22 Δεκεμβρίου 2015

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις 6% στις κύριες συντάξεις...

Την ώρα που το Μαξίμου στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, οι δανειστές δεν έχουν ακόμα στα χέρια τους τα στοιχεία εκείνα που θα τους κάνουν να ανάψουν το «πράσινο φως». 

Με ταχείς ρυθμούς συντάσσονται αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Εργασίας οι θεσμικές αλλαγές του νέου ασφαλιστικού, καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει κατατεθεί έως στις 15 Ιανουαρίου 2016 στη Βουλή, σύμφωνα με την απόφαση της χθεσινής κυβερνητικής σύσκεψης. 

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην έρθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις και τυχόν διαρροές αλλά να συζητηθεί αναλυτικά στις επιτροπές και να έρθει προς ψήφιση αρχές Φεβρουαρίου. 

Ωστόσο, παραμένουν τα «αγκάθια» στο ασφαλιστικό και αφορούν πρώτα απ' όλα στο ποσοστό αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις με την κυβέρνηση να το υπολογίζει στη χειρότερη περίπτωση στο 55%, αλλά τους δανειστές να θέλουν το ποσοστό να μειωθεί κάτω από το 50% και για την ακρίβεια στο 48% του συντάξιμου μισθού. 

Ανοιχτό παραμένει την ίδια ώρα το θέμα της θέσπισης εισοδηματικών κριτηρίων για την απονομή της εθνικής σύνταξης, ενώ κανείς δεν γνωρίζει εάν οι δανειστές θα ξαναρίξουν στο τραπέζι και το θέμα της αύξησης των ετών για την εθνική σύνταξη από τα 15 στα 20 έτη. 

Στον «αέρα» βρίσκεται και το θέμα της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ με την κυβέρνηση να επιμένει ότι η κατάργησή του θα έχει μεγάλες συνέπειες για τους φτωχούς συνταξιούχους. 

Πηγές του Υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι θα προβλέπεται επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων με βάση νέους συντελεστές αναπλήρωσης. Οι διαφορές που τυχόν προκύψουν από τον επανυπολογισμό θα διατηρηθούν ως προσωπική διαφορά για κάθε συνταξιούχο. Ειδικά οι συντάξεις του ΙΚΑ θεωρείται βέβαιο ότι θα προστατευτούν. Ο επανυπολογισμός σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως λογιστικό τρικ προκειμένου να «απορροφηθούν» οι μειώσεις των συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. 

Ωστόσο, το κουαρτέτο περιμένει τα οριστικά ποσοστά αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογιστούν παλιές και νέες συντάξεις τονίζοντας ότι χωρίς λεπτομερή ποσοτικοποίηση, δεν μπορεί να εκτιμηθεί η απόδοση της μεταρρύθμισης σε βάθος χρόνου. 

Χωρίς συγκεκριμένους αριθμούς, λοιπόν, οι δανειστές δεν πείθονται ότι μπορεί να αποφευχθεί το «μαχαίρι» στις κύριες συντάξεις μεσοσταθμικά κατά 6%, παρά τη δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η προστασία των κύριων συντάξεων αποτελεί κόκκινη γραμμή στη διαπραγμάτευση. 

Οι δανειστές θωρούν ότι μόνο οι περικοπές είναι ασφαλές έσοδο προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» των 665 εκατ. ευρώ στο πακέτο ύψους 1,8 δισ. ευρώ που πρέπει να εφαρμοστεί έως το τέλος του 2016. Συνεχίζουν λοιπόν να κρατούν επιφυλακτική στάση μπροστά σε κάθε νέα πρόταση που τίθεται στο τραπέζι για αυξήσεις εισφορών ή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.