17 Φεβρουαρίου 2014

Δώρο Πάσχα ετοιμάζεται από τη κυβέρνηση για ενστόλους και χαμηλοσυνταξιούχους!..


Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη διανομή του μεγαλύτερου μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος την άνοιξη και πάντως πριν από τις ευρωεκλογές/αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου. 
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει προσδιορίσει το μέγεθός του στο 1,5 δισ ευρώ και η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ αναφέρεται στο σημερινό της πρωτοσέλιδο σε «δώρο Πάσχα» το οποίο προορίζεται κυρίως για την ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων και ενστόλων. Υπενθυμίζεται ότι στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι μπορεί να διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς το 70% του πλεονάσματος που υπερβαίνει τον αρχικό στόχο και αυτό σημαίνει ότι προκύπτει ποσό από 1,05 έως και 1,26 δισ. ευρώ, καθώς ο αρχικός στόχος ήταν για ισοσκελισμένο πρωτογενές ισοζύγιο (μηδενικό πλεόνασμα). 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία«, το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο αφορά στην έκτακτη ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων, ορισμένων κατηγοριών ενστόλων (ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας,«μάχιμοι» της Ελληνικής......>>
Αστυνομίας) αλλά και μακροχρόνια ανέργων για τους οποίους πιέζει το ΠΑΣΟΚ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα ποσά που θα διατεθούν θα πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα έκτακτης ενίσχυσης και όχι μόνιμης δαπάνης που θα επιβαρύνει και τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, όπως ρητά προβλέπεται στο Μνημόνιο. 
Κατά το ίδιο ρεπορτάζ: 
Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε συνταξιούχους. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια. Επικρατέστερο είναι να δοθεί έκτακτο επίδομα 200 με 300 ευρώ σε όσους λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα από κύριες και επικουρικές συντάξεις. 
Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι υπολογίζονται σε 1,800.000 άτομα και το συνολικό κόστος μπορεί να φθάσει τα 540.000.000 €. Αυτό θα εξαρτηθεί αν το βοήθημα δοθεί κλιμακωτά ανάλογα τις μηνιαίες αποδοχές (υψηλότερο για τις χαμηλές συντάξεις και μικρότερο για όσους λαμβάνουν 1.000 €) ή αν θα είναι το ίδιο ποσό για όλους τους δικαιούχους. Όσον αφορά τους ένστολους, όπως τονίζει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για ενίσχυση μέσω του πλεονάσματος ορισμένων κατηγοριών ένστολων, όπως είναι οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και σώματα της Ελληνικής Αστυνομίας (ομάδα «Ζ», ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ κ.ά.). 
Πάντως το ζήτημα με τους ένστολους έχει γίνει περίπλοκο μετά τη δικαίωσή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή αναδρομικών μετά τις μειώσεις που υπέστησαν βάσει του νόμου για τα ειδικά μισθολόγια τον Αύγουστο του 2012. Μέρος των αναδρομικών μπορεί να καλυφθεί από το πλεόνασμα ως έκτακτη και μη επαναλαμβανόμενη δαπάνη. Πλέον υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση αν θα πρέπει να δοθεί στους ένστολους και οικονομική ενίσχυση πέρα από την κάλυψη μέρους των αναδρομικών τους. 
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ: 
Επιπρόσθετα θα πρέπει να καμφθούν και οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο υποστηρίζει ότι μέσω του πλεονάσματος κατά προτεραιότητα θα πρέπει να ενισχυθούν πολίτες που εξαιτίας της κρίσης δεν έχουν καθόλου εισόδημα, όπως είναι οι άνεργοι και στη συνέχεια εφόσον υπάρξουν δυνατότητες να στηριχθούν και ομάδες του πληθυσμού οι οποίες έχουν υποστεί μεγάλες εισοδηματικές απώλειες. 
Βουλευτής του Κινήματος υπογραμμίζει πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα επιμείνει στο θέμα των ανέργων και κυρίως των μακροχρόνια ανέργων.Το οικονομικό επιτελείο προχωρεί στον σχεδιασμό για τη διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά την καταρχήν συμφωνία με την τρόικα για το ύψος του. Μέχρι στιγμής υπάρχει προσέγγιση για τα στοιχεία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και έχουν προκύψει μόνο οριακές αποκλίσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, καθώς ορισμένα έσοδα και δαπάνες του πρώτου διμήνου «γράφονται» στον περσινό προϋπολογισμό. 
Υπολογίζεται ότι το πλεόνασμα του 2013 θα είναι τουλάχιστον 1.500.000.000 € και δεν αποκλείεται να φθάσει το 1.800.000.000 €. Η κυβέρνηση θα μπορεί να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις μετά την επισημοποίηση του πλεονάσματος από την Eurostat στις 23 Απριλίου.ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ - ΗΜΕΡΗΣΙΑ
ΣΧΟΛΙΟ:
Εμάς δεν μας αφορά,  λόγω του ότι είμαστε... "ρετιρέ", με τον παχυλό μισθό των 1000 € και άνω τον μήνα. Ανήκουμε δηλαδή στά άνω στρώματα. Αυτές είναι λοιπόν οι λεγόμενες επιστροφές!!

