27 Ιουλίου 2015

Εξετάζεται η ενσωμάτωση του Επιδόματος Εξομάλυνσης στο Βασικό Μισθό στα στελέχη των Ε.Δ και Σ.Α., λόγω οικογενειακής κατάστασης...


Ανάλυση του Ηλία Νατσιούλα, Αξιωματικού Απόφοιτου Οικονομικού της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) 

Για άλλη μια φορά μετά από 2 χρόνια επαναφέρεται πάλι το σενάριο για κατάργηση τους Επιδόματος Εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών, με ενσωμάτωσή του στο Βασικό Μισθό. Είναι όμως εύκολη η ενσωμάτωσή του στο Βασικό Μισθό; Θα έχει την ίδια επίπτωση σε όλα τα στελέχη των Ε.Δ και Σ.Α; Σε ποια στελέχη θα επέλθει αύξηση, σε ποια μείωση και σε ποια δεν θα υπάρξει μεταβολή στο εισόδημα από τυχόν ενσωμάτωση του Επιδόματος στο Βασικό μισθό;======>> Οι απαντήσεις δίνονται στην παρακάτω ανάλυση για να γνωρίζετε τι θα συμβεί και να μην διαβάζεται διάφορα δημοσιεύματα που "τρομοκρατούν". 
Πριν την ανάλυση υπενθυμίζεται ότι το 2013 είχα γράψει και τότε άρθρο για το τι θα επιφέρει η κατάργηση του επιδόματος εξομάλυνσης Μισθολογικών Διαφορών καθώς και τότε διαβάζαμε, τόσο στον ηλεκτρονικό όσο και στον έντυπο τύπο για κατάργηση του. Όπως τότε αλλά και σήμερα ξαναλέω επαναλαμβάνω τις ίδιες φράσεις «Έχουν γνώση οι φύλακες… και Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ τι θα συμβεί». Για να δείτε το άρθρο του 2013 πατήστε πάνω στην κάτωθι εικόνα (έχει και τη σημασία η ιστοσελίδα της αναδημοσιέυσης τότε): 
Πάμε στο σήμερα καθώς 2 χρόνια μετά δεν καταργήθηκε το επίδομα αλλά ούτε και μειώθηκε. Επιπλέον: 
-Επιστράφηκε ένα ποσό που είχε περικοπεί μετά την 01-08-2012. 
-Δόθηκε το αυξημένο επίδομα εξομάλυνσης εγγάμου με τέκνα (212,94€) και στα 2 στελέχη συζύγους (Στρατιωτικοί, Σώματα Ασφάλειας κ.λ.π) όπου μέχρι τότε ο ένας λάμβανε το Εξομάλυνσης Εγγάμου (159,61€) και ό άλλος το Εξομάλυνσης Εγγάμου με τέκνα (212,94€). 
-Με Νομοσχέδιο που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη βουλή διευρύνεται η χορήγηση του επιδόματος Εξομάλυνσης Εγγάμου με τέκνα (212,94€) και σε νέους δικαιούχους, καθώς θα δίνεται και σε διαζευγμένα στελέχη που πληρώνουν διατροφή για επιμέλεια τέκνων. Μέχρι σήμερα λαμβάνουν το επίδομα εξομάλυνσης άγαμου (105,86€). 
Τι θα συμβεί τώρα αν το επίδομα εξομάλυνσης Μισθολογικών διαφορών ενσωματωθεί στο Βασικό Μισθό και ποιο θα είναι το ποσό που θα ενσωματωθεί; 
Το επίδομα εξομάλυνσης μισθολογικών δίνεται σήμερα με βάση την οικογενειακή κατάσταση των στελεχών, ως εξής:
-Άγαμος 105,86€ 
-Έγγαμος 159,61€ 
-Έγγαμος με τέκνα 212,94€. 
1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Ενσωμάτωση ποσού 212,94€ στο ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ: 
Αυτό είναι το καλό σενάριο να ενσωματωθεί το υψηλότερο ποσό (212,94€). 
Σε αυτή την περίπτωση: 
-Δεν θα έχει επίπτωση σε στελέχη με οικογενειακή κατάσταση εγγάμου με τέκνα. -Θα δοθεί αύξηση σε στελέχη με οικογενειακή κατάσταση εγγάμου και άγαμου καθώς αντί του ποσού 159,61€ και 105,86€ αντίστοιχα, θα ενσωματωθεί μεγαλύτερο ποσό (212,94€) στο βασικό μισθό. 
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Ενσωμάτωση ποσού μεταξύ 159,61€ έως 212,94€ στον ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ: 
Σε αυτή την περίπτωση: 
-Θα δοθεί αύξηση σε στελέχη με οικογενειακή κατάσταση άγαμου, καθώς αντί του ποσού 105,86€, θα ενσωματωθεί μεγαλύτερο ποσό (159,61 έως 212,94€) στο βασικό μισθό. 
-Δεν θα έχει επίπτωση σε στελέχη με οικογενειακή κατάσταση εγγάμου ή θα δουν αύξηση αν το ποσό που ενσωματωθεί είναι άνω των 159,61€.
-Θα μειωθεί σε στελέχη με οικογενειακή κατάσταση εγγάμου με τέκνα καθώς αντί του ποσού 212,94€, θα ενσωματωθεί μικρότερο ποσό (159,61 έως 212,94€) στο Βασικό Μισθό. 
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Ενσωμάτωση ποσού 105,86€ έως 159,61€ στον ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ: 
Σε αυτή την περίπτωση: 
Δεν θα έχει επίπτωση σε στελέχη με οικογενειακή κατάσταση άγαμου ή θα δουν αύξηση αν το ποσό που θα ενσωματωθεί είναι άνω των 105,86€.
-Θα μειωθεί σε στελέχη με οικογενειακή κατάσταση εγγάμου και εγγάμου με τέκνα καθώς αντί του ποσού 159,61€ και 212,94€ αντίστοιχα, θα ενσωματωθεί μικρότερο ποσό (105,86€ έως 159,61€) στον Βασικό Μισθό. 
4ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Ενσωμάτωση ποσού κάτω από 105,86€ στον ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ: Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο με το να ενσωματωθεί μικρότερο ποσό από 105,86€. 
Σε αυτή την περίπτωση: 
-Θα μειωθεί σε όλα τα στελέχη, με οικογενειακή κατάσταση άγαμου, εγγάμου και εγγάμου με τέκνα καθώς αντί του ποσού 105,86€, 159,61€ και 212,94€ αντίστοιχα, θα ενσωματωθεί μικρότερο ποσό από 105,86€ στον Βασικό Μισθό. Συμπεράσματα: 
-Με όλα τα σενάρια δεν θα υπάρξει ίδια επίπτωση με ίδιο ποσό μεταβολής σε όλα τα στελέχη των Ε.Δ και Σ.Α λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας τους επιδόματος (οικογενειακή κατάσταση). 
-Οι οικογένειες που έχουν τέκνα θα είναι αδικημένες, ως προς το ποσό μεταβολής σε σύγκριση με τις οικογένειες που δεν έχουν τέκνα ή με τα άγαμα στελέχη. 
-Θα συμβεί ότι έγινε με το κοινωνικό μέρισμα των 500€ όπου δεν το έλαβαν οικογένειες με τέκνα λόγω του ότι δεν είχε προβλεφτεί να αφαιρεθεί και το επίδομα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών από τις μεικτές αποδοχές, αν και είχε επισημανθεί από πλευράς μου αυτή η αδικία. ΠΗΓΗ:

2 σχόλια:

  1. Αφορα και τους αποστρατους;Γιατι αν δεν τους αφορα πιστευω πως δεν υπαρχει λογος δημοσιευσης αρθρων για τους εν ενεργεια,αφου μονο συγχυση μεταξυ των αποστρατων μπορει να δημιουργησει χωρις να ειναι στις προθεσεις μου κ.Αποστολε,να υποδειξω το σοβαρο εργο που εχεται αναλαβει δηλ. την εγκυρη και εγκαιρη ενημερωση των ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συνάδελφε,επειδή ακολουθούμε το μισθολόγιο των στρατιωτικών,επιβάλλεται να δημοσιεύονται ανάλογα άρθρα...'Οπως αναφέρει ο αρθρογράφος πρόκειται περί σεναρίων,τα οποία είχαν ακουστεί και κατά το παρελθόν και επαναφέρονται και σήμερα στο προσκήνιο! Αν τελικά εφαρμοσθεί κάτι τέτοιο σίγουρα θα έχει εφαρμογή και στους Αποστράτους...Οι υποδείξεις είναι πάντοτε σεβαστές και ευπρόσεδεκτες απ΄όλους τους συναδέλφους...

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.