15 Οκτωβρίου 2015

Ερώτηση κατέθεσε ο ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ για την καθυστέρηση καταβολής των ''εφάπαξ'' στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων...


Ερώτηση για την καθυστέρηση καταβολής των ''εφάπαξ'' των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.Συγκεκριμένα ο κ Κεφαλογιάννης ζητεί να μάθει τους λόγους για τους οποίους=====>>> δεν έχει ακόμη υπογραφεί η Κ.Υ.Α.για την καταβολή των εφάπαξ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. 
Όπως επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησης, από το Δεκεμβριο του 2014 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αποστείλει προς το Υπουργείο Εργασίας συνολικά τέσσερις φορές το σχετικό έγγραφο που προσδιορίζει τη ρήτρα αξιόμαχου και το συντελεστή βιωσιμότητας των ταμείων των Κλάδων χωρίς να έχει λάβει ποτέ απάντηση. 
Ως αποτέλεσμα τα Ταμεία αδυνατούν να υπολογίσουν το συνολικό ύψος των εφάπαξ βοηθημάτων και κατ επέκταση να μην μπορούν να τα καταβάλουν σε όσα στελέχη των Ε.Δ αποστρατεύτηκαν από τον Αύγουστο του 2014 και μετά. 
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 
ΕΡΩΤΗΣΗ: 
Προς: 1) Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Καμμένο.
        2).Υπουργό Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο 
Θέμα: Συντελεστής βιωσιμότητας και ρήτρα αξιόμαχου των Ε.ΛΟ.Α. Στρατού-Ναυτικού-Αεροπορίας. 
κ.κ. Υπουργοί,
Στην παρ. 2 του άρθρου 220 του Ν. 4281/2014 προβλέπεται η έκδοση Κ.Υ.Α. με την οποία καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι από τις οποίες θα προκύπτει συντελεστής βιωσιμότητας ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ετησίων ελλειμμάτων σε ταμειακή και δεδουλευμένη βάση, για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), τους ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ). Ειδικά για τα χορηγούμενα εφάπαξ από τους λογαριασμούς των Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Κλάδου Πρόνοιας Τ. Ε. Α. Π. Α.Σ. Α. και Τ.Α.Λ.Σ. η υπουργική απόφαση του προηγούμενου εδαφίου ενσωματώνει ρήτρα διασφάλισης του αξιόμαχου των Σωμάτων αυτών μετά από πρόταση του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού. 
Όπως προκύπτει από σχετική αλληλογραφία το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από το Δεκέμβριο του 2014 έως και τον Ιούνιο του 2015, έχει αποστείλει προς το Υπουργείο Εργασίας τέσσερις φορές σχετικό έγγραφο προσδιορισμού της ρήτρας αξιόμαχου για τον υπολογισμό του ΕΦΑΠΑΞ χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια απάντηση. 
Με δεδομένο ότι:Η καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος στα στελέχη των Ε.Δ. αγγίζει τα 2 έτη από την ημέρα της αποστρατείας τους.
Η χορήγηση της σύνταξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πραγματοποιείται έως και εννέα μήνες από την ημέρα της αποστρατείας τους.
Η δυσχερής οικονομική συγκυρία δημιουργεί μεγάλες υποχρεώσεις για κάλυψη επιτακτικών αναγκών (δίδακτρα για μεταπτυχιακές σπουδές παιδιών, πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων, λοιπές οικογενειακές δαπάνες, κλπ) στις οποίες τα στελέχη των Ε.Δ. ανταποκρίνονται με μεγάλη δυσκολία. 
Τα Μετοχικά Ταμεία των Κλάδων αδυνατούν να συνεχίσουν την καταβολή των εφάπαξ βοηθημάτων λόγω μη υπογραφής της ΚΥΑ που αφορά τον τρόπο υπολογισμού. 
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: Για ποιο λόγο μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ που αφορά τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος των στελεχών Ε.Δ; 
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν το εν λόγω ζήτημα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.