11 σχόλια:

  1. Σωστο το σχολιο.Εμεις οι συνταξιουχοι της ΕΛ.ΑΣ. ειμαστε ρετιρε.Ας τα αφησει αυτα το ΠΑΣΟΚ,αφου ξεραμε εδω και παρα πολλα χρονια το μενος του για τους ενστολους και ιδιαιτερα για την Αστυνομια.Ας μην μας κανουν τους δημοκρατες,αφου δεν ειναι.Ας φροντισει ο Πρωθυπουργος να αποκαταστησει την αδικια των ενστολων,εν ενεργεια και συνταξιουχων,για να αποδειξει εμπρακτα πως δεν ειναι ολοι ιδιοι.Διαφορετικα η τυχη του ειναι προδιαγεγραμμενη.Αληθεια,τοΓΛΚ αναπροσαρμοσε τις συνταξεις ταχυτατα προς τα κατω και μας πηραν και αχρεωστητως καταβληθεντα,τωρα γιατι τοση καθυστερηση για αναπροσαρμογη προς τα πανω;ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΙΓΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ.ΜΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑΝ ΠΟΛΥ.ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΠΙΑ.ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΕΨΑΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου συνάδελφε δεν πρέπει να αδικούμε τους ανθρώπους(;)... Περιμένουν την οριστική απόφαση του Σ.τ.Ε.για να ενεργήσουν ανάλογα!! Υπόψη όμως ότι το Γ.Λ.Κ. για να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις χρειάζεται τουλάχιστον ένα δίμηνο!Πάντως και στην καλύτερη περιπτώσεων να εξελιχθεί η απόφαση για μας,το..."κέρδος" στο καθένα δεν θα υπερβαίνει τα 50 €!! Με λίγα λόγια η σύνταξη δεν επανέρχεται στα δεδομένα προ του Αγούστου 2012! (κλικ http://saealarisas.blogspot.gr/2014/02/2012.html).Τα υπέρογοκα ποσά που ακούγονται κατά κόρον από τα ΜΜΕ,επ΄ουδενί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και γίνεται για λόγους εντυπώσεων και να μεταστρέψουν το βαρύ κλίμα που υπάρχει στις Ε.Δ.-Σ.Α.σε βάρος της Κυβέρνησης!

      Διαγραφή
  2. Κυριε Αποστολε,τα υπερογκα ποσα οπως λετε,προκυπτουν απο τον επαναπροσδιορισμο της συντσξης στα επιπεδα πριν τον Αυγουστο του 2012.Μου ειναι δυσκολο να κατανοησω γιατι ειναι μονο 50 ευρω,αφου η περικοπη ηταν πολαπλασια.Δεν ειναι δυνατον ολοι αυτοι που αναφερθηκαν σε αυτα τα ποσα να εκαναν τοσο μεγαλο λαθος και να επεσαν τοσο εξω.Η δημιουργια εντυπωσεων σε τι αποσκοπει δηλαδη;Στον λεγομενο κοινωνικο αυτοματισμο; η στο να μας κανουν να τους ψηφισουμε;Γιατι ιδιαιτερα στη δευτερη περιπτωση,πρωτα θα μας επιστρεψουν συνταγματικα τα κλεμενα,με αντισυνταγματικο τροπο και κατοπιν θα αποφασισουμε τι θα κανουμε.Οσον αφορα σε αυτο που γραφετε δηλ. να μην τους αδικουμε,δεν πειραζει αυτοι τοσα χρονια μας αδικουν και μας σταυρωνουν σχεδον καθημερινα.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγαπητέ συνάδελφε, η ανάλυση της σύνταξης που γίνεται στη συγκεκριμένη ανάρτηση (http://saealarisas.blogspot.gr/2014/02/2012.html), δεν χωρά καμιά επεξήγηση.Μελέτησέ την και θα δείς ότι η ..."πραγματική" αύξηση είναι 52,17 € μηνιαίως! Τα Μ.Μ.Ε. που αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα ποσά, το έκαναν εσκεμμένα για τη δημιουργία εντυπώσεων,τον κοινωνικό αυτοματισμό,αλλά και στο ...καλόπιασμα των Αποστράτων!!

