12 Φεβρουαρίου 2015

«Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και νέα κλίμακα φορολογίας»....

Ν.ΒΑΛΑΒΑΝΗ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ.

Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με περισσότερα κλιμάκια ώστε να μεταφέρεται το βάρος στα υψηλά και στα πολύ υψηλά εισοδήματα προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη κατά την.......>> ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. 
Το νέο καθεστώς φορολογίας εισοδήματος θα εφαρμοστεί για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2016. Παράλληλα, εξήγγειλε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων ως τον Ιούνιο, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) και ευνοϊκές αλλαγές για την ένταξη περισσότερων φορολογούμενων στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. 
Ο συνδυασμός της φορολογικής ανακούφισης της πλειοψηφίας της κοινωνίας και η αύξηση των δημοσίων εσόδων είναι οι άμεσες προτεραιότητες της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης είπε η κ. Βαλαβάνη και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η ουσιαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στην κατεύθυνση της απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης και της συμμετοχής στα φορολογικά βάρη από τον καθένα σύμφωνα με την πραγματική και όχι την τεκμαρτή φοροδοτική του ικανότητα. 
Ειδικότερα, η νέα φορολογική πολιτική που εξήγγειλε η κ. Βαλαβάνη περιλαμβάνει τα εξής: 
- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με αφορολόγητη την πρώτη κατοικία για τη συντριπτική πλειοψηφία με προοδευτική κλίμακα. Όπως διευκρίνισε ο αναπληρώτρια υπουργός η απώλεια εσόδων από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα αποκατασταθεί από την σύλληψη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. 
- Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση. Δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ στα φάρμακα και την εστίαση. 
- Δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι καταθέσεις ενώ σχεδόν έτοιμο είναι το περιουσιολόγιο. 
- Θα αναθεωρηθούν και θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες μέχρι τον Ιούνιο. 
- Θα συνεχισθεί η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις με την αφαίρεση περιορισμών που εμπόδιζαν ως τώρα τους πολίτες να μπουν σε αυτήν. Στο πλαίσιο αυτό θα αρθεί ο περιορισμός που προβλέπει η οφειλή να μην υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση. Παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι θα καταργηθεί και το όριο οφειλής ως 15.000 ευρώ για να δικαιούται κάποιος το σύνολο των 100 δόσεων. Σε δεύτερη φάση στη ρύθμιση θα ενταχθούν και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. 
- Στο δεύτερο εξάμηνο θα διαμορφωθεί το νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2016. Θα προβλέπει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και κλίμακα με πολλές διαβαθμίσεις ώστε να μεταφέρεται το βάρος στα υψηλά και στα πολύ υψηλά εισοδήματα. 
- Θα γίνει εξορθολογισμός των προστίμων. 
- Θα καταργηθεί η πολιτική κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων μικρών επιχειρήσεων και πολιτών που οι οφειλές τους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, όπως επίσης και αγροτικών επιδοτήσεων. 
- Θα αποκατασταθεί η αδικία που υπέστησαν 15.000 οικογένειες μικρο ομολογιούχων που έχασαν τα λεφτά τους στο κούρεμα του δημοσίου χρέους. 
- Θα προσληφθούν οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός κάλεσε τους φορολογούμενους πολίτες: 
- Να πληρώσουν μαζί με τον ΦΠΑ Φεβρουαρίου και τον ΦΠΑ του Ιανουαρίου. 
- Να πληρώσουν τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2014. 
- Να μπουν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.ΠΗΓΗ:

2 σχόλια:

  1. Πολυ θα αργησει το αφορολογητο των 12000 ευρω.Θα ισχυσει,αν ισχυσει, για τα εισοδηματα του 2015 που θα δηλωθουν το2016.Θα μπορουσαν αμεσα να το εφαρμοσουν,αλλα ειναι στην μεση ο προυπολογισμος που τους δεσμευει πιθανον.Αλλα δεν ειναι δικος τους προυπολογισμος οποτε γιατι ζοριζονται;Πιθανον να δημοσιοποιουν τις προθεσεις τους,για παν ενδεχομενο.Να εχουν δηλ.να λενε,σε περιπτωση που δεν προλαβουν.Λεω ολα αυτα γιατι:"ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΗΚΕ ΣΤΟΝ ΧΥΛΟ,ΦΥΣΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ". Β.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.