25 Απριλίου 2013

Είμαι 18 χρονών, θα κάνω φορολογική δήλωση;


Τελειώνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αγωνία χιλιάδων γονιών οι οποίοι καλούνταν με τα μέχρι τώρα δεδομένα να υποβάλλουν φορολογική δήλωση ακόμη και για τα 18χρονια παιδιά τους, έστω και αν αυτά εμφάνιζαν μηδενικό εισόδημα. Η νομοθετική ρύθμιση επίλυσης του ζητήματος αναμένεται να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται αύριο στη Βουλή. Με βάση... τον ισχύοντα φορολογικό νόμο, η υποβολή φορολογικής δήλωσης, είναι υποχρεωτική εφόσον έχει συμπληρωθεί το 18ο έτος. Αυτό από μόνο του, δημιουργούσε τεράστια προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες: 
1. Θα έπρεπε να αναζητήσουν κωδικούς πρόσβασης στο Taxisγια τα παιδιά τους καθώς από φέτος, η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι υποχρεωτική για όλους.
2. Θα έπρεπε οι γονείς να συλλέξουν για τα παιδιά τους και αποδείξεις ακόμη και στην περίπτωση εμφάνισης .....>> μηδενικού εισοδήματος. Ο λόγος; Με το υποβάλλει κάποιος τη φορολογική του δήλωση, επιβαρύνεται με τεκμήριο 3000 ευρώ. Αν δεν υπάρχει εισόδημα, οι αποδείξεις υπολογίζονται με βάση το τεκμήριο. Άρα για το τεκμήριο των 3000 ευρώ θα πρέπει να εμφανιστούν αποδείξεις 750 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβαλλόταν πρόστιμο ίσο με το 10% επί της αξίας των αποδείξεων δηλαδή 75 ευρώ. Οι ψυχραιμότερες σκέψεις που τελικώς φαίνεται να επικρατούν, αναφέρουν ότι δεν έχει κανένα νόημα να υποβληθούν χιλιάδες οικογένειες σε μια επιπλέον ταλαιπωρία, πόσο μάλλον όταν αυτό δεν θα έχει κανένα απολύτως εισπρακτικό νόημα. Έτσι, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, οι 18άρηδες θα απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. Προσοχή: Εννοείται ότι αν εμφανίζουν εισόδημα στο όνομά τους θα πρέπει να καταθέσουν κανονικά τα έντυπα της εφορίας και να δηλώσουν το ποσό που εισέπραξαν κατά τη διάρκεια του 2012. Αυτό που θα επιβάλλεται με τη διάταξη, είναι η έκδοση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου. Δηλαδή, οι 18άρηδες, μέχρι το τέλος Ιουνίου οπότε και υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να βγάλουν ΑΦΜ τον οποίο θα δώσουν στους γονείς τους προκειμένου να το συμπεριλάβουν στη φορολογική τους δήλωση. (fpress)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.