      Διαγραφή
  3. Σε συνεχεια του παραπανω σχολιου μου,αν η μηνιαια αυξηση ειναι 50 ευρω τοτε απο τον Αυγουστο 2012 εως τον Ιουνιο 2014 εχουμε 22 μηνες.Οποτε το δικαιουμενο ποσο ειναι 1.100 ευρω που πρεπει να δοθει αναδρομικα.Σιγουρα βεβαια αν υποθεσουμε πως μας δινουν τα υπερογκα ποσα που λετε,σε αυτα πρεπει να υπολογισουμε τον φορο,την ειδ.εισφ.αλληλεγγυης,την περιθαλψη,την εισφ.αλληλεγγυης τα οποια θα αφαιρεθουν απο το υπερογκο ποσο,οποτε μειωνεται δραστικα το ποσο των αναδρομικων.Δεν μπορει ομως να γινεται λογος για επαναφορα του Β.Μ. και ως εκ τουτου και του Ε.Χ. στα προ της ισχυος τουΝ.4093 και η αυξηση οως εσεις την υπολογιζετε να ειναι μονο 50 ευρω.Κυριε Αποστολε,η κοινη λογικη το συμπεραινει.Εκτος και αν οι το ΥΠ.ΟΙΚΟΝ. δεν εχει κοινη λογικη και ακολουθει αλλες μεθοδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συνάδελφε,οι του ΥΠ.ΟΙΚ. διαθέτουν κοινή λογική,αλλά με αλχημείες και λογιστικά τερτίπια,το κέρδος σε ενδεχόμενη επαναφορά της σύνταξης στα προ του Αγούστου 2012 δεδομένα,είναι μηδαμηνό!!

