21 Μαρτίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΡΑΝΙΩΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ Η "ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ".


Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 και ώρα  18.30  στην αίθουσα του Συλλόγου, Καραθάνου 33 στη Λάρισα,θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Μαστόροι και λαϊκή αρχιτεκτονική της Ξηροκρανιάς-Κουδαρίτικα» του συναδέλφου και μέλους του Συνδέσμου μας,Γεωργίου Ιωάννη ΜΠΑΛΗ. 
Πρόκειται για μια προσπάθεια μελέτης και ανάδειξης της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής των μαστόρων, που έχτιζαν πέτρινα σπίτια και άλλες κατασκευές στην Κρανιά, αλλά και μετακινούμενοι, σε πολλά χωριά στην ευρύτερη  περιοχή της επαρχίας  Ελασσόνας, Κοζάνης και Λάρισας.  
Ακόμη,  ξεκινώντας βιωματικά και από αγάπη για την τοπική λαλιά του χωριού του,πραγματοποιεί μία προσπάθεια πλήρους καταγραφής της κουδαρίτικης-μαστορικής «συνθηματικής γλώσσας», που έχει την ιδιομορφία, της διάχυσης και ενσωμάτωσης στην καθημερινή γλώσσα των Κρανιωτών.
Ο συνάδελφος ασχολείται επίσης,εδώ και πολλά χρόνια, με την έρευνα της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας, καθώς επίσης και με την ποίηση. Ήδη έχει εκδόσει ένα αξιόλογο βιβλίο που συγκέντρωσε θετικότατες κριτικές από ειδήμονες και αναγνωστικό κοινό. Το βιβλίο αυτό έχει τον τίτλο: "Ο πλούτος του Αριστοφάνη στην Ξηροκρανιώτικη ντοπιολαλιά". Επίσης, έχει δημοσιεύσει πολλά ερευνητικά άρθρα σε εφημερίδες,περιοδικά και εκδόσεις, όπως το "Θεσσαλικό Ημερολόγιο", που εκδίδει εδώ και πολλά χρόνια ο ερευνητής της τοπικής ιστορίας, Κώστας Σπανός.......>>
Στην ανωτέρω εκδήλωση θα μιλήσουν οι: 
Kώστας Σπανός (εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου») 
Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη (δημοσιογράφος, εκλ. επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) 
Γεωργία Λάλου (αρχιτέκτων μηχανικός Α.Π.Θεσσαλονίκης) 
• Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Παύλος Λάλος (συνταξιούχος δημοσιογράφος, υπεύθυνος του περιοδικού «Αντίδωρο Περραιβίας».
- Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με έκθεση φωτογραφίας, με θέμα το βιβλίο, και στη συνέχεια θα παρατεθεί μικρή δεξίωση.
- Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.