13 Οκτωβρίου 2014

Διευκρινίσεις για την επιστροφή των περικοπών και αναδρομικών των στελεχών των Ε.Δ. & Σ.Α....

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου


Σε μια προσπάθεια να εξηγηθούν πολλές από τις απορίες που συνεχίζουν να έχουν τα στελέχη των Σ.Α. & των Ε.Δ., αναφορικά με το ύψος της αποκατάστασης των αποδοχών τους, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, μετά δηλαδή την δημοσιοποίηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού και τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός από του βήματος της Βουλής, κρίνουμε σκόπιμο να εξηγήσουμε, με όσο απλούστερο τρόπο γίνεται, μια σειρά παραμέτρων που αφορούν το σκεπτικό του οικονομικού επιτελείου και κατ΄ επέκταση της Κυβέρνησης, σε ότι αφορά την συμμόρφωση του Δημοσίου με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας......>> Για να είμαστε εξ αρχής ξεκάθαροι, αυτό το κείμενο έχει σκοπό, παραθέτοντας τα με όσο πιο απλές λέξεις γίνεται (ώστε να μην υπάρχει χώρος παρερμηνειών, ακόμη κι από τους πλέον κακεντρεχείς ή προκατειλημμένους), να γίνει - όποιος θέλει να καταλάβει - κοινωνός των επιχειρημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, όπως έχουν διατυπωθεί σε απάντηση σειράς ερωτήσεων. 
Επισημαίνεται ότι απλώς πρόκειται για γνωστοποίηση τους (και όχι μείξης τους με κρίσεις και ημέτερες γνώμες επ΄ αυτών). 
*Κατά τα στελέχη του Οικονομικού Επιτελείου - προφανώς και της Κυβέρνησης – με την απόφαση του, το ΣτΕ, έκρινε ως παράνομο ΤΟ ΥΨΟΣ των περικοπών που ισχύουν από τον Αύγουστο του 2012 και όχι το γεγονός ότι έγινε περικοπή στις αποδοχές.
*Πάντα κατά τα στελέχη του Οικονομικού Επιτελείου, η απόφαση του Σ.τ.Ε. δεν επιβάλλει κατά 100% αποκατάσταση της περικοπής, άρα πλήρη επαναφορά των αποδοχών στα προ της περικοπής επίπεδα, αλλά επιβάλλει αύξηση των αποδοχών των ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ, διότι το ύψος τους μετά από εκείνη την περικοπή είναι εξαιρετικά χαμηλό και μη ανταποδοτικό του λειτουργήματος το οποίο επιτελούν, επηρεάζοντας και το αξιόμαχο των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. 
Η ερμηνεία της απόφασης δηλαδή βάσει της οποίας κινείται το ΥΠ.ΟΙΚ. είναι, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του, ότι το Σ.τ.Ε. αποφάνθηκε ότι "μπορούν να γίνουν μειώσεις στις αποδοχές των ένστολων, αλλά όχι τόσο μεγάλου ύψους". Σύμφωνα με αυτήν την λογική, μια επιστροφή μέρους της περικοπής π.χ. του 50% είναι απόλυτα σύννομη, εμφανίζει την Κυβέρνηση να έχει συμμορφωθεί με την ουσία της απόφασης του Σ.τ.Ε. και επομένως δεν τίθεται θέμα περαιτέρω κυρώσεων, λόγω μη εφαρμογής ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΠΟΦΑΣΗΣ. *Σύμφωνα με τα στελέχη του Οικονομικού Επιτελείου, με την επιστροφή αυτών των ποσών εξαντλείται το θέμα αποκατάστασης των αποδοχών των ένστολων βάσει της απόφασης του Σ.τ.Ε, δηλαδή ουσιαστικά λένε "ξεχάστε και μην περιμένετε την επιστροφή του υπόλοιπου πχ. 40% ή 45% ή 50% του ποσού που, μετά από αυτήν την επιστροφή, υπολείπεται μέχρι την πλήρη επαναφορά των αποδοχών, διότι δεν υπάρχει στα σχέδια μας σχετικό σενάριο"
