20 Αυγούστου 2013

Πρακτικές συμβουλές ασφάλειας για το σπίτι σας...

Χρήσιμες πληροφορίες για όλους μας

Η ασφάλεια του σπιτιού μας από τους επίδοξους διαρρήκτες απασχολεί πλέον έντονα τους περισσότερους από εμάς καθώς η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των διαρρήξεων τα τελευταία χρόνια. Συγκεντρώσαμε λοιπόν μία σειρά από πρακτικές συμβουλές που μπορούν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση: 
1. Εάν είμαστε νέοι ένοικοι σ΄ ένα σπίτι, φροντίζουμε το συντομότερο δυνατόν (ιδανικά, πριν την οριστική εγκατάστασή μας) ν’ αλλάξουμε την κλειδαριά τόσο της πόρτας της κυρίας εισόδου όσο και οποιαδήποτε άλλη κρίνεται απαραίτητο ν’ αλλαχθεί (π.χ. αποθήκης, γκαράζ – εφόσον είναι ατομικό, κλπ)
2. Προμηθευόμαστε τις δυνατόν καλύτερες κλειδαριές – ιδίως για την κυρία είσοδο της οικίας μας. Ερευνούμε προσεκτικά την αγορά και προσπαθούμε να βρούμε ένα προιόν ”best value for money”. Για παλιές εξώπορτες όπως οι παραδοσιακές ξύλινες, φροντίζουμε ν’ αλλάξουμε καταρχήν τον αφαλό τοποθετώντας έναν καινούριο υψηλής ασφαλείας (το κόστος συνήθως κυμαίνεται από € 50 έως €100). Να μη λησμονούμε ποτέ ότι η κλειδαριά αποτελεί.....>>
την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των διαρρηκτών. 
3. Ένα σημαντικό ποσοστό των διαρρήξεων γίνεται (όπως καταδεικνύουν οι σχετικές στατιστικές) χωρίς τη χρήση σχετικών εργαλείων – οι ”εισβολείς” δηλαδή μπαίνουν από ανοιχτά παράθυρα ή πόρτες. Φροντίζουμε λοιπόν να κλείνουμε σχολαστικά πόρτες και παράθυρα ακόμη και σε σημεία του σπιτιού που εκ πρώτης όψεως δεν τα θεωρούμε ”υψηλού κινδύνου”. 
4. Δεν αφήνουμε ποτέ σημειώματα του τύπου ”επιστρέφω αμέσως κλπ” στην εξώπορτά μας. Με αυτά ουσιαστικά …προσκαλούμε τους επίδοξους διαρρήκτες. Κια φυσικά κλειδώνουμε πόρτες και παράθυρα ακόμη κι εάν πρόκειται ν’ απουσιάσουμε από το σπίτι μας για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. 
5. Δεν παραλείπουμε να εγκαταστήσουμε ένα ”ματάκι” στην εξώπορτά μας. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο καθώς μπορούμε να διαπιστώσουμε ποιος μας χτυπά προτού του ανοίξουμε. 
6. Στα εξοχικά ασφαλίζουμε με καλές κλειδαριές και τις εξώπορτες των αποθηκών. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί διαρρήκτες ανοίγουν πρώτα αυτές (που συνήθως είναι πιο εύκολο), προμηθεύονται εργαλεία και κατόπιν στρέφονται κατά του κυρίως σπιτιού. 
7. Εάν κατοικούμε, επί παραδείγματι, στον 2ο ή τον 3ο όροφο μίας πολυκατοικίας ας μην θεωρούμε ότι είμαστε περισσότερο ασφαλείς αφήνοντας τις μπαλκονόπορτες ανοιχτές. Οι ”επαγγελματίες” κλέφτες σκαρφαλώνουν από μπαλκόνι σε μπαλκόνι με μεγαλύτερη ευκολία απ’ ότι φανταζόμαστε. 
8. Τα συστήματα συναγερμού λειτουργούν όντως πολύ αποτρεπτικά καθώς οι διαρρήκτες ανησυχούν για την πιθανότητα εμφάνισης της αστυνομίας αλλά και το γενικότερο ξεσηκωμό της γειτονιάς όταν ηχήσει η ”σειρήνα”. Δεν ξεχνάμε λοιπόν να οπλίσουμε το σύστημα συναγερμού της οικίας μας ακόμη κι εάν πρόκεται να λείψουμε για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από αυτή. 
9. Φρονίζουμε να καλύψουμε επιμελώς τις καλωδιώσεις καθώς οι επαγγελματίες διαρρήκτες προτού εισέλθουν στο σπίτι προσπαθούν ν’ αποσυνδέσουν το σύστημα ασφαλείας κόβοντας τα καλώδια. 
10. Οπλίζουμε με πείρους ασφαλείας παράθυρα και παντζούρια, ειδικά όταν πρόκειται για παλαιάς τεχνολογίας, που είναι ακόμη πιο ευάλωττα στους διαρρήκτες. Επίσης, τα εξωτερικά κάγκελα είναι απαραίτητα για παράθυρα που δεν διαθέτουν εξώφυλλα – ιδιαίτερα μάλιστα όταν το σπίτι είναι ισόγειο. 
11. H πλειοψηφία των διαρρήξεων γίνεται ημέρα κι όχι νύχτα - παρότι οι περισσότεροι πιστεύουμε το αντίθετο. Ας μην είμαστε λοιπόν περισσότερο ”χαλαροί” κατά τη διάρκεια της ημέρας όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας για το σπίτι μας. 
12. Ας θυμόμαστε τέλος ένα βασικό κανόνα για την ασφάλεια του σπιτιού μας: όσο πιο πολύ δυσκολεύουμε ένα διαρρήκτη τόσο πιο πολύ τον αποτρέπουμε από το να επιλέξει το δικό μας σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.