4 Ιουλίου 2013

Στο παρα πέντε Αλλαγές-Διορθώσεις στο Νέο Φορολογικό!


Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ήδη να προχωρήσει σε αλλαγές - διορθώσεις στο νέο φορολογικό, μετά τη διαπίστωση ότι σε αρκετές περιπτώσεις προκύπτουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σε ανέργους, μισθωτούς, συνταξιούχους και μία σειρά άλλων κατηγοριών φορολογουμένων. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ημερησίας, η ηγεσία του υπουργείου, αφού έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, διαπίστωσε λάθη, παραλείψεις και στρεβλώσεις, και ετοιμάζεται να "μαζέψει" διατάξεις που κρύβουν παγίδες έξτρα φόρων για εκατομμύρια φορολογούμενους και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αλλαγές θα προκύψουν και μετά τη δημόσια διαβούλευση και πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Οι διορθώσεις-βελτιώσεις που ήδη εξετάζονται αφορούν στα εξής:.....>>  
1. Παρακράτηση φόρου: Δεν θα καταργηθεί τελικά η έκπτωση 1,5% που παρέχεται σήμερα κατά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Η έκπτωση θα επανέλθει, ενώ παράλληλα διορθώνεται η αρχική διάταξη, αφού όπως έχει διατυπωθεί δεν λαμβάνονταν υπόψη κατά την παρακράτηση η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Η κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% αλλά και ο μη υπολογισμός της έκπτωσης φόρου θα «ψαλίδιζαν» ακόμη περισσότερο τις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων. 
2. Αποζημιώσεις: Στο 20% θα επανέλθει ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση προβλέπει την αύξηση του συντελεστή στο 25%. 3. Προκαταβολή φόρου για Ο.Ε. και Ε.Ε. Ο νέος Κώδικας προβλέπει την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν, το υπουργείο σχεδιάζει να διατηρήσει στο 55% τον συντελεστή της προκαταβολής φόρου για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες. 
4. Τεκμαρτό εισόδημα: Παγίδα που φέρνει περισσότερους φόρους σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους κρύβει η παράγραφος 1 του άρθρου 34 του νέου Κώδικα. Προβλέπει ότι όσοι πιάνονται στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων θα φορολογούνται με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των μισθωτών και συνταξιούχων. Σύμφωνα με τη διάταξη η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα φορολογείται με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα ή καθόλου εισοδήματα αλλά διαθέτουν μια κατοικία ή ένα αυτοκίνητο θα επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά φόρων. Για παράδειγμα, ένας άγαμος φορολογούμενος με μηδενικό εισόδημα που έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 1.000 κυβικών εκατοστών θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα 7.000 ευρώ (4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο και 3.000 ευρώ η ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης). Ο φόρος που αναλογεί ανέρχεται σε 1.820 ευρώ (7.000 x 26%). Παράλληλα θα βεβαιωθεί και προκαταβολή φόρου 55%, που στο συγκεκριμένο παράδειγμα ανέρχεται σε 1.001 ευρώ (1.820 x 55%). Δηλαδή ο φορολογούμενος με μηδενικό εισόδημα επιβαρύνεται με φόρο 2.821 ευρώ! Η διάταξη αυτή αναμένεται να διορθωθεί και η νέα διατύπωση θα προβλέπει ότι η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα προσαυξάνει το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου και θα φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. 
5. Φοιτητές. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι φοιτητές δεν περιλαμβάνονται στα προστατευόμενα-εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου. Από τη στιγμή που οι φοιτητές δεν θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη οι φορολογούμενοι χάνουν το επίδομα τέκνων. Το υπουργείο θα διορθώσει και αυτή την παράλειψη. 
6. Δωρεάν παραχώρηση κατοικίας: Με τον νέο Κώδικα καταργείται η απαλλαγή από το τεκμήριο της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως. Το μέτρο αυτό αναμένεται να αλλάξει. Παράταση για ακίνητα Σε παράταση των προθεσμιών υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. 
Συγκεκριμένα: 
1]. Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013 παρατείνεται μέχρι και τη 15η Σεπτεμβρίου 2013. 
2]. Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων νομικών προσώπων (Ε9) έτους 2013 παρατείνεται μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2013. ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.