*Αναφορικά με το γιατί η επιστροφή μέρους της περικοπής ή η "αύξηση" σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ξεκινά ημερολογιακά από την 1η Ιουλίου 2014 και όχι π.χ. από τον Δεκέμβριο του 2014, η απάντηση των στελεχών του οικονομικού επιτελείου είναι διότι από τότε, δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2014, έγινε και η αύξηση αποδοχών στους δικαστικούς, οι οποίοι είχαν κερδίσει ανάλογη προσφυγή κατά του Δημοσίου, σχετικώς με την αντίστοιχη περικοπή των αποδοχών τους. 
Η απάντηση είναι πως η Κυβέρνηση δεν θέλει να θεωρηθεί ότι ισχύουν "δύο μέτρα και δύο σταθμά" γι΄ αυτό όρισε κοινή ημερομηνία για την αποκατάσταση των αποδοχών δικαστικών και ένστολων (Σημ: αν υπεισέρχεται θέμα παραγραφής αξιώσεων για το υπόλοιπο μέρος των αναδρομικών κτλ., όντως είναι θέμα που χρήζει νομικής διερεύνησης απο τους ενδιαφερόμενους και τους ειδικούς). Ως εδώ, μεταφέρθηκαν οι θέσεις του Οικονομικού Επιτελείου, το οποίο και ως προς τις δηλώσεις και ως προς τις ενέργειες του κρίνεται όπως όλοι μας, βάσει της προσωπικότητας και των ερεισμάτων του καθενός. Συμπληρωματικά και προς απάντηση απορίας αναγνωστών και σχολιογράφων για το πως προκύπτει η, από τον μισθό του Ιανουαρίου 2015, ταμειακή αποκατάσταση κατά τα 3/4 του συνολικού ύψους της, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ας επαναλάβουμε την εξήγηση που ήδη έχουμε αναλύσει σε σειρά άρθρων τις τελευταίες ημέρες. 
Το άθροισμα: α) του ποσού της επιστροφής περίπου του 50% της περικοπής και β) των αναδρομικών της περιόδου Αυγούστου 2012-Ιουνίου 2014 σε 36 ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ, ισοδυναμεί - τονίζεται ξανά ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ 36 ΜΗΝΕΣ, ο πρώτος των οποίων αφορά τον μισθό του Ιανουαρίου 2015,ο οποίος θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ τον Δεκέμβριο- με περίπου το 75%, δηλαδή τα τρία τέταρτα της μηνιαίας περικοπής των αποδοχών τους.  Κάθε κριτική επί των κειμένων και των πληροφοριών μου είναι δεκτή, εφόσον γίνεται με ευπρεπείς χαρακτηρισμούς, χωρίς κακεντρέχεια και από ανθρώπους που ΘΕΛΟΥΝ να αντιληφθούν τα απλά πράγματα όπως ότι η δια χειλέων Πρωθυπουργού φράση «από τον επόμενο μήνα», σημαίνει - όπως προκύπτει και από συνδυασμό και με πληροφορίες από το Οικονομικό Επιτελείο - «από την πληρωμή του επόμενου μήνα» που φυσικά είναι ο Νοέμβριος, δηλαδή από την πίστωση μισθού τον μήνα Νοέμβριο (ασχέτως ποιού μήνα μισθό αφορά), η οποία γίνεται τις τελευταίες ημέρες του μηνός. 
