5 Ιουνίου 2013

Παρακράτηση Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για το 2012 - Διευκρινήσεις επί της Βεβαίωσης Συντάξεων του 2012.


Ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες προκειμένου να μπορέσετε να διαβάσετε τη "Βεβαίωση Συντάξεων που καταβλήθηκαν το 2012", που μας έστειλε το Υπουργείο Οικονομικών και όχι μόνον. Κατ΄αρχήν υπάρχουν τρείς [3] Εισφορές Αλληλεγγύης.....>>  
(1). Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που αφορά σχεδόν όλους μας (πάνω από 1.400 ευρώ μικτά). 
(2). Η Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕκΕΑ), που αφορά μόνον όσους είναι κάτω των 60 ετών και αποστρατεύτηκαν με αίτηση τους (πάνω από 1.700 ευρώ μικτά) και 
(3). Η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕδΕΑ), που μας αφορά όλους και αναφέρουν όλα τα Μ.Μ.Ε. ότι δεν μας παρακρατήθηκε για το έτος 2012 (πάνω από 12.000 ευρώ ετησίως 1%, πάνω από 20.000 ευρώ ετησίως 2% κλπ). Οι δύο πρώτες έχουν παρακρατηθεί ενώ η τρίτη άρχισε να παρακρατείται από τη σύνταξη Απριλίου 2013 (έντυπο Β' Τρίμηνο 2013). Μπορείτε να δείτε ότι τότε (Απρίλιο) εμφανίζεται για πρώτη φορά αυτή η παρακράτηση. Το ξέχασαν; Ήθελαν να νομίζουμε ότι παίρνουμε παραπάνω; Αυτοί ξέρουν.Το Καθαρό Φορολογητέο Ποσό που φαίνεται στη Βεβαίωση Συντάξεων 2012, είναι το άθροισμα του Πληρωτέου ποσού κάθε μήνα + τον Φόρο κάθε μήνα. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε ότι αθροίζοντας τα ποσά (Α' Τρίμηνο + Β' Τρίμηνο + Γ' Τρίμηνο + Δ' Τρίμηνο) το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το νούμερο της Βεβαίωσης Συντάξεων (20.708,17 ευρώ). Με βάση αυτό το ποσό υπολογίζεται ο φόρος που αναλογεί. 
Ακολουθούν τα τέσσερα τρίμηνα του 2012 

   
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται 
ο τρόπος υπολογισμού
του "Καθαρού Φορολογητέου Ποσού" και
του "Φόρου που παρακρατήθηκε"


Από τα παραπάνω ευκόλως συμπεραίνεται ότι:
 
(1). Θα γίνει παρακράτηση (όπως και πέρυσι) της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕδΕΑ), στους περισσότερους από εμάς 2% στο ποσό του Καθαρού Φορολογητέου Ποσού (στο παράδειγμα 20.708,71 ευρώ) αφού προστεθούν τα μερίσματα.
(2). Θα αυξηθεί ο φόρος αφού στα μερίσματα επιβάλλεται (εσφαλμένως κατ'εμέ) φόρος μόλις 5%, που όμως όταν το ποσό των μερισμάτων προστεθεί στο Καθαρό Φορολογητέο Ποσό θα φορολογηθεί με 25%.
 
Στις παρακάτω δύο εικόνες, Α' και Β' Τρίμηνα του 2013, φαίνεται, όπως προανέφερα,ότι η παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕδΕΑ) άρχισε από τον μήνα Απρίλιο. Μερικοί θα αναρωτηθούν. Γιατί είναι τόσο μικρό το ποσό; Η απάντηση είναι απλή. 1161,91 (πληρωτέο) + 104,91 (φόρος) =1.266,82 ευρώ Χ 12 μήνες = 15.201,84, ήτοι μεταξύ 12.000 και 20.000 ευρώ, άρα 1%, ή 12,7 περίπου. 


ΣΧΟΛΙΟ:
Συγχαρητήρια στον συνάδελφο ΠΑΠΑΠΑΡΙΣΗ Απόστολο,Συντ/ρχη ε.α.,Πρόεδρο του Παρ/τος Ε.Α.Α.Σ.Λάρισας, για την πολύ καλή και κατατοπιστική εργασία, πάνω στο θέμα της παρακράτησης της Ε.Α.Σ.

2 σχόλια:

  1. Αν και εχω αποστρατευτει με αιτηση μου,ειμαι κατω των 60 ετων και ανηκω στο κατωτερο προσωπικο της ΕΛΑΣ,ουδεποτε εχει εμφανιστει στο ενημερωτικο μου σημειωμα η ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ,αλλα ουτε και σε καποιον αλλο με τα ιδια δεδομενα.Μηπως αφορα πρωην αξιωματικους στην ενεργεια,γιατι δεν μπορω να φανταστω τετοια παραλειψη η λαθος απο το Γ.Λ.Κ.Παρεπιπτοντως,εγω ξερω για δυο ΕΙΣΦΟΡΕΣ,τηνΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και την ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ,εκ των οποιων η μεν πρωτη κρατειται απευθειας η δε δευτερη υπολογιζεται και πληρωνεται με την εκκαθαριση της φορολογικης δηλωσης. Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συνάδελφε,εάν διαβάσεις με προσοχή την ανωτέρω ανάρτηση,στην παράγ.[2] λέει:"Η Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕκΕΑ), που αφορά μόνον όσους είναι κάτω των 60 ετών και αποστρατεύτηκαν με αίτηση τους (πάνω από 1.700 ευρώ μικτά)".Επομένως εφόσον η σύνταξή δεν είναι πάνω 1700 € μικτά,δεν εμπίπτεις σ΄αυτή την κατηγορία και εκ τούτου δεν σου παρακρατήθηκε ποτέ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.Οι δύο τελευταίες επισημάνσεις σου,που αφορούν την Ε.Α.Σ. και την Εδ.Ε.Α.,είναι σωστές...

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.