22 Φεβρουαρίου 2014

Απαντήσεις επί Συνταξιοδοτικών - Ασφαλιστικων θεμάτων των Ε.Δ. & Σ.Α.

Για όσους κατατάχθηκαν μετά την 01-10-1990, η χρήση της μάχιμης πενταετίας γίνεται μόνο με την παράλληλη αναγνώρισή της.
Ερώτημα: Πότε και πώς υπολογίζονται τα πλασματικά χρόνια στη σύνταξη ενός στρατιωτικού; Και πόσα χρόνια μπορούν να υπολογιστούν ως πλασματικά; Επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι τα έτη που προσμετρούνται στη συντάξιμη υπηρεσία ενός στρατιωτικού αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας, μετά και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κάνουμε εκ νέου μια αναλυτική αναφορά σχετικά με τιςμυπηρεσίες που υπολογίζονται γενικά και όχι μόνο τις πλασματικές, ως συντάξιμη υπηρεσία για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. 
Ειδικότερα: 
Α΄ Ο ελάχιστος χρόνος σπουδών ανεξαρτήτως του χρόνου κατάταξής τους, εφόσον θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 01-01-2011, για την απόκτηση ενός πτυχίου Σχολής ΑΕΙ - ΤΕΙ, με την προϋπόθεση ότι αυτός δεν λογίζεται ως συντάξιμος......>>
σύμφωνα με άλλες διατάξεις. Δηλαδή, ο χρόνος δεν πρέπει να συμπίπτει με την πραγματική υπηρεσία στο Σώμα. 
Β΄Ο χρόνος που έχει παρασχεθεί με την ιδιότητα του Οπλίτη Πενταετούς Υποχρέωσης (Ο.Π.Υ.) και Εθελοντή Πενταετούς Υποχρέωσης (Ε.Π.Υ.) για τον οποίο ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. 
Γ΄Ο διπλασιασμός του χρόνου υπηρεσίας σε όσους έχουν υπηρετήσει στην ΕΚΑΜ -ΤΕΕΜ - ΥΕΜΕΑ. Όσοι έχουν συμπληρώσει μέχρι την 31-12-2010 είκοσι (20) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας (18 έτη για όσους έχουν πτητικά) μπορούν να κάνουν χρήση του διπλάσιου αυτού χρόνου οποτεδήποτε και εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις να αποχωρήσουν, ενώ όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τους προαναφερόμενους χρόνους έως την 31-12-2010 ο διπλασιασμός τους γίνεται τμηματικά από την 1-1-2011. 
Δ΄Επίσης, θεωρείται ως συντάξιμος χρόνος πραγματικής υπηρεσίας: 
• Ο χρόνος κάθε κανονικής, εκπαιδευτικής ή αναρρωτικής άδειας. 
• Ο χρόνος της διαθεσιμότητας, εφόσον αυτή δεν οφείλεται σε αξιόποινη πράξη ή πειθαρχικό παράπτωμα για τα οποία επακολούθησε έξοδος από το στράτευμα ή μετάθεση σε αργία με απόλυση. 
• Ο χρόνος της αργίας με πρόσκαιρη παύση, εφόσον δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες. Τέλος, θεωρείται ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ο χρόνος κατά τον οποίο διετέλεσαν έξω από την υπηρεσία οι υπηρετούντες γενικά που εξήλθαν από τις τάξεις λόγω σωματικής ανικανότητας και επανήλθαν μετά στην ενεργό υπηρεσία, αφού κρίθηκαν ικανοί. 
Ε΄Η μάχιμη πενταετία είναι πραγματική (πρέπει να έχει παρασχεθεί) συντάξιμη υπηρεσία και λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μόνο αν ο ενδιαφερόμενος συμπληρώσει (24½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας πλην της μάχιμης υπηρεσίας), εκτός της περιπτώσεως των τριτέκνων γυναικών και των περιπτώσεων αυτεπάγγελτης αποστρατείας. Για όσους κατατάχθηκαν μετά την 1-10-1990, η χρήση της γίνεται μόνον με την παράλληλη αναγνώρισή της. Η εν λόγω αναγνώριση γίνεται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου και εφόσον καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές (20% στην αμοιβή πέραν του πενθημέρου εργασίας). 
