11 Οκτωβρίου 2014

ΥΠΟΙΚ: Σε 36 δόσεις τα αναδρομικά των στελεχὠν Σ.Α.- Ε.Δ....

Το τελικό σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την απόδοση των αναδρομικών στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων,  έχει ως εξής:
Τα χρήματα των αναδρομικών από την μερική αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων, βάσει της απόφασης του Σ.τ.Ε. που έκρινε ως παράνομο το ύψος των περικοπών που υπέστησαν από την 1η Αυγούστου του 2012, θα επιστρέψουν σε δύο φάσεις, μία εφάπαξ και μία που θα διαρκέσει τρία ολόκληρα χρόνια. 
 Όπως ήδη από χθες το βράδυ είπε στην Βουλή ο Πρωθυπουργός, στο τέλος Νοεμβρίου οπότε καταβάλλεται η μισθοδοσία του Δεκεμβρίου, στους λογαριασμούς.......>> των στρατιωτικών θα πιστωθεί ο μισθός που έπαιρναν ως τώρα και η αύξηση που θα λαμβάνουν κάθε μήνα στο εξής στο πλαίσιο της αποκατάστασης των αποδοχών τους. 
Με την ίδια μισθοδοσία, δεδομένου ότι αυτή η αύξηση ημερολογιακά ξεκινά να ισχύει από την 1η Ιουλίου του 2014, θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μαζεμένες οι αναδρομικές αυξήσεις των πέντε μηνών που θα έχουν παρέλθει από τότε, δηλαδή των Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2014. 
Όλες αυτές οι αυξήσεις έχουν κοστολογηθεί στον Προϋπολογισμό στα 90.000.000 ευρώ και αυτό είναι το επιπλέον ποσό που θα μοιραστούν οι ένστολοι με την συγκεκριμένη μισθοδοσία, στο τέλος του επόμενου μήνα. 
Από τις αυξήσεις του βασικού μισθού και των επιδομάτων, αναλόγως βαθμού οι τελικές αποδοχές αναμένεται να αυξηθούν σε κάθε περίπτωση μεταξύ του 40% και του 50% της περικοπής που υπέστη έκαστο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. 
Με βάση τα προηγούμενα και σύμφωνα με την απόφαση του Σ.τ.Ε, οι ένστολοι κατόπιν αυτής της μισθοδοσίας, θα έχουν να λαβαίνουν τα αναδρομικά 23 μηνών, για την αποκατάσταση των αποδοχών τους από την 1η Αυγούστου του 2012 μέχρι και την 30η Ιουνίου του 2014
Τα χρήματα αυτά θα αρχίσουν να δίνονται στους ένστολους από το τέλος Δεκεμβρίου του 2014, δηλαδή με την κατάθεση από το Δημόσιο του μισθού του Ιανουαρίου του 2015 και θα εξοφληθούν σε συνολικά 36 ισόποσες, μηνιαίες δόσεις, δηλαδή σε βάθος τριετίας, με την τελευταία δόση των αναδρομικών να πιστώνεται στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2017. 
Σε ό,τι αφορά αυτά τα αναδρομικά,των 23 μηνών, το συνολικό ύψος τους για όλους τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, ξεπερνά τα 300.000.000 ευρώ, ενώ ξανά αναλόγως βαθμού, το ύψος τους φθάνει ως τις 6.000 ευρώ. 
Συνολικά, κάθε δικαιούχος, με τον μισθό του Ιανουαρίου 2015 και για τα επόμενα τρία χρόνια, θα λαμβάνει μαζί με την αύξηση που τρέχει από την 1η Ιουλίου 2014 και τα αναδρομικά των προηγούμενων 23 μηνών, πρόσθεση από την οποία προκύπτει ότι για αυτήν την τριετία - και μόνο - θα αποκατασταθεί σε μηνιαία βάση περίπου το 75% της περικοπής. 
Έτσι προκύπτει και η σχετική αποστροφή στην ομιλία του Πρωθυπουργού, το βράδυ στην Βουλή, ότι η αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων θα φθάσει τα τρία τέταρτα της περικοπής. 
Αυτό που μένει να κλειδώσει και να διευκρινιστεί από το οικονομικό επιτελείο είναι εάν θα υπάρξουν περιπτώσεις εφάπαξ ή απόδοσης σε συντομότερο χρονικό διάστημα των αναδρομικών για όσους έχουν να παίρνουν χαμηλά ποσά από αναδρομικά, ώστε τα χρήματα αυτά να «φανούν» στην τσέπη τους.

13 σχόλια:

  1. Ποια ειναι τα χαμηλα ποσα,κ.Αποστολε;Υπαρχει καποιος πινακας υπολογισμου των αυξησεων και αναδρομικων για τους αποστρατους;Γιατι ειναι περιπλοκος ο υπολογισμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαμηλά ποσά παίρνουν οι πρωτοδιοριζόμενοι ε.ε. και οι ε.α. που έφυγαν με λίγα χρόνια υπηρεσίας και έχουν μικρό Μισθολογικό Βαθμό...Είναι απλά τα πράγματα συνάδελφε και δεν χρειάζεται κάποιος διευκρινιστικός πίνακας,καθότι θα υπάρξουν συνάδελφοι που θα πάρουν το πολύ 10 ευρώ αύξηση!

