30 Ιουλίου 2013

Τέλος τα Υποθηκοφυλακεία!




Εννέα (9) Κτηματολογικά Γραφεία θα αρχίσουν να λειτουργούν από σήμερα. Με το άνοιγμα των Κτηματολογικών Γραφείων καταργούνται τα Υποθηκοφυλακεία... και όλες οι εγγραφές που αφορούν τα ακίνητα θα γίνονται στο Σύστημα Πληροφορικής του Εθνικού Κτηματολογίου (ΣΠΕΚ). Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ανακοινώθηκε πως την Τρίτη 30 Ιουλίου θα αρχίσει η λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων σε Ζάκυνθο, Ηγουμενίτσα, Καρδίτσα, Ναύπλιο και Σπάρτη. Την Πέμπτη 1η Αυγούστου θα ανοίξουν Κτηματολογικά Γραφεία σε Κόρινθο, Τρίπολη και Πρέβεζα, ενώ την Παρασκευή 16 Αυγούστου θα αρχίσει η λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου στη Λάρισα. Στις περιοχές αυτές έχουν καταγραφεί γύρω στα 700.000 δικαιώματα που αντιστοιχούν σε περίπου 350.000 δικαιούχους ακινήτων......>>
«Η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου θα σηματοδοτήσει το πέρασμα της χώρας από την εποχή των χειρόγραφων αρχειακών καταγραφών στην εποχή της σύγχρονης, ψηφιακής απεικόνισης, προστασίας και αξιοποίησης της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. Όπως ανέφερε: « Τον επόμενο χρόνο θα ακολουθήσουν 26 αστικά κέντρα –ανάμεσα τους οι πόλεις της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Πόλεις με μεγάλο αριθμό δικαιούχων, ενώ και οι υπόλοιπες περιοχές του προγράμματος, αναμένεται να συμβασιοποιηθουν σύντομα και να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη διετία». 
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες:
 Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ: 
-Η αρχική εγγραφή κάθε ακινήτου (νομική και χωρική πληροφορία) αποτυπώνεται πάνω στο λεγόμενο Κτηματολογικό Φύλλο του ακινήτου, αντίγραφο του οποίου μπορεί να αιτηθεί ο ενδιαφερόμενος στο Κτηματολογικό Γραφείο . Το κόστος είναι 4,5 ευρω ανά φύλλο. 
-Η αρχική εγγραφή είναι δυνατόν να διορθωθεί μετά την ολοκλήρωση της κτηματογραφης, στο στάδιο λειτουργίας. Διευκρινίζεται ότι η δήλωση ιδιοκτησίας με βάση του νόμο 2308/ 1995 δεν ισχύει πλέον. 
-Η διόρθωση είναι δυνατή μέσα σε διάστημα πέντε ετών από την ημερομηνία ένταξης μιας περιοχής στο Κτηματολογικό Γραφείο. Για τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού η αντίστοιχη προθεσμία είναι επτα έτη. 
-Μετά τη λήξη των προαναφερόμενων προθεσμιών, οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου γίνονται οριστικές και αποκλείεται οποιαδήποτε μεταβολή του περιεχομένου τους. Αυτό σημαίνει ότι τα ακίνητα που για οποιαδήποτε λόγο δεν δηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης και έχουν καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» περιέχονται στο Ελληνικό Δημόσιο. Έτσι, κάποιος που δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές, δεν θα μπορεί να διεκδικήσει την κυριότητα του ακινήτου, παρά μόνο να διεκδικήσει χρηματική αποζημίωση. ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.