19 Μαΐου 2015

Παγίδα φέτος οι τόκοι των καταθέσεων στη Φορολογική Δήλωση 2015...


Αντιμέτωποι με έναν ακόμα γρίφο, έρχονται οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν εισπράξει στη διάρκεια του 2014, τόκους από τις μεγαλύτερες ή μικρότερες τραπεζικές τους καταθέσεις. Όπως επισημαίνουν λογιστές, σε περιπτώσεις συνδικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών διαπιστώνεται ότι το ποσό των τόκων εμφανίζεται ολόκληρο και στη δήλωση του ενός και στη δήλωση του άλλου. Αν δεν συνεννοηθούν μεταξύ τους, υπάρχει ο κίνδυνος να φορολογηθούν διπλά για το ίδιο ποσό, καθώς οι τόκοι καταθέσεων μετρούν και κατά τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς=======>> Πέρυσι, οι τόκοι εμφανίζονταν συνολικά, μόνο στη δήλωση του πρώτου δικαιούχου του τραπεζικού λογαριασμού. 
Μετά την αλλαγή αυτή, θα πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι συνδικαιούχοι και να δηλώσουν στη φορολογική δήλωση 2015 το ποσό των τόκων που αντιστοιχεί πραγματικά στον καθένα εξ αυτών ανάλογα με τη συμμετοχή τους στον τραπεζικό λογαριασμό ή εν πάσει περιπτώσει, ποιος θα φορτωθεί τους τόκους. 
Οι τράπεζες έχουν αποστείλει στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αρχεία με πληροφορίες για τα ποσά των τόκων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων πελατών τους το 2014. 
Τα ποσά αυτά, εμφανίζονται σε παράθυρο κατά τη συμπλήρωση των κωδικών "667"-"668" στον πίνακα Δ1 προκειμένου για τόκους (προ φόρου) ημεδαπής προέλευσης και στους κωδικούς "669"-"670" προκειμένου για τόκους (προ φόρου) αλλοδαπής προέλευσης. Αντίστοιχα, χρειάζεται προσοχή και για την ορθή συμπλήρωση των κωδικών "775"-"676" και "677"-"678" οι οποίοι αφορούν στο φόρο που παρακρατήθηκε σχετικά με τους τόκους καταθέσεων εσωτερικού και εξωτερικού. 
Η σχετική εγκύκλιος της Γ.Γ.Δ.Ε. ορίζει ότι στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. Ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει, σε κάθε περίπτωση, την διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά.

3 σχόλια:

  1. ΜΑΝΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΙΤΥ20 Μαΐου 2015 - 9:47 μ.μ.

    Συναδελφε Αποστολε για τους τοκους ημεδαπης προελευσης εχουμε 3 επιλογες.α)τους μοιραζονται και οι δυο β)τους παιρνει ο πρωτος συνδικαιουχος γ)τους παιρνει ο δευτερος συνδικαιουχος.Εννοειται πρεπει πριν να συννενοηθουν μεταξυ τους.Στους κωδικους 667,668 γραφουμε το Μ Ι Κ Τ Ο ποσό των τοκων (υποψιν υπολογιζεται το ποσό στην ειδικη εισφορα αλληλεγγυης) και στους κωδικους 675,676 τον φόρο τους.Ακομα εαν υπαρχουν τοκοι π.χ. απο 3 τραπεζες μπορει ο πρωτος συνδικαιουχος να παρει τους τοκους απο τις 2 τραπεζες και ο δευτερος να παρει τους τοκους απο την τριτη τραπεζα(συννενοηση).Καλό βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑΝΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΙΤΥ20 Μαΐου 2015 - 9:51 μ.μ.

    Οταν οι δικαιουχοι ειναι Δ Υ Ο ισχυουν τα παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.