      Διαγραφή
    2. ΚΥΡΙΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΠΙΔΗ ΔΕΝ ΒΓΑΖΩ ΑΚΡΗ. ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΧΩ 31 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ. ΕΦΥΓΑ ΤΕΛΟΣ 2001. ΕΦΑΠΑΞ ΠΗΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΑΡΧΕΣ 2002. ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΩ ΣΑΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ? ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ. ΕΙΜΑΙ 62 ΧΡΟΝΩΝ. ΤΩΡΑ 21/11 ΠΑΩ ΣΤΑ 63. ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ Μ.Τ.Σ. ΤΟ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΑΝ. ΕΚΕΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ Η ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΚΟΜΑ. ΑΥΤΟ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΑΚΡΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

      Διαγραφή
    3. Συνάδελφε Μανώλη, Καλημέρα.
      Δεν είσαι ο μόνος που που δεν μπορεί να βγάλει άκρη...
      Κατά προσέγγιση και σύμφωνα πάντα μ´αυτά που έχει ανακοινώσει το ΥΠΟΙΚ,δλδ 50% αποκατάσταση των συντάξεων,η σύνταξή σου θα ανέλθει στα 1.133,93 ευρώ,από 1098,27 που είναι σήμερα (αύξηση (;) 35,66 ευρώ)!! Θα δοθούν αναδρομικά από τον Ιούλιο 2014,δλδ 35,66 Χ 7 μήνες =249,62 ευρώ. (Η πληρωμή θα γίνει την 22-12-2014 με τη σύνταξη μηνός Ιανουαρίου 2015).´Οπως όμως ανακοίνωσε εκ των υστέρων το ΥΠΟΙΚ, τα αναδρομικά για τεχνικούς λόγους δεν θα είναι τελικά 7 μηνών,αλλά 3-4!!
      Οι υπόλοιποι μήνες θα δοθούν τέλος Ιανουαρίου 2015...
      Τα αναδρομικά 23 μηνών,που αφορούν το ύψος της σύνταξης τον Αύγουστο 2012,θα αρχίσουν να δίδονται από τον Ιανουάριο 2015 σε 36 μηνιαίες δόσεις,που λήγουν τον Δεκέμβριο 2017.
      Το ποσό επιστροφής για σένα ανέρχεται περίπου στα 25 ευρώ.Τώρα, όσον αφορά το μέρισμα του Μ.Τ.Σ.ανακοινώθηκε ότι από τον Ιανουάριο 2015 θα επανάλθει στην προτέρα κατάσταση,δλδ στο ποσό που έπαιρνες πριν την τελευταία μείωση 12,30 ευρώ,όπου τιμή μεριδίου διαμορφώθηκε στα 4,9865 €, μειωμένης κατά 4,10% από την ισχύουσα τιμή μεριδίου μέχρι και τον Αύγουστο 2014,που ήταν 5,1999 €.
      Με το μέρισμα μηνός Σεπτεμβρίου 2014 παρακρατήθηκαν αναδρομικά και οι διαφορές των μηνών Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014, με αντίστοιχη μείωση για κάθε μήνα 4,10%. Η συνολική μείωση του καταλογιστέου μερίσματος μηνός Σεπτεμβρίου 2014, με την αντίστοιχη του καταλογιστέου μερίσματος μηνός Αυγούστου 2014, διαμορφώθηκε σε ποσοστό 12,30%. Στη χειρότερη περίπτωση θα ισχύσει μείωση ΜΟΝΟ 4,10%!! ´Αντε και σε καλή μεριά!!

      Διαγραφή
  2. Δηλαδη για να μην εχουμε αυταπατες,απο τον ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2015 φαινομενικα θα εχει αποκατασταθει συνταξη κατα 75% και μεχρι τον ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2017.Φαινομενικα,γιατι η αυξηση 75% εμφανιζεται λογω ακριβως των αναδρομικων,τα οποια τελικα θα τα παρουμε μεσα σε 3 χρονια και οχι μαζεμενα για να πιασουν τοπο,οπως λεμε.Το υπολοιπο 25%;Τι γινεται με αυτο;Στην ειδικη αναφορα που εκανε ο πρωθυπουργος χθες στην Βουλη για εμας καταλαβα πως στο πισω μερος.του μυαλου του υπαρχει η γνωση πως δεν προκειτε για πληρη αποκατασταση,αλλα για μερικη και θα ακολουθησει νεα παρεμβαση για πληρη.Το πρωτο μεγαλο βημα εγινε.Κατι ειναι και αυτο.Η διεκδικηση και του υπολοιπου 50% πρεπει να ειναι διαρκης και ενας απο τους βασικους στοχους των συνδικαλιστικων μας ενωσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπέρα γνωρίζετε να μας πείτε εάν και το εφάπαξ βοήθημα θα αποκατασταθει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το κουρεμένο που έχουν ήδη λάβει όσοι έχουν αποστρατευτει .σε ευχαριστώ για την άμεση απαντηση

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη πάνω σ΄αυτό το θέμα συνάδελφε.

      Διαγραφή
  4. κύριε απόστολε μήπως στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν το νέο μισθολόγιο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέσα έπεσες αγαπητέ συνάδελφε!! Σύφωνα με πληροφορίες το έχουν ήδη έτοιμο,αλλά δεν είναι γνωστό πότε θα εφαρμοσθεί...

      Διαγραφή
    2. και είναι χειρότερο απο αυτό που έχουμε ήδη ή καλύτερο ?

      Διαγραφή
  5. Νομιζω πως θα ειναι καπως καλυτερο απο το ηδη υπαρχων,αλλα σε καμμια περιπτωση δεν θα ειναι στα επιπεδα του ΙΟΥΛΙΟΥ 2012,δηλ.πριν την εφαρμογη του απαραδεκτου Ν.4093.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.