6 Σεπτεμβρίου 2015

Δάνειο ύψους 1 δισ. €, διεκδικεί το Υπουργείο Εργασίας για πληρωμές Συντάξεων και Εφάπαξ...


Δάνειο ..."ανάσα" ύψους 1 δισ. € από... το δάνειο του νέου Μνημονίου διεκδικεί το Υπουργείο Εργασίας για να πληρώσει Συντάξεις και Εφάπαξ σε 298.000 Ασφαλισμένους που είναι στη λίστα αναμονής από το 2013, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και από το 2012======>> Το ποσό θα προέλθει από κονδύλι 7 δισ. € που έχει προβλεφθεί στο τρίτο Μνημόνιο (όπως και στα δύο προηγούμενα) για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τρίτους, και εν προκειμένω προς τους ασφαλισμένους που περιμένουν στην ουρά για να πάρουν συντάξεις και εφάπαξ, αλλά τα ταμεία αδυνατούν να ανταποκριθούν λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης των εσόδων τους. 
Τα 7 δισ. € θα διατεθούν σε ορίζοντα 3ετίας και θα εκταμιεύονται μαζί με τις δόσεις του δανείου, εφόσον οι δανειστές έχουν στα χέρια τους θετική αξιολόγηση για την εφαρμογή των μέτρων και των νόμων που ψηφίζονται. 
Το δάνειο προορίζεται, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, για να πληρωθούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΕΤΕΑ και των φορέων πρόνοιας του Δημόσιου Τομέα, του ιδιωτικού και των ΔΕΚΟ. 
Στον ΟΓΑ δεν παρουσιάζεται πρόβλημα καθυστερήσεων γιατί μόλις τον Ιούλιο του 2015 άρχισε να ξαναβγάζει συντάξεις μετά από 2 χρόνια διακοπής των συνταξιοδοτήσεων λόγω της αύξησης του ορίου ηλικίας από τα 65 στα 67 για τους αγρότες. 
Καταγραφή: 
Ανεξάρτητα από το διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης λόγω εκλογών, στο Υπουργείο Εργασίας έχουν ξεκινήσει η προεργασία και οι επαφές με τα Ταμεία για την καταγραφή των καθυστερούμενων συντάξεων και των εφάπαξ που θα ενταχθούν στο πακέτο του 1 δισ.€. 
Το όλο εγχείρημα έχει όμως τον κίνδυνο οι δανειστές να μην εγκρίνουν τη διάθεση του ποσού για όλες τις καθυστερούμενες παροχές, παρά μόνον για όσους περιμένουν το εφάπαξ. 
Και αυτό γιατί, όπως συνέβη και στο παρελθόν, η τρόικα δεν θεωρεί ληξιπρόθεσμη υποχρέωση τη μη καταβολή των συντάξεων από τα Ταμεία. Στην περίπτωση που οι συντάξεις μείνουν εκτός πληρωμών από το κονδύλι του 1 δισ. €, τότε θα μεγαλώνει και η λίστα αναμονής αλλά και ο χρόνος που τελικά οι ασφαλισμένοι θα πάρουν τα χρήματά τους. 
Το πρόβλημα θα είναι οξύτερο μάλιστα γιατί τα Ταμεία θα πρέπει να δώσουν και αναδρομικά 2 και 3 ετών, από δικά τους χρήματα που δεν έχουν! 
Το επιχείρημα στελεχών του Υπουργείου Εργασίας είναι ότι τα Ταμεία είναι κρατικοί φορείς και ως εκ τούτου έχουν μερίδιο στο ποσό που θα δοθεί για την εξόφληση των καθυστερούμενων υποχρεώσεών τους. Το στοίχημα για να έρθει το 1 δισ. ευρώ και να πάει ένα μεγάλο μερίδιο στα Ταμεία είναι να γίνουν γρήγορα και οι πληρωμές, γιατί αν δεν απορροφηθεί το ποσό θα δοθεί για να πληρωθούν άλλα «κρατικά φέσια» του 2015 προς την αγορά και ιδιώτες. 
Το θέμα είναι λοιπόν «όποιος προλάβει και πάρει τα περισσότερα» και σε αυτή την περίπτωση τα Ταμεία είναι οι φορείς που χρωστούν τα περισσότερα σε περισσότερους. ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.