8 Ιανουαρίου 2015

Συνεδρίασε το Σ.τ.Ε.για την μη συμμόρφωση του Υπουργείου Οικονομικών με την απόφαση για τα στελέχη των Ε.Δ και Σ.Α....



Κεκλεισμένων των θυρών συνήλθε η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Σωτήρη Ρίζο, για να εξετάσει εάν η Κυβέρνηση συμμορφώθηκε ή όχι μετά την προθεσμία που είχε δώσει στις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε. για τις περικοπές των αποδοχών των στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε τέσσερα πρακτικά (10-13/2014) τα οποία έθεταν προθεσμία δύο μηνών στο υπουργείο Οικονομικών για να συμμορφωθεί προς την τελεσίδική και αμετάκλητη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα στελέχη των Ε.Δ και των Σ.Α. 
Το δίμηνο αυτό παρατάθηκε στο μεσοδιάστημα καθώς κατατέθηκαν στο ΣτΕ και νέες αιτήσεις μη συμμόρφωσης και από άλλες Ενώσεις στρατιωτικών........>> Κατά την σημερινή διάσκεψη παρέστησαν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων,της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος και της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών έδωσαν ασαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που τους τέθηκαν από τους δικαστές. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των στελεχών των Ε.Δ και των Σ.Α τάχθηκαν με τις θέσεις των επίμαχων τεσσάρων πρακτικών της Επιτροπής Συμμόρφωσης. Εκτός του κ. Ρίζου τα άλλα δύο μέλη της Επιτροπής είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος και Παναγιώτα Καρλή (η τελευταία είναι εισηγήτρια της υπόθεσης). 
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Συμμόρφωσης στα επίμαχα τέσσερα πρακτικά του περασμένου Σεπτεμβρίου υπογράμμιζε, μεταξύ των άλλων, ότι θα αποτελούσε αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικας η αναδρομική αύξηση των αποδοχών των στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ στο προς της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς, δεν συνιστά νόμιμο εμπόδιο για την συμμόρφωση προς την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα στελέχη των Ε.Δ και των Σ.Α, αλλά ούτε σημαίνει ότι δεν μπορούσε η Κυβέρνηση να δρομολογήσει τη διαδικασία της επιστροφής των αποδοχών και την αποκατάσταση του μισθολογίου τους. 
Σε άλλο σημείο αναφέρουν τα πρακτικά ότι σε περίπτωση διαμόρφωσης νέου μισθολογίου, οι αποδοχές των στρατιωτικών και των υπαλλήλων των Σωμάτων δεν μπορεί να είναι κατώτερες εκείνων που είχαν διαμορφωθεί πριν την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4093/2012, με τον οποίο μειώθηκαν οι αποδοχές των στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ. Και αν γίνει κάτι τέτοιο τότε «ισοδυναμεί με παραβίαση του δεδικασμένου», προσέθεταν οι δικαστές. 
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Σ.τ.Ε. ένα χρόνο πριν (Ιανουάριος 2014) έκρινε ομόφωνα ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012 είναι αντισυνταγματικές και υποχρέωσε την Κυβέρνηση να καταβάλει αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους και να επαναφέρει το μισθολόγιο στο παλαιό καθεστώς. 
Τέλος, σε όλες τις πλευρές δόθηκε προθεσμία έως την 15η Ιανουαρίου να καταθέσουν υπομνήματα. Στην συνέχεια θα εκδοθούν τα σχετικά πρακτικά. ΠΗΓΗ:

11 σχόλια:

  1. Καλησπέρα οπότε περιμένουμε την απόφαση στις 15 του μηνός για τις αγωγές ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αγαπητέ συνάδελφε,για να είναι σε αντιστοιχία η αγωγή με την απόφαση του Σ.τ.Ε. Αρκετοί όμως συνάδελφοι έχουν ήδη κάνει,χωρίς να περιμένουν την απόφαση.
      Αυτό όπως καταβαίνεις είναι προσωπικό θέμα του καθενός...

      Διαγραφή
    2. πότε λήγει το δικαίωμα για την αγωγή επι του θέματος ?

      Διαγραφή
    3. Το δικαίωμα αγωγής χάνεται την 22-03-2015,καθότι θα υπάρξει παραγραφή. Εφόσον όμως επιθυμείς να υποβάλεις αγωγή πρέπει να την υποβάλεις έως τις αρχές Φεβρουαρίου,προκειμένου να ελεγχθούν από τον Δικηγόρο και στη συνέχεια να υποβληθούν στο Ε.Σ.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Κε Αποστόλη εσείς κάνατε αγωγή ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συνάδελφε αναμένω την τελική απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Σ.τ.Ε.,η οποία ως γνωστόν θα εκδοθεί την 15-01-2015 και κατόπιν θα πράξω ανάλογα. Σε περίπτωση που είναι αρνητική η απόφαση,νομίζω ότι οι όποιες αγωγές δέν θα έχουν καμιά τύχη...Απλά αυξἀνεται ο τραπεζικός λογαριασμός του Δικηγίρου!

      Διαγραφή
  3. Τι θα εξειδικευση η Επιτροπη συμμορφωσης κ.Αποστολε; Β.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εάν η κυβέρνηση συμμόρφωθηκε πλήρως με την απόφαση του Σ.τ.Ε.συνάδελφε Β.Κ.
    Εντὐπωση όμως μου προκαλούν οι συνεχείς αναβολές έκδοσης της απόφασης,η κατάθεση υπομνημάτων κλπ!!
    Νομίζω τα πράγματα είναι ξεκάθαρα... Υπήρξε μερική συμμόρφωση της κυβέρνησης με την απόφαση του Σ.τ.Ε...´Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο πρωθυπουργος απο την ΔΕΘ,εξηγγειλε την αποκατασταση κατα 50% των στρατιωτικων και εκ του πονηρου αφου εξηγγειλε και τα αναδρομικα που θα δοθουν σε βαθος 3ετιας μιλησε για αποκατασταση κατα τα 3/4.Ετσι ειναι,αλλα απο 1-1-2018 θα επανελθουμε παλι στα 2/4.Στην πραγματικοτητα ομως ουτε το 50% ειναι πραγματικο,ουτε τα 3/4 .Εξακολουθω να πιστευω πως η Επιτροπη Συμμορφωσης του ΣτΕ,θα μας δικαιωσει,για κατι τοσο οφθαλμοφανες,αδικο και πονηρο (αλλωστε το εχει αποδειξει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. EΚΔΟΘΗΚΕ Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ? ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 22/01/15 ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ? ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΕ ΑΠΟΣΤΟΛΕ - ΕΝΑΣ ΣΥΧΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδελφε δεν εκδόθηκε ακόμη η απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Σ.τ.Ε... ΄Ακρα του τάφου σιωπή επικρατεί,τόσο από πλευράς Σ.τ.Ε,όσο και από τις συνδικαλιστικές Ομοσπονδίες...Σίγουρα σαν πρωθυπουργός μπορεί να το κάνει...Εαν θυμάσαι το 1990 ως Υπουργός Οικονομικών στην Οικομενική Κυβέρνηση ΤΖΑΝΕΤΑΚΗ, μας είχε δώσει αρκετά χρήματα προεκλογικά...Όλα μπορούν να γίνουν, βούληση χρειάζεται...

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.