10 Φεβρουαρίου 2013

Mε τα εκκαθαριστικά του 2013 θα πληρώσουμε λιγότερο!!!!!


Όσο περίεργο και αν φαίνεται, με τα φετινά εκκαθαριστικά της εφορίας θα κληθούμε να πληρώσουμε σαφώς λιγότερο φόρο σε σχέση με το 2012. Το ποσό που θα μαζέψει το υπουργείο Οικονομικών θα είναι μειωμένο κατά τουλάχιστον 2-3 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με πέρυσι ενώ θα... αυξηθεί και ο αριθμός των φορολογουμένων που θα πάρουν πίσω χρήματα. Αυτό βέβαια, δεν συμβαίνει γιατί το υπουργείο προχώρησε σε..........>> φοροελαφρύσεις. Το αντίθετο. Οφείλεται στο ότι έχει παρακρατηθεί σαφώς περισσότερος φόρος από αυτόν που μας αναλογεί. 
1.To 2012, πληρώσαμε με το εκκαθαριστικό και την εισφορά αλληλεγγύης που αντιστοιχούσε στα εισοδήματα του 2011. Το συνολικό ποσό, ανήλθε στα 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εισφορά για τα εισοδήματα του 2012 έχει παρακρατηθεί από τους μισθούς και τις συντάξεις. Έτσι, μόνο εξαιτίας αυτού του λόγου, τα έσοδα από την εισφορά αλληλεγγύης που θα συλλέξει το δημόσιο μέσα από τα εκκαθαριστικά του 2013, θα είναι λιγότερα κατά τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε σχέση με πέρυσι. 
2. Ειδικά μετά τον Μάρτιο του 2012, ο ιδιωτικός τομέας «βομβαρδίστηκε» από μειώσεις μισθών. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν υποστεί απώλειες εισοδήματος άνω του 20%. Αντίστοιχα μειωμένες ήταν και οι συντάξεις αλλά και οι μισθοί στον δημόσιο τομέα. Σε ένα βαθμό, η επίπτωση αυτών των μειώσεων στα δημόσια έσοδα έχει φανεί μέσα στο 2012 λόγω της μειωμένης παρακράτησης φόρου. Ωστόσο, όλοι όσοι υπέστησαν μείωση αποδοχών, θα καταλήξουν να πληρώσουν σαφώς λιγότερο φόρο, ειδικά αν έχουν εισόδημα από μια δεύτερη πηγή (π.χ έναν μειωμένο μισθό και ένα ενοίκιο). 
3. Η καταστροφή της κτηματαγοράς, θα αποτυπωθεί και στις φορολογικές δηλώσεις. Οι χιλιάδες μειώσεις ενοικίων αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες κενά ακίνητα, θα προκαλέσουν διπλό πρόβλημα στον κρατικό προϋπολογισμό. Το 2012, τα εισοδήματα από ενοίκια ήταν σαφώς λιγότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2011.Όμως, οι ιδιοκτήτες έχουν προκαταβάλλει από πέρυσι τον φόρο (σ.σ επί του φόρου από τα ενοίκια, επιβάλλεται προκαταβολή με συντελεστή 55%). Αυτό σημαίνει ότι έχει προκαταβληθεί φόρος για εισοδήματα που δεν υπάρχουν. Όλα αυτά τα χρήματα, η κυβέρνηση θα κληθεί να τα δώσει πίσω. 
4. Το 2012, πληρώσαμε πολλά στην εφορία επειδή κατά τη διάρκεια του 2011 δεν είχε παρακρατηθεί ολόκληρος ο φόρος από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Το αφορολόγητο της κλίμακας μειώθηκε στα 5000 ευρώ μέσα στο 2012. Όμως η παρακράτηση από τους μισθούς και τις συντάξεις έγινε με αφορολόγητο 9000 και 12.000 ευρώ. Έτσι, η παρακράτηση ήταν μικρότερη από τον φόρο που αναλογούσε στον κάθε εργαζόμενο ή συνταξιούχο. Για κάθε φορολογούμενο, μόνο εξαιτίας της μείωσης αφορολογήτου, προέκυψε πρόσθετος φόρος 400 ευρώ (800 ευρώ για το ζευγάρι των φορολογουμένων) τον οποίο καθένας από εμάς κλήθηκε να τον πληρώσει με το εκκαθαριστικό της εφορίας. 
5.Η μόνη πρόσθετη πηγή εσόδων, θα είναι η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος από τα 500 στα 650 ευρώ. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν αυτή η αύξηση θα αποτυπωθεί ως πρόσθετο έσοδο καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες είτε λόγω αναδουλειάς είτε λόγω φοροδιαφυγής, θα εμφανίσουν σαφώς χαμηλότερα εισοδήματα. 
6. Οι εκπτώσεις φόρου για τα στεγαστικά δάνεια, τα φροντιστήρια τα ενοίκια κλπ, ναι μεν έχουν καταργηθεί αλλά αυτό θα φανεί στα εκκαθαριστικά του 2014 και όχι στα φετινά.ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.