Προς άρση παρερμηνειών και για όποιους ΘΕΛΟΥΝ να καταλάβουν τα απλά ελληνικά, είναι αυτονόητο ότι όταν γράφεται στα ρεπορτάζ ότι η αποκατάσταση αποδοχών θα γίνει με την πληρωμή ή την μισθοδοσία του Νοεμβρίου οπότε και θα καταβληθούν «μαζεμένες» οι «αυξήσεις» και για τους άλλους πέντε μήνες (Ιούλιο-Νοέμβριο) από την 1η Ιουλίου 2014 και μετά οπότε «μπαίνει» η αύξηση, επαναλαμβάνω είναι αυτονόητο ότι θα γίνουν με την πρώτη καταβολή ποσού ημερολογιακά μέσα στον Νοέμβριο, δηλαδή στο τέλος του μηνός που αφορά τον μισθό του Δεκεμβρίου. 
Για να ξεμπερδεύουμε οριστικά τα πράγματα, πάντοτε βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων και πληροφοριών από το Οικονομικό Επιτελείο, τα στελέχη των Ε.Δ. & Σ.Α.στις 26/27 Νοεμβρίου (μισθός Δεκεμβρίου) θα βρουν στις αποδοχές τους την επιστροφή της τάξης του 50% της περικοπής που έχουν υποστεί και μαζί με αυτήν αναδρομικά αυτό το ποσό της επιστροφής για τους μισθούς πέντε μηνών, από του Ιουλίου μέχρι και του Νοεμβρίου 2014. Παραδείγματος χάριν, ένστολος υπέστη περικοπή 100 ευρώ κι ο μισθός του έκτοτε μειώθηκε στα 1.000 ευρώ. Έστω ότι η επιστροφή ανέλθει ακριβώς στο 50% της περικοπής. -Τον προηγούμενο μήνα πήρε 1.000 ευρώ. Με την επόμενη μισθοδοσία, στο τέλος Νοεμβρίου, θα πάρει για μισθό Δεκεμβρίου 1.000 ευρώ + 50 ευρώ της επιστροφής = 1.050 ευρώ. Επιπλέον, θα εισπράξει και αναδρομικά την «αύξηση» πέντε μηνών (Ιούλιος 2014-Νοέμβριος 2014) , δηλαδή ακόμη 5 μήνες Χ 50 ευρώ = 250 ευρώ. Έτσι, έχει πληρωθεί κανονικά την αύξηση για όλο το β΄ εξάμηνο του 2014. Στο εξής λοιπόν οι αποδοχές του έχουν ανέβει στα 1.050 ευρώ. Ωστόσο, του οφείλονται αναδρομικά για την περίοδο Αυγούστου 2012-Ιουνίου 2014, ήτοι για 23 μήνες. Συνολικά λοιπόν του οφείλονται 23 μήνες Χ 50 ευρώ/μήνα = 1.150 ευρώ.Τ
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει η απόδοση αυτών των αναδρομικών για τους 23 μήνες να γίνει σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, που φτάνουν μέχρι το τέλος του 2017, αρχίζοντας από τον μισθό του Ιανουαρίου του 2015, που θα προκαταβληθεί στο τέλος Δεκεμβρίου. Αναλογούν δηλαδή στο στέλεχος του παραδείγματός μας 1.150 ευρώ : 36 μήνες = 32 ευρώ τον μήνα. 
Επομένως αυτός που μέχρι τώρα έπαιρνε 1.000 ευρώ, στο τέλος Νοεμβρίου θα πάρει 1.050 ευρώ και από το τέλος Δεκεμβρίου (μισθός Ιανουαρίου 2015) και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2017 (μισθός Δεκεμβρίου 2017) θα παίρνει 1.050 + 32 ευρώ των αναδρομικών = 1.082 ευρώ. Επαναλαμβάνεται, για τελευταία φορά, ότι το ύψος της «αύξησης», ο χρόνος πρόσθεσης της στις αποδοχές και τα χρονοδιαγράμματα απόδοσης, σε δύο φάσεις, των αναδρομικών, προέρχονται από τον σχεδιασμό του Οικονομικού Επιτελείου και τις πληροφορίες από τα στελέχη του.ΠΗΓΗ:

