5 Απριλίου 2015

Aλλαγές στις φετινές Φορολογικές Δηλώσεις...


Αλλάζει ο τρόπος που θα κάνουν οι φορολογούμενοι τις φετινές δηλώσεις στην εφορία. Η κυβέρνηση φέρνει αλλαγές στο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων όπου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά «πόθεν έσχες» για όλες τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχειών... δηλαδή ακόμη και για τα ποσά========>> που καταβλήθηκαν εντός του 2014, με σκοπό την αγορά μετοχών και ομολόγων, την ίδρυση ή την απόκτηση επιχειρήσεων και τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών. 
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής οι αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος είναι: 
1). Αυστηρότερο σύστημα τεκμηρίων για όλους Όλα τα χρήματα που ξόδεψαν μέσα στο 2014 τα φυσικά πρόσωπα για την ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου εταιρειών θεωρούνται πλέον "τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων" και λαμβάνονται υπόψιν από την εφορία για τον τεκμαρτό υπολογισμό του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος.
2). Μισθωτοί-συνταξιούχοι Μειώνεται από 25% σε 10% το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που πρέπει να καλύψουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με την αξία των αποδείξεων που έχουν λάβει για τα προϊόντα που αγόρασαν και τις υπηρεσίες που τους παρασχέθηκαν εντός του 2014. Σε περίπτωση μη κάλυψης του 10% του εισοδήματος με αποδείξεις το "ακάλυπτο" ποσό θα φορολογηθεί με 22%
3).Εισοδήματα από ενοίκια Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαλλόταν με συντελεστή 1,5% στα εισοδήματα τα οποία προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών μέχρι 300 τ.μ. και με συντελεστή 3% στα εισοδήματα που προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών άνω των 300 τ.μ. ή από εκμισθώσεις κτισμάτων επαγγελματικής στέγης. 
4). Αυξάνεται από 10% σε 11% ο συντελεστής φορολόγησης για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος από ακίνητα 
5).Αν το ετήσιο εισόδημα ενός φορολογούμενου προέρχεται από ακίνητα στο σύνολό του ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του (άνω του 50%), τότε εφόσον τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος, το τεκμαρτό αυτό εισόδημα θα φορολογείται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ. 
6).Αγρότες, κτηνοτρόφοι Καταργούνται ο αντικειμενικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος και η φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, που είχε ως συνέπεια το εισόδημα να είναι αφορολόγητο μέχρι τις 9.550 ευρώ. 
7).Μισθωτοί που εργάζονται και με "μπλοκάκια" Για όσους φορολογούμενους είναι μισθωτοί και συμπληρώνουν το μηνιαίο εισόδημά τους και με έσοδα από "μπλοκάκια", τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2014 από τα "μπλοκάκια" θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ και με συντελεστή 26%. 
8).Μικρομεσαίοι-ελεύθεροι επαγγελματίες Καταργείται η διαδικασία του "αυτοελέγχου" ή της "αυτοπεραίωσης", με την οποία περαίωναν αυτόματα τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ οι εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 €, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 €. Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.