ΣΤ' Η προσαύξηση των 3/35ων (έτη Κονδύλη) χορηγούνται σε όσους έχουν καταταγεί ή έχουν ασφαλιστεί σε Φορέα κύριας ασφάλισης μέχρι την 31-12-1992, έχουν συμπληρώσει 20 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας και φέρουν τον βαθμό του ανθυπασπιστή. Τα εν λόγω έτη δεν λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος παρά μόνον για την προσαύξηση του συντάξιμου μισθού της κύριας σύνταξης από το Γενική Λογιστήριο του Κράτους. Ουσιαστικά, πλασματικά έτη είναι οι σπουδές, δεδομένου ότι αναγνώριση χρόνου από τέκνα δεν προβλέπεται για τους στρατιωτικούς. Συνεπώς, μπορείτε να εξαγοράσετε τις σπουδές σας, εφόσον έχετε, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αλλά και την προσαύξηση της σύνταξης, αλλά και ό,τι από τις παραπάνω υπηρεσίες έχετε προσφέρει, όπως αναλυτικά εκτίθενται παραπάνω. 
Ερώτημα: Είμαι στον Στρατό από 19 ετών. Υπηρετώ στις Ειδικές Δυνάμεις και είμαι αλεξιπτωτιστής. Αληθεύει ότι θα βγω στη σύνταξη όταν θα συμπληρώσω το 60ό έτος της ηλικίας μου; 
Απάντηση:Κατ' αρχάς, δεν μας αναφέρετε πότε καταταχθήκατε στις Ειδικές δυνάμεις, ώστε να ξέρουμε πόσα χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας έχετε διανύσει μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, για τη συνταξιοδότησή σας προβλέπονται τα εξής: 
α).Με τις διατάξεις του άρθρου 41 (παρ. 1 και 3) του π.δ. 169/2007 προβλέπεται ότι ο χρόνος υπηρεσίας των στρατιωτικών που τελούν σε κατάσταση ενέργειας αλεξιπτωτιστή λογίζεται διπλάσιος σε καιρό ειρήνης και τριπλάσιος σε καιρό πολέμου. Ο ανωτέρω χρόνος λογίζεται διπλάσιος ή τριπλάσιος, κατά περίπτωση, εφόσον αυτοί που διατελούν σε κατάσταση ενέργειας αλεξιπτωτιστή συμπληρώνουν δεκαοκταετή και οι άλλοι εικοσαετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία. 
β). Με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 20 του ν. 3865/2010, αυξάνεται, από 01-01-2011, ο προαναφερόμενος χρόνος της δεκαοκταετούς ή εικοσαετούς, κατά περίπτωση, πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας που είναι απαραίτητος για τον διπλασιασμό ή τριπλασιασμό του συντάξιμου χρόνου των στρατιωτικών της ανωτέρω ειδικής κατηγορίας, σε είκοσι πέντε (25) έτη. Οι διατάξεις αυτές δεν έχουν εφαρμογή για όσους έχουν συμπληρώσει την προαναφερόμενη δεκαοκταετή ή εικοσαετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία, κατά περίπτωση, μέχρι την 31-12-2010. Κατά τα λοιπά, θα πρέπει τα παραπάνω να τα συσχετίσετε με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν. Συγκεκριμένα, για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών, που συμπληρώνουν 24½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας: 
Το έτος 2011, απαιτούνται πλέον 26 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. 
• Το έτος 2012, απαιτούνται 27½ έτη. 
• Το έτος 2013, απαιτούνται 29 έτη. 
• Το έτος 2014, απαιτούνται 30½ έτη. 
Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 01- 01-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. ΠΗΓΗ:ΕΦΗΜ."ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.