5 σχόλια:

  1. Συμφωνω με την αναρτηση.Θα ηθελα να παραθεσω δικο μου υπολογισμο για αποστρατο με μισθολογικο βαθμο ΑΣΤΥΝ. ΥΠΟΔ. και Ε.Χ. 60%.Τον ΙΟΥΛΙΟ 2012 ειχε πληρωτεο ποσο 1.325 ευρω και τον ΟΚΤΩΒΡΙΟ 2014 ειχε 1.113 ευρω.Μηνιαια μειωση 212 ευρω.Εφοσον επιστραφει το 50% της μειωσης εχουμε ΠΟΣΟ ΜΗΝΙΑΙΟ 106 ευρω.Με ποσοστο 27,16%ωπου αντιστοιχει στις κρατησεις,Ν.4093 περικοπη 10% για ολους τους συνταξιουχους Δημοσιου,4% περιθαλψη,8% αυξηση φορου,3,16% Ε.Α.Σ.,2% εκτ.εισφ.αλληλ.,εχουμε καθαρο μηνιαιο ποσο επιστροφης 77 ευρω.Οποτε για 28 μηνες τα αναδρομικα ειναι περιπου 2.160 ευρω περιπου και παντα με αποκατασταση 50%.Εφοσον με την μισθοδοσια ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 δοθει η αυξηση και αναδρομικα 5 μηνων του 2014-β εξαμηνο,τοτε ο συγκεκριμενος αποστρατος θα λαβει πληρωτεο ποσο 1.190 ευρω και αναδρομικα 387 ευρω,συνολικα 1.578 ευρω.Τα αναδρομικα που απομενουν 1.780 ευρω και αφου δοθουν σε 36 μηνιαιες ισοποσες δοσεις,θα εχουμε επι του πληρωτεου ποσου 1.190 ευρω να προστιθεται και το ποσο των 49,50 ευρω.Οποτε απο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2015 και μεχρι τον ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2017 το μηνιαιο ΠΛΗΡΩΤΕΟ ΠΟΣΟ θα διαμορφωθει σε 1.240 ευρω.ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ και πληροφοριακα σας αναφερω πως με τον Ν.4093 και σε 28 μηνες ο παραπανω αποστρατος ειχε 1.απο μειωση Β.Μ. και Ε.Χ. συνολικη απωλεια 5.960 ευρω και 2.απο μειωση 10% που ισχυει αναλογικα σε ολους τους δημοσιους υπαλληλους,συνολικη απωλεια 3.925 ευρω.Δηλαδη με τον καταστροφικο αυτο νομο και σε ενα βραδυ,ο παραπανω αποστρατος εχασε μεσα σε 28 μηνες,συνολικα 9.880 ευρω,η δε μηνιαια μειωση ηταν 353 ευρω.Η ΑΣΥΛΛΛΗΠΤΗ ΑΥΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ Ν.4093,ΑΛΛΑ ΑΠΕΔΕΙΧΘΕΙ ΠΕΡΙΤΡΑΝΩΣ Η ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ.Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοιτάξτε κύριοι ο καθένας τα λέει από τη σκοπιά του.
    α) Θα δούμε τι θα επιστραφεί και όταν θα επιστραφεί θα κρίνουμε. Μην αρχίσουμε +50,-30 κ.λ.π. Χάνουμε το δίκιό μας.
    β) Οι δικαστικοί θα πάρουν το 50% η το 100%??? Αυτό μπορεί να μας το πεί κάποιος επίσημα????
    Γ) Τι έλεγε το Ν.Σ.Κ. για τις διπλές περικοπές τον ιούλιο του 2012 στη γνωμοδότησή του επί του ψηφισθέντος νομοσχεδίου?? και γιατί η κυβέρνηση παρ όλα προχώρησε στη ψήφησή του??


    ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕΝ


    Απαιτούμε ίσα μεταχείριση με τους δικαστικούς όσο αφορά τις αποφάσεις του ΣΤΕ



    Απόστρατος Αξιωματικός Αεροπορίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου αγαπητέ συνάδελφε.Μόνο όταν θα ψηφισθεί ο προϋπολογισμός του 2015 και δοθεί εντολή στο Γ.Λ.Κ.να αναρτήσει τους επίσημους πίνακες,θα γνωρίζουμε επακριβώς την αποκατάσταση των συντάξεων και των αναδρομικών.´Ολα τ´άλλα είναι αυθαίρετα...Οι δικαστικοί θα πάρουν το 100% των αποδοχών τους,καθώς και των αναδρομικών. Δυστυχώς για μάς ισχύει μόνο η μερική αποκατάσταση,καθότι όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες δεν αντέχει προϋπολογισμός!! Αναμένουμε...

      Διαγραφή
  3. ...''Κατακαημένη Αράχωβα'',είναι το σχόλιό μου,για όλα αυτά τα των κυβερνώντων μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 28 ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΘΕΡΟΥΝ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ.ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΕΛΑΒΑΝ ΤΟ 100% ΤΩΝ ΑΠΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΙΣΤΟΡΙΕς ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΑΔΕΛΦΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ.....ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΡΟΙΔΑ..........ΜΑΥΡΟ ΘΑ ΦΑΝΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ.ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΛΕΟΣ......ΜΑΥΡΟ...ΜΑΥΡΟ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.