έπεσε στα 2.505 ευρώ και στο χέρι εισπράττει 1.548 ευρώ. 3. Απόστρατος με βαθμό αντιστράτηγου: - Έπαιρνε 1.982 ευρώ στο χέρι ως το 2009 και πλέον παίρνει 1.374 ευρώ με την πληρωμή της σύνταξης Φεβρουαρίου του 2013. 4. Απόστρατος με το βαθμό του συνταγματάρχη: - Έπαιρνε 1.712 ευρώ καθαρά τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ πλέον με την σύνταξη Φεβρουαρίου 2013 πήρε 1.242 ευρώ. Οι μειώσεις όμως, δεν σταματούν εδώ, αλλά έρχονται και νέες αυτή τη φορά στα εφάπαξ και μάλιστα σε ορισμένα ταμεία θα γίνουν πριν από το 2014 που αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού για το εφάπαξ για όλους τους ασφαλισμένους.
«ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»: Απόστρατοι: «Δεν ακούτε τις κραυγές αγωνίας» Οι στρατιωτικοί αποτελούν πρωταρχικό στόχο προς ισοπέδωση, υποστηρίζουν με νέα κοινή επιστολή τους προς τον Χρ. Σταϊκούρα οι ανεξάρτητες ενώσεις αποστράτων, οι οποίες έχουν εξαγριωθεί από τη διπλή περικοπή των αποδοχών τους, την οποία τη θεωρούν παράνομη και καταχρηστική καθώς, όπως αναφέρουν, είναι η μόνη κατηγορία συνταξιούχων που έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 60%. Στη νέα τους επιστολή υποστηρίζουν πως με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου επιδιώκεται ο σαφής διαχωρισμός και η άνιση μεταχείριση στις προβλέψεις για δικαίωμα στην εργασία, μεταξύ συνταξιούχων του Δημοσίου και των αντίστοιχων του Ιδιωτικού Τομέα. Η επιστολή καταλήγει τονίζοντας ότι: «η διαδικασία της διαβούλευσης των διατάξεων του σχεδίου νόμου που αναρτήσατε, είναι κενή ουσίας, διότι δεν προτίθεστε να λάβετε τίποτα υπόψη σας. Εξάλλου σε τι ωφελεί μια διαβούλευση όταν δεν έχει προηγηθεί ο παραμικρός κοινωνικός διάλογος και όταν οι αρμόδιοι κωφεύουν και παραμένουν ασυγκίνητοι στις κραυγές αγωνίας των οικογενειών μας;».

3 σχόλια:

  1. οι εφημερίδες τα γράψανε εμάς μας πέθαναν τώρα τι? θα κλαίμε τη μοίρα μας? Κάντε κάτι η να πάρουν οι γυναίκες το λόγο.Απάντηση έχουμε για το τσεκούρι που είχαμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και δεν πρέπει θα κλαίμε τη μοίρα μας αγαπητέ συνάδελφε.....΄Οποιες κινήσεις και άν έχουν γίνει από τις Ενώσεις-Συνδέσμους Αποστράτων Σ.Α. & Ε.Δ.,δυστυχώς δεν κατέληξαν πουθενά...Κραυγαλέα περίπτωση η αναβολή της συνάντησης των προέδρων των τριών Ενώσεων Αποστράτων ΕΑΑΣ,ΕΑΑΝ & ΕΑΑΑ με τον πρωθυπουργό.Φυσικό ήταν να αναβληθεί η συνάντηση τη στιγμή που ο πρωθυπουργός δεν είχε να τους "δώσει" κάτι ή εν πάση περιπτώσει να υποσχεθεί ..... Μόνο για καφέ θα πήγαιναν;

      Διαγραφή
    2. Ως προς την απάντηση που ρωτάς,ήδη το Γ.Λ.Κ.Κράτους ξεκίνησε την αποστολή νέων συνταξιοδοτοικών πράξεων προς όλους τους αποστράτους.Ιδομεν.....

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.