      Διαγραφή
    2. tha pesei poli foumo...lemeeeeee

      Διαγραφή
  4. Κε Ανώνυμε της 5:51 κσι 6:15 δικαίως σας είναι δύσκολο να καταλάβετε γιατί είναι μόνο η αύξησις 50 ευρώ. Διαβάστε τον ανηρτημένον πίνακα της 11ης Φεβρουαρίου για να μάθετε πως βγαίνει μια μνημονιακή σύνταξη. Γνωρίζετε τον Ν.4093/12 ο οποίος τέθει σε ισχύ από 1/1/13; Όσοι έχουν μηνιαίον εισόδημα μαζί με τα ταμεία από 1.500-2.000 ευρώ περικόπτεται το 10% εδώ έχομε 153 ευρώ περικοπή. Αυτή η περικοπή δεν υπήρχε το 2012. Μετά τους πετσοκομμένους Βασικούς και συντελεστές οι αποδοχές μας μειώθηκαν κάτω των 1500 οπότε πέσαμε στην κλίμακα του 5% του Ν.4093/12. Τώρα αφού θα αυξηθουν πάλι προ του Αυγούστου 12 η κλιμακα πάει ξανά στο 10%. Επομένως που το δύσκολον της κατανοήσεως. Στην συνέχεια δεν έχει δημοσιοποιοιθεί ακόμα η απόφασις για να γνωρίζομε τι ακριβώς θα γίνει. Τα συμπεράσματα βέβαια είναι να επιστρέψουν τα χρήματα του 5μήνου του 12 και τίποτε περισσότερο και τούτο δια την ψήφον. Αυτό εννοήθει σήμερα από καλεσμένο κυβερνητικό στην τ.ν.
    Μην ακούμε περί παντελονιάσματος κλπ. Όλα μπούρδες η πραγματικότης λέει ότι η σύνταξίς μας θα συνυπολογισθεί μαζί με τα ταμεία και θα αυξίσει την φορολογία των στο 22% συμπαρασύροντας κατά 40-50 ευρώ πιό κάτω ακόμα το πληρωτέο της συντάξεώς μας. Αυτά εν ολίγοις δια την κατανόησιν. Ναι πρέπει να τους ευχαριστήσουμε τους ταγούς του μνημονίου που πρώτα μας έκαναν επαίτες, τώρα μας πετάει (εάν μας πετάξει) ένα κοκκαλάκι και μας λέει γλύψτε. Οι άνθρωποι είναι για φάσκελα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστω πολυ για την προσπαθεια σας να κατανοησω την αυξηση της συνταξης κατα 52 μολις ευρω.Εξακολουθω ομως να εχω τις αποριες μου,χωρις βεβαιως να θελω να σας υποβαλλω εκ νεου σε αναρτηση απαντησεως.Θετω ομως υποψιν σας τα ακολουθα.Προκειται για διπλη περικοπη αν οχι για τριπλη.Δηλαδη,μειωσαν τους Β.Μ. και ως εκ τουτου και τα Ε.Χ.,μειωσαν το ΕΠΙΔ.ΕΞΟΜ. και μετα απο αυτα μας εσταλη απο το ΓΛΚ επαναπροσδιορισμος της συνταξης.Περαν ομως αυτων σκεφθηκαν πως εκτος απο ενστολοι ημασταν και συνταξιουχοι του Δημοσιου,οποτε και εκαναν και νεα μειωση 5% η 10% αναλογως.Αρα η μειωση που εγινε στους ενστολους συντσξιουχους ειναι διπλη η και τριπλη σε σχεση με τους υπολοιπους συνταξιουχους του Δημοσιου τομεα.Η μνημονιακη συνταξη,οπως την αναφερετε,πρεπει να ειναι κατα τη γνωμη των κυβερνωντων χαμηλη,πρεπει να ακολουθει ομως καποιους κανονες απλους.Δεν ακουσα ομως πουθενα στην TV και απο κανεναν σε εισαγωγικα Επισημο παραγοντα να αναφερετε ρητα και μονο στα σναδρομικα του ετους2012,οσο και αν προσπαθω να παρακολουθω τα παντα.ΘΑ ΔΟΥΜΕ.ΗΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΝΕΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ζητουν να δοθει το πρωτ.πλεονασμα στους ανεργους και αλλες ευπαθεις ομαδες.Βεβαιως και συμφωνω.Ομως εχω να προσθεσω τα παρακατω.Καθε μηνα κρατουν την εισφ.αλληλ.απο την συνταξη μας,η οποια προσμετρατε στο φορ.ποσο,αρα φορολογειται εστω και εαν εμεις δεν την πηραμε στο χερι ποτε.Κατοπιν αφου γινει η φορ.δηλωση μαζι με το υπερογκο φορο προκυπτει και αναλογη ειδ.εισφ.αλληλ.Μας κρατουν δηλ.δυο φορες αλληλεγγυη για να ημαστε ,εστω και υποχρεωτικα,αλληλεγγυοι προς ποιους;Προφανως προς τους ασθενεστερους.εκτος και αν το τεράστιο αυτο ποσο πηγαίνει κάπου άλλου, κατι που εγω προσωπικά δεν γνωριζω αλλα το υποπτευόμαι.Πρεπει επομένως να επιστρεψουν τα χρηματα που μας εκλεψαν και θα τα επιστρεψουν, οπως και πρεπει να σταματήσει η κοροϊδία των εισφορων αλληλεγγυης γιατι αλληλεγγυη με το ζόρι δεν λογίζεται αλληλεγγυη. Σημερα ακουσα τον Μητρόπουλο και επανέλαβε για τα αναδρομικα των ενστολων, δικαστικών κλπ. Δεν ακουσα ομως και παλι τιποτα πως αυτα θα περιοριστούν μονο στο ετος 2012.Αν δεν επιστρεψουν τα κλεμενα στους ενστολους ειδικά, τοτε και ασυνεπείς θα ειναι και απείθαρχοι προς την Δικαιοσυνη αλλα και άδικοι προς τον λαό και τον εαυτό τους, οποτε θα ειναι άξιοι της χλεύης των Ελλήνων και της μοίρας τους.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω συνάδελφε με το σκεπτικό σου.... Μη ψάχνεις όμως να βρείς δικαιοσύνη,ύστερα απ΄αυτά που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια! Ιδιαίτερα ο κλάδος ο δικός μας υπέστη βιαία επίθεση στα εισοδήματά του,λές και ήτο ο αποκλειστικός υπεύθυνος της εκτροπής του Δημοσιονομικού ελλείμματος!! Ελπίζω,έστω και τη τελευταία στιγμή, να πρυτανεύσει η λογική και οι κυβερνώντες και να πράξουν το αυτονόητο...΄Οχι τίποτα άλλο δλδ,για το καλό τους,διότι το δικό μας το καλό το είδαμε!!

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.