6 Δεκεμβρίου 2015

Τα νέα σενάρια για τις μειώσεις των Επικουρικών Συντάξεων...


 Τα σενάρια δεν αφορούν τα μερίσματα Μ.Τ.Σ και  ΕΚΟΕΜΣ

- Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο είναι οι συνταξιούχοι που θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους. 
- Ένα ήπιο κι ένα... σκληρό τα δύο επικρατέστερα σενάρια για το νέο "μαχαίρι". 
- Όποιο και αν επιλεγεί, θα ενσωματώνει και τη μείωση που προβλεπόταν αλλά δεν έγινε το 2015 από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, σε ποσοστό 8%. 
- Από 8% μέχρι και 25% οι νέες μειώσεις! 
- Το ΕΤΕΑ κρατάει και τα αναδρομικά που χρωστάει σε όσους συνταξιοδοτούνται για πρώτη φορά. - