30 Μαρτίου 2013

Επιστροφή Δώρου Χριστουγέννων σε 50.000 συνταξιούχους των Ειδικών Μισθολογίων!!!


ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 400 ΕΥΡΩ

Μετά την αναπροσαρμογή στις συντάξεις, βρέθηκαν να παίρνουν πολύ πιο κάτω από τα 2.500 ευρώ που ήταν το πλαφόν για μη καταβολή Δώρων Αναπάντεχο (κατά κυριολεξία) Δώρο Χριστουγέννων ύψους 400 ευρώ επιστρέφει το κράτος σε περίπου 50.000 συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, καθώς, μετά την...αναπροσαρμογή που έγινε στις συντάξεις τους αναδρομικά από την 1/8/2012, βρέθηκαν να παίρνουν πολύ πιο κάτω από τα 2.500 ευρώ που ήταν το ποσό πάνω από το οποίο είχε καταργηθεί η καταβολή Δώρων από το 2010 με το πρώτο Μνημόνιο. Κάτω από το πλαφόν Στην πράξη οι εν λόγω συνταξιούχοι «κέρδισαν» τα 400 ευρώ, επειδή οι μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις τους ήταν τόσο μεγάλες που τους έριξαν κάτω από το πλαφόν των 2.500 ευρώ και αυτόματα έγιναν δικαιούχοι του Δώρου Χριστουγέννων για το 2012, μια που οι περικοπές των ειδικών μισθολογίων εφαρμόστηκαν από την 1η Αυγούστου 2012! Το θέμα που κατ' αποκλειστικότητα εξασφάλισε και φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος, αποτελεί μοναδική περίπτωση στα χρονικά του... Μνημονίου, και ουδείς από όσους είχαν φροντίσει να επιβάλουν τις μειώσεις στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων δεν είχε φανταστεί ότι θα προκαλείτο αυτή η εξ αντανακλάσεως εξέλιξη!.....>> Η επιστροφή του «Δώρου» οριστικοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες και η διαδικασία πίστωσης των 400 ευρώ στις συντάξεις θα γίνει σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες του «Ε.Τ.» στο προσεχές διάστημα, ενδεχομένως και στις συντάξεις Μαΐου, οι οποίες καταβάλλονται στο τέλος Απριλίου. Με τις διατάξεις των ειδικών μισθολογίων συνταξιοδοτούνται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, 180.000 συνταξιούχοι απόστρατοι, δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ, καθηγητές (μέλη ΔΕΠ) καθώς και μια ειδική κατηγορία γενικών διευθυντών του Δημοσίου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι το Δώρο Χριστουγέννων έτους 2012 αφορά περίπου 40.000 με 50.000 συνταξιούχους, από τις παραπάνω κατηγορίες οι οποίοι είχαν μειώσεις που άγγιξαν και το 30% λόγω των περικοπών που έγιναν στους εν ενεργεία στρατιωτικούς, δικαστικούς, καθηγητές και γιατρούς του ΕΣΥ, στο πλαίσιο του νόμου 4093/12. Ωστόσο, η καταβολή των 400 ευρώ δεν αποτελεί «δεδικασμένο», ώστε να ισχύσει και για άλλους συνταξιούχους οι οποίοι μετά τις μειώσεις του Μνημονίου έπεσαν κάτω από τα 2.500 ευρώ. Ο λόγος για τον οποίο αυτή η «μοναδική περίπτωση» δεν θα έχει εφαρμογή σε άλλους συνταξιούχους είναι ότι οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων δεν είχαν απλά μείωση, αλλά οι συντάξεις τους επανυπολογίστηκαν και βγήκε νέα συνταξιοδοτική πράξη, για κάθε έναν από τους 180.000 συνταξιούχους. 
Αναδρομικά: 
Στην πράξη, βγήκαν καινούργιες συνταξιοδοτικές αποφάσεις με διαφορετικά (μικρότερα) ποσά από αυτά που έπαιρναν μέχρι τις περικοπές που έγιναν στους μισθούς των εν ενεργεία υπαλλήλων και στρατιωτικών των ειδικών μισθολογίων. Ως εκ τούτου, οι «νέες συντάξεις» από τη στιγμή που ήταν μικρότερες από τα 2.500 ευρώ, δικαιούνται Δώρο εορτών και δεδομένου ότι οι μειώσεις έγιναν αναδρομικά από την 1/8/2012, το δικαιούμενο ποσό που θα καταβάλει το Δημόσιο, αφορά τα 400 ευρώ από το Δώρο Χριστουγέννων του 2012, που ήταν και το τελευταίο για όλους τους συνταξιούχους, καθώς από την 1/1/2013 τα Δώρα καταργήθηκαν από κύριες και επικουρικές συντάξεις. 
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι το Δώρο καταβάλλεται όχι επί των μειωμένων αλλά επί των αρχικών (ονομαστικών) συντάξεων που είχαν οι συνταξιούχοι πριν από τις περικοπές. Έτσι, για παράδειγμα, απόστρατος που μέχρι το 2009 έπαιρνε σύνταξη 2.600 ευρώ και με τις μειώσεις των Μνημονίων έπεσε στα 2.000 ευρώ, δεν δικαιούνταν Δώρο μετά το 2010, καθώς ως κριτήριο για τη χορήγησή του είχε ληφθεί η αρχική σύνταξη (2.600 ευρώ) και όχι η σύνταξη που είχε διαμορφωθεί μετά τις μειώσεις (2.000 ευρώ). Από τη στιγμή όμως που η σύνταξη του επανυπολογίστηκε και με τη νέα συνταξιοδοτική πράξη παίρνει 2.200 ευρώ, δικαιούται να πάρει τα 400 ευρώ από το Δώρο του 2012. (Ε.Τ. 22/03/2013 – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.