2 Ιανουαρίου 2015

Aποδείξεις 10% του εισοδήματός τους πρέπει να μαζέψουν Μισθωτοί και Συνταξιούχοι...

Υποχρέωση της συλλογής αποδείξεων δαπανών είχαν μόνο όσοι απέκτησαν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί ή συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές για παράδειγμα εισοδήματα από ενοίκια, θα πρέπει να έχουν αποδείξεις μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες. 
Πάντως, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι προκειμένου να εξασφαλίσουν την........>> έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ. Μέχρι σήμερα το όριο αυτό ανερχόταν στο 25% του εισοδήματος. Παράδειγμα για συνταξιούχο: 
Συνταξιούχος έχει 7.000 ευρώ από σύνταξη και 4.000 ευρώ, από ενοίκια οι αποδείξεις που θα πρέπει να δηλώσει είναι 700 ευρώ (7.000Χ10%). 
Οι αποδείξεις που προσκομίζονται πρέπει να αφορούν αγορές αγαθών και υπηρεσιών και συγκεκριμένα: 
Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά. 
Αλκοολούχα ποτά και καπνός.
Ένδυση και υπόδηση.
Στέγαση (μόνο οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας).
Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και Υπηρεσίες. 
Μεταφορές (μόνο οι μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου/μοτοσικλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα, τα λιπαντικά, το αντιψυκτικό και η μίσθωση ταξί). 
Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια). 
Εκπαίδευση (μόνο τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών) Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια. 
Αλλά αγαθά και υπηρεσίες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση). 
Νέο σύστημα από το υπουργείο Οικονομικών:
Από σήμερα 1η Ιανουαρίου 2015 αλλάζει το μέτρο των αποδείξεων όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει ένα νέο σύστημα με δώρα στους φορολογούμενους, το οποίο στοχεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται να δοθούν από δωρεάν λεπτά ομιλίας, μέχρι και δωρεάν ποτά ή είσοδο σε μουσεία. Συγκεκριμένα, το σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το οποίο υιοθετήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή από τη μη έκδοση αποδείξεων θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 500 εκατομμύρια ευρώ το 2015 χωρίς να χρειασθεί να αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ. 
Σύστημα… @πόδειξη: 
Η βασική ιδέα του συστήματος «@πόδειξη» είναι να επιβραβεύει τους πολίτες που ζητούν απόδειξη, κληρώνοντας διάφορα βραβεία. Κάθε φορά που ο πελάτης παίρνει μια απόδειξη, στέλνει με το κινητό του ένα SMS με το ΑΦΜ του πωλητή, το ποσό και την ημερομηνία. Οι τυχεροί λαμβάνoυν ένα SMS με ένα ειδικά κρυπτογραφημένο κείμενο που αποτελεί ηλεκτρονική επιταγή για να εξαργυρώσουν το βραβείο τους σε τράπεζα ή σε ΑΤΜ. 
Το σύστημα «@πόδειξη» δίνει τη δυνατότητα για άμεσα βραβεία (ανάλογα με το «ξυστό») και μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά μικρά βραβεία, όπως π.χ. δωρεάν λεπτά ομιλίας στο κινητό ή εισιτήρια για ένα μουσείο. 
Τα βραβεία μπορεί εύκολα να προσαρμόζονται ως προς το ύψος, τη συχνότητα και τη γεωγραφική περιοχή. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι σε τουριστικά νησιά μπορεί να αυξάνονται τα βραβεία για αποδείξεις εστιατορίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.