19 Αυγούστου 2015

Το Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. και οκτώ Επικουρικά Ταμεία ενσωματώνονται στο ΕΤΕΑ...


Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ένταξη όλων των Επικουρικών Ταμείων και κλάδων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όπως προβλέπεται από το πακέτο μέτρων που ψήφισε η ελληνική βουλή στις 15 Ιουλίου. Πηγές από το Υπ. Εργασίας αναφέρουν ότι μέχρι την Παρασκευή=====>> 21 Αυγούστου αναμένεται η Υπουργική Απόφαση του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου και του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Παύλου Χαϊκάλη, με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της ενσωμάτωσης οχτώ επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ. 
Τα ταμεία αυτά ανήκουν στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), στους τραπεζοϋπαλλήλους (Εθνικής Τράπεζας, Εθνικής Ακινήτων, Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην Λαϊκής και Ιονικής Τράπεζας κλπ.), στους ναυτικούς (Επικουρικό ΝΑΤ), στους Αρτοποιούς και στους Ελευθέρους Επαγγελματίες. 
Το σύνολο των ασφαλισμένων των Επικουρικών Ταμείων, πλην ΕΤΕΑ ανέρχονται περίπου σε 100.000, ενώ το σύνολο των ασφαλισμένων του ΕΤΕΑ ξεπερνούν το 1.000.000. 
Έξι στους δέκα συνταξιούχους του ΕΤΕΑ είναι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως ασφαλισμένοι του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ) και σε κλάδους Επικουρικής Ασφάλισης των πρώην ΔΕΚΟ. 
Στελέχη της διοίκησης του ΕΤΕΑ, αναφέρουν πως από Δευτέρα, θα ζητηθούν στοιχεία από τα παραπάνω Επικουρικά Ταμεία ακριβή στοιχεία σχετικά με τους προϋπολογισμούς τους, μαζί και για τα περιουσιακά στοιχεία τους τα οποία θα ενσωματωθούν στην περιουσία του ΕΤΕΑ. 
Οι ίδιες πηγές από το ΕΤΕΑ αναφέρουν πως η περιουσία του εν λόγω Ταμείου ανέρχεται σήμερα σε 2,7 δις. €. Από αυτά, τα 1,2 δις.€ βρίσκονται κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας, τα 500.000.000 € είναι επενδυμένα σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα 500.000.000 € είναι επενδυμένα σε Αμοιβαία Κεφάλαια, ενώ στα 500.000.000 € αποτιμάται η ακίνητη περιουσία του ΕΤΕΑ. 
Μετά την ενοποίηση, πιθανές περικοπές. 
Πληροφορίες από στενούς συνεργάτες του Διοικητή του ΕΤΕΑ, κ. Θανάση Καποτά, αναφέρουν πως η διαδικασία ενοποίησης όλων των Επικουρικών Ταμείων υπό το ΕΤΕΑ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου. 
Εξάλλου, οι Ελληνικές Αρχές είναι δεσμευμένες από το νέο Μνημόνιο να βρούν, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2015, εναλλακτικούς τρόπους για την αυτοχρηματοδότηση του ΕΤΕΑ αν δεν επιθυμούν να τεθεί και φέτος σε ισχύ η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος. 
'Αν ίσχυε η σχετική ρήτρα, τότε θα έπρεπε να περικοπούν 1,4 δις. € ή κοντά στο 30% των δαπανών των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μιας και σ’ αυτό το ποσοστό εκτιμούν αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας το έλλειμμά τους το 2015 -2016. ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.