25 Ιουλίου 2015

Τριπλή μείωση στις συντάξεις Σεπτεμβρίου για 2,6 εκατ. συνταξιούχους!!


Τριπλή εισφορά υπέρ του κλάδου ασθενείας θα παρακρατήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία από τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) του μηνός Σεπτεμβρίου, που θα καταβάλουν σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους στα τέλη Αυγούστου.====>> Η τριπλή μείωση των συντάξεων -με 6% τον μήνα για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο- προκύπτει λόγω της αναδρομικής επιβολής των νέων εισφορών και της πρακτικής αδυναμίας των Ταμείων να αρχίσουν να τις παρακρατούν από αυτό τον μήνα. Στελέχη των Ταμείων υπογράμμιζαν ότι ήδη έχουν οριστικοποιήσει τα αρχεία των πληρωμών των συντάξεων του μηνός Αυγούστου -που θα καταβληθούν στα τέλη Ιουλίου- χωρίς να επιβάλουν τις νέες εισφορές, αφού δεν εκδόθηκε καμία σχετική εγκύκλιος για την εφαρμογή του νέου νόμου. 
Με αυτό το δεδομένο, η νέα εισφορά ασθενείας (6% από 4% στις κύριες συντάξεις και επιπλέον 6% από 0% στις καταβαλλόμενες επικουρικές) θα αρχίσει να παρακρατείται από τον Σεπτέμβριο. Και αν δεν αποφασιστεί διαφορετικά (είσπραξη των οφειλόμενων σε δόσεις) θα παρακρατηθούν, αναγκαστικά, από τις συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου οι εισφορές τριών μηνών. 
Η επιβάρυνση -απώλεια εισοδήματος- για τους συνταξιούχους θα είναι ανάλογη με το ύψος των συντάξεων. Για παράδειγμα, συνταξιούχος του Δημοσίου με κύρια σύνταξη 1.445,44 ευρώ και επικουρική 324,42 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 144,60 ευρώ στο τρίμηνο (επιπλέον 48,20 ευρώ τον μήνα έναντι των 58 ευρώ που πλήρωνε), ενώ χαμηλοσυνταξιούχος του ΙΚΑ με 486,84 ευρώ κύρια σύνταξη και επικουρική από το ΤΕΑΥΕΚ - ΕΤΕΑ 236,75 ευρώ θα χάσει επιπλέον 72 ευρώ (24 ευρώ x 3 μήνες έναντι 19,50 ευρώ που πληρώνει κάθε μήνα έως σήμερα υπέρ του ΕΟΠΥΥ). 
ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: 
Χωρίς περικοπή θα είναι μόνο τα μερίσματα που λαμβάνουν, επιπλέον της κύριας + Επικουρικής Σύνταξης, περίπου 380.000 συνταξιούχοι από τα Μετοχικά Ταμεία πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων. Κύκλοι της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων σημειώνουν ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση δεν προβλέπει την παρακράτηση εισφοράς ασθενείας από τις παροχές των Μετοχικών Ταμείων, μολονότι είχαν και αυτές συνυπολογιστεί στο ετήσιο «όφελος» των 840.000.000€ για τον ΕΟΠΥΥ (τα έσοδα υπολογίζεται, έτσι, να είναι λιγότερα, περί τα 780.000.000 €). 
ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 2021: 
Διορθωτική διάταξη που προβλέπει «πάγωμα» των κατώτατων ορίων των συντάξεων έως το 2021 θα καταθέσει, στο μεταξύ, η κυβέρνηση, αποκαθιστώντας «λάθος» διατύπωσης, που έγινε κατά τη ψήφιση του πρώτου πολυνομοσχεδίου που «πέρασε» ορίζοντας ότι «παγώνει» η χρηματοδότηση των Ταμείων στα επίπεδα του 2015. Το «λάθος» παραδέχονται στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας ότι σε κανένα σημείο της αρχικής συμφωνίας με τους εταίρους δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη ή απαίτηση. Τα ίδια στελέχη επιβεβαιώνουν ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές παραμένει «ανοικτή» και για τον περιορισμό, αναδρομικά από την 1η Ιουλίου, των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που έχει συμφωνηθεί και θα ισχύσει.ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σ΄ό,τι τουλάχιστον μας αφορά σαν Αποστράτους,ξεχνούν(;)ότι τα μη επιδοτούμενα από το κράτος Μετοχικά Ταμεία, εφαρμόζουν από χρόνια τώρα την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, γι αυτό και έχουν υποστεί μειώσεις που ξεπερνούν το 50%, εν αντιθέσει με όλα τα επιδοτούμενα από το κράτος Επικουρικά Ταμεία, που έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης ΜΟΝΟ του 20%!!! ΠΗΓΗ:

3 σχόλια:

  1. Οταν η αναρτηση λεει ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ τι εννοει;Μηπως εννοει την ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ η το αθροισμα ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ,ΕΟΒ ΣΥΖ.,ΕΟΒ ΠΑΙΔΙΩΝ,ΔΟΣΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ,ΜΕΙΩΣΕΙΣ(Ν.4024/11,Ν.4051/12,Ν.4093/12).Γιατι στην δευτερη περιπτωση στον μισθ. βαθμο του ΑΣΤΥΝ.ΥΠΟΔ.(35/35),με συζυγο και 1 παιδι το συνολο των ακαθαριστων αποδοχων ειναι 1440,46 ευρω και ηδη η κρατηση για ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ειναι 65,85 ευρω.Με την αυξηση κατα 2%(απο 4% σε 6%) με ενα προχειρο υπολογισμο η κρατηση για περιθαλψη του Γ.Λ.Κ. γινεται 98,77,δηλ. μειωση 32,92 ευρω.Οσον αφορα τωρα το ΕΤΕΧ η μειωση του μερισματος θα ειναι 9,06 ευρω λογω παρακρατησης 6% για περιθαλψη απο 0%.Για το Μ.Τ.Σ.,αν καταλαβα καλα,δεν θα υπαρχει παρακρατηση 6% για περιθαλψη.Μηπως,κ.Αποστολε,μπορειτε να γινεται πιο σαφης;ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συνάδελφε,αντί δικής μου απαντήσεως,σε παραπέμπω στο σημερινό άρθρο του Σμχου ε.α.ΑΒΡΑΜΙΔΗ Γ.,ο οποίος εμπεριστατωμένα αναλύει τις μειώσεις που θα υποστούμε. Για το ΤΕΑΠΑΣΑ η παρακράτηση όντως θα είναι 9,06 €, υπέρ υγείας. Στο Μ.Τ.Σ. δεν προβλέπεται προς το παρόν παρακράτηση...

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.