15 Δεκεμβρίου 2014

Διασώζονται μέχρι νεωτέρας τα μερίσματα και το εφάπαξ στελεχών Σ,Α. & Ε.Δ....

«ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ» ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ ΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ - ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ.

Γλιτώνουν από το «μεγάλο» ψαλίδι τα μερίσματα και τα εφάπαξ των στρατιωτικών, ενώ προς παράταση έξι μηνών οδεύει και η εφαρμογή του νόμου για τα μετοχικά τους ταμεία, προκειμένου η υποχρεωτική τους ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης να μην ισχύσει από την 1/1/2015, αλλά από τον Ιούλιο, εκτός και αν μέχρι τότε μετατραπούν σε Ταμεία Ιδιωτικού αντί Δημοσίου Δικαίου που είναι σήμερα
Οι διατάξεις που είχαν ψηφιστεί τον περασμένο Ιούλιο με το νόμο 4281/14 και προέβλεπαν μειώσεις τόσο στα μερίσματα (από τον Νοέμβριο) όσο και στα εφάπαξ (άμεσα από τον Ιούλιο) τελικά δεν θα εφαρμοστούν και οι......>> 218.403 εν ενεργεία και απόστρατοι των φορέων αυτών γλιτώνουν -ίσως και οριστικά για τα μερίσματά τους- τις μεγάλες περικοπές. 
Μη εφαρμογή: 
 Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος": 
 Για τα μεν μερίσματα, δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθόριζε τους συντελεστές μείωσης των βοηθημάτων, και ως εκ τούτου οι περικοπές που θα γίνονταν από τον Νοέμβριο πάνε στις καλένδες και πάντως μετατίθενται για μετά τον Ιούνιο του 2015. Μάλιστα, για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού προβλέφθηκε σε μεταγενέστερο νόμο που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο (ν.4284/14) ότι οι αποφάσεις για το ποσό του ετήσιου μερίσματος που απονέμει στους δικαιούχους του θα λαμβάνονται από τη διοίκηση του Ταμείου ενώ στο νόμο του Ιουλίου αναφερόταν ότι τα μερίσματα όλων των φορέων θα διαμορφώνονται αφού προηγηθεί εισήγηση της αναλογιστικής αρχής για το εύρος των τυχόν περικοπών. Η διάταξη που πέρασε αναφέρει ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού δύναται, κατόπιν έγκρισης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, να κατανέμει στους μερισματούχους μέρισμα από τα καθαρά ετήσια έσοδα αφού πρώτα αφαιρεθούν από τα συνολικά έσοδα του Ταμείου όλες οι υποχρεώσεις του, καθώς και 20.000.000 ευρώ ανά έτος για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος». Αυτός ο τρόπος υπολογισμού του μερίσματος ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2016. 
Για το εφάπαξ δεν έχει καθοριστεί η ρήτρα αξιόμαχου που θα περιόριζε τις όποιες μειώσεις, γιατί αποδείχθηκε ότι η ρήτρα αυτή δεν μπορεί να βγει και μάλιστα στο νόμο δεν αναφέρεται ούτε ο τρόπος ούτε ο τύπος που θα υπολογίζεται ώστε να μην κουρεύει τα εφάπαξ τόσο όσο να πλήττεται το αξιόμαχο των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας! Η ρήτρα μπήκε στο συρτάρι και τα εφάπαξ των στελεχών Ε.Δ-Σ.Α, δηλαδή όσων αποστρατεύονται από τα Σώματα Ασφαλείας, το Λιμενικό, το Στρατό Ξηράς, την Αεροπορία και το Ναυτικό δεν θα έχουν καμία μείωση από το νόμο 4281/14. Μάλιστα, στον μετέπειτα νόμο 4284 και το άρθρο 7, η θεμελίωση για λήψη εφάπαξ πέφτει στα 10 έτη από 25. Και όσοι αποχωρούν έχουν δικαίωμα να πάρουν πίσω τις εισφορές τους άτοκα, αν δεν έχουν βγάλει σύνταξη. 
Για τα Μετοχικά τους Ταμεία, ο νόμος έδινε διορία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να μετατραπούν σε επαγγελματικούς φορείς και να μην ανήκουν στους φορείς του Δημοσίου, διαφορετικά, από την 1/1/2015 θα εντάσσονταν υποχρεωτικά στο «Ενιαίο Επικουρικό» που ασφαλίζει όλους τους μισθωτούς, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Φαίνεται όμως ότι και εδώ ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί καθώς η προθεσμία μετατροπής των Ταμείων των σττρατιωτικών σε επαγγελματικά οδεύει προς εξάμηνη παράταση, με τροπολογία που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. 
Ασπίδα:  
Από τη μη εφαρμογή των ρυθμίσεων επέρχεται η «ακύρωση» των μεγάλων περικοπών που θα είχαν σε διαφορετική περίπτωση τα μερίσματα και τα εφάπαξ για 218.403 εν ενεργεία και συνταξιούχους από τα Μετοχικά Ταμεία των ΕΔ. 
Ωστόσο, δεν θα αποφευχθούν μικρότερες περικοπές οι οποίες θα είναι με αποφάσεις των ίδιων των διοικήσεων και όχι με εισηγήσεις τρίτων!῎...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.