23 Απριλίου 2013

Έρχονται νέες μειώσεις 15% στους στρατιωτικούς – Συντάξεις και εφάπαξ «ρεγάλο».


Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει προχωρήσει στη σύσταση ειδικής επιτροπής με στόχο την κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου για τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων. Το γεγονός αυτό προκαλεί νέα ανησυχία στους στρατιωτικούς, αφού... κάθε φορά που «ανοίγει» θέμα μισθολογίου μπαίνει «μαχαίρι» στις αποδοχές. Στο μνημόνιο προβλέπεται η κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών, κάτι που σημαίνει σημαντική απώλεια (τουλάχιστον 15%) ενώ για το 2014 ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όσον αφορά στα διαθέσιμα για μισθούς, θα είναι μειωμένος κατά 89 εκατομμύρια ευρώ. Αν υλοποιηθούν μόνο οι δύο αυτές αποφάσεις τότε οι στρατιωτικοί θα λαμβάνουν μισθό – «φιλοδώρημα» και το κύμα φυγής από τις Ένοπλες Δυνάμεις θεωρείται απολύτως δεδομένο. 
Ποιοι μπαίνουν στο «στόχαστρο» 
Από τα έως τώρα στοιχεία που διέρρευσαν, στο «στόχαστρο» της ειδικής επιτροπής του Πενταγώνου, στην οποία συμμετέχουν και απόστρατοι αξιωματικοί μέλη των θεσμικών Ενώσεων, θα μπουν οι χαμηλόβαθμοι υπαξιωματικοί, οι εθελοντές μακράς θητείας (ΕΜΘ) και οι επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.). Αυτό επειδή με το τελευταίο ειδικό μισθολόγιο ήταν αυτοί που υπέστησαν τις μικρότερες μειώσεις. Οι κατηγορίες, όμως, αυτές αποτελούν την πλειονότητα των στελεχών των Ένοπλων Δυνάμεων και τη «ραχοκοκαλιά» του Στρατεύματος........>> Ποιοι μπαίνουν στο «στόχαστρο» Από τα έως τώρα στοιχεία που διέρρευσαν, στο «στόχαστρο» της ειδικής επιτροπής του Πενταγώνου, στην οποία συμμετέχουν και απόστρατοι αξιωματικοί μέλη των θεσμικών Ενώσεων, θα μπουν οι χαμηλόβαθμοι υπαξιωματικοί, οι εθελοντές μακράς θητείας (ΕΜΘ) και οι επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.). Αυτό επειδή με το τελευταίο ειδικό μισθολόγιο ήταν αυτοί που υπέστησαν τις μικρότερες μειώσεις. Οι κατηγορίες, όμως, αυτές αποτελούν την πλειονότητα των στελεχών των Ένοπλων Δυνάμεων και τη «ραχοκοκαλιά» του Στρατεύματος. 
 Ήδη έχουν χάσει το 50% των αποδοχών
 Με την εφαρμογή των μνημονίων, οι στρατιωτικοί έχουν απολέσει το 50% των αποδοχών που είχαν το 2009, εξαιτίας των περικοπών σε μισθούς, κατάργηση επιδομάτων και οδοιπορικών. Μόνο με το νέο ειδικό μισθολόγιο που εφαρμόστηκε αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012 υπήρξε μεσοσταθμική μείωση των μισθών των στρατιωτικών κατά 15%. Ήταν η τελευταία μείωση, όταν η κυβέρνηση υποτίθεται πώς δεν θα πείραζε τους μισθούς τους, αφού ήταν οι πλέον χαμηλόμισθοι δημόσιοι λειτουργοί. 
«Μαχαίρι» στις συντάξεις και εφάπαξ:
 Οι μειώσεις στους μισθούς βάσει του ειδικού μισθολογίου παρέσυρε ασφαλώς και τις συντάξεις, οι οποίες μάλιστα υπέστησαν διπλό «μαχαίρι», αφού το υπουργείο Οικονομικών τους «έριξε στο κεφάλι» και την περικοπή από 5% έως 20% που ίσχυσε από τις αρχές του 2013 για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Οι στρατιωτικοί, τέλος, εκφράζουν φόβους μήπως η οικονομική κατάρρευση των Μετοχικών Ταμείων οδηγήσει σε μοντέλο παρόμοιο με αυτό του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών, στο οποίο εντάσσεται η Ελληνική Αστυνομία, και το εφάπαξ εξανεμισθεί πλήρως. Κι αυτό γιατί από τις αρχές του 2014 προβλέπεται πως το συγκεκριμένο Ταμείο θα χορηγεί εφάπαξ στο βαθμό που τα έσοδά του το επιτρέπουν, αφού δεν θα λαμβάνει καμία επιχορήγηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανταπόδοση σε σχέση με τις εισφορές που κατέβαλαν οι αστυνομικοί (όπως και οι υπόλοιποι μισθωτοί) και το εφάπαξ θα δίδεται αν και εφόσον… Επισημαίνεται ότι οι αστυνομικοί έχουν υποστεί τη μείωση του 38% στο εφάπαξ, το οποίο είναι ήδη μειωμένο λόγω των αποδοχών που διαμορφώθηκαν από το ενιαίο μισθολόγιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ανώτατος αξιωματικός με 34 χρόνια υπηρεσίας, που θα ελάμβανε εφάπαξ πριν από τις περικοπές 70.000 ευρώ, τώρα θα λάβει 37.000 ευρώ. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε… φυγή από το Σώμα. ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.