4 Δεκεμβρίου 2015

Ανακοίνωση Π.Ο.ΑΣ.Υ.: Επικίνδυνα συμπτώματα πανικού στις πλάτες της Αστυνομίας...



Το προεδρείο μας, σήμερα πρωινές ώρες, προέβη σε έντονη παράσταση διαμαρτυρίας, τόσο στη Φυσική όσο και στην Πολιτική Ηγεσία του Σώματος, για την απαράδεκτη απόφαση της επιστράτευσης, «όπως όπως», Αστυνομικού Προσωπικού από πολλές Διευθύνσεις Αστυνομίας και Υπηρεσίες της Βορείου Ελλάδος, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί αυτό σε ένα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας «Σχέδιο», με επίκεντρο την Ειδομένη, που ουδείς γνωρίζει πού τελικά αποσκοπεί αυτό και ποια θα είναι η τελική του κατάληξη. 

Χωρίς να ευθύνεται γι' αυτό η Ελληνική Αστυνομία, δυστυχώς καλείται και πάλι να βγάλει το «φίδι από την τρύπα», εις βάρος του θεσμικού της ρόλου και εις βάρος των συναδέλφων μας. Το μεταναστευτικό πρόβλημα, από ευρωπαϊκό εξελίσσεται σε «Αστυνομικό» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο το θεσμό, αλλά και για το ανθρώπινο δυναμικό του, που καλείται να δράσει πέρα και πάνω από κανόνες λειτουργίας ενός Σώματος που θέλει να σέβεται τόσο το θεσμικό του ρόλο, όσο και τις ανθρώπινες αξίες. 

Από χθες το απόγευμα, η Ομοσπονδία μας είναι συνεχώς σε ανοικτή επικοινωνία με τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις της που δέχονται καταγγελίες από τα μέλη τους για τον αλλοπρόσαλλο σχεδιασμό που καλούνται αυτά να εφαρμόσουν, αποχωρώντας από τις έδρες τους άνευ ρουχισμού και χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα πράξουν, καθώς για πόσο διάστημα θα είναι μακριά από τα σπίτια τους, δίχως να τους έχει εξασφαλιστεί διαμονή και σίτιση, δηλαδή ένα στοιχειώδες πλαίσιο ωραρίου εργασίας και συνθηκών υγιεινής. 

Καταγγέλλουμε ότι οι δυνάμεις που επιστρατεύτηκαν εργάστηκαν ατέλειωτα ωράρια (από 15 έως 20 ώρες) άνευ ξεκούρασης και ο χρόνος μετάβασης από την έδρα τους προς την Ειδομένη και αντίστροφα, να αποτελεί το χρόνο της ανάπαυσής των!!! Η σίτιση δε των συναδέλφων γίνεται με αποκλειστική μέριμνα των Συνδικαλιστικών Αστυνομικών Σωματείων και η διαμονή τους καλύπτεται από το υστέρημά τους, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα τους επιστραφούν από την Υπηρεσία. 

Στην ως άνω κινητοποίηση πρωτοστατεί η Ε.Α.Υ. Κιλκίς, στην οποία αξίζουν συγχαρητήρια γιατί από την πρώτη στιγμή είναι σε επικοινωνία με τα όμορα πρωτοβάθμια Σωματεία και την Ομοσπονδία, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση –εξομάλυνση των προβλημάτων. 

Επίσης, από την πρώτη στιγμή επικοινωνήσαμε, τόσο με το γραφείο του κ. Αρχηγού, όσο και με το αντίστοιχο του κ. Υπουργού, ενημερώνοντάς τους και διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις μας. Ειδικότερα, τονίσαμε ότι η συγκρότηση Διμοιριών με την προχειρότητα που γίνεται και με τον τρόπο που δρα στη συνέχεια η Αστυνομική δύναμη, μόνο κινδύνους ελλοχεύει και ήδη έχουν καταγγελθεί κρούσματα τραυματισμών και αδυναμίας εκτέλεσης υπηρεσίας, χωρίς να υπολογίζεται η ψυχολογική αναστάτωση από το ακανόνιστο του ωραρίου εργασίας που παραβιάζεται συνεχώς και η καταπόνηση του ανθρώπινου οργανισμού εξαιτίας της παρατεταμένης απασχόλησής του σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. 

Τέλος, τονίσαμε ότι για τις δυνάμεις αυτές δεν λαμβάνεται καν υπ' όψιν αν έχουν ήδη εκτελέσει υπηρεσία πριν την αναχώρηση από την έδρα τους και αν θα εκτελέσουν υπηρεσία εκ νέου κατά την επιστροφή τους σ' αυτή. Ενώ η όλη προσπάθεια γίνεται υποτίθεται για να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση, ο Αστυνομικός καλείται να επιβάλει το νόμο και την τάξη, αδιαφορώντας αν την ίδια στιγμή γίνεται και ο ίδιος θύμα μιας επιστράτευσης με μόνο στόχο να φέρει τα επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που κάθε άλλο παρά έχει σχέση με το αστυνομικό λειτούργημα. 

Επειδή για άλλη μια φορά η Πολιτεία επιφυλάσσει για τον Έλληνα Αστυνομικό, «ρόλο δια πάσαν νόσον», εκθέτοντάς τον πολλαπλώς ανεπανόρθωτα, την καλούμε: 
  • Να σταματήσει αυτό το θέατρο του παραλόγου και να αντιμετωπίσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες όχι με Αστυνομικά μέτρα αλλά με πολιτικές που αρμόζουν σε ένα σύγχρονο κράτος και όπως αυτές απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις –δεσμευτικές για τη χώρα μας.  
  • Να δείξει επιτέλους σοβαρότητα στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της όποιας χρησιμοποίησης των αστυνομικών δυνάμεων και όχι συμπτώματα ενός κράτους που λειτουργεί υπό πανικό και δείχνει σημεία κατάρρευσης. 
 Άραγε η Φυσική Ηγεσία για όλα αυτά και για την απαράδεκτη εικόνα που εκπέμπει, θα μείνει αδιάφορη, αναζητώντας ενδεχομένως εξιλαστήρια θύματα και αγνοώντας τους ισχύοντες κανονισμούς για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις, το ωράριο εργασίας, την υγιεινή και ασφάλεια και τη διοικητική μέριμνα;;ΠΗΓΗ: 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ. 

     O Πρόεδρος                                                              Ο Γενικός Γραμματέας

ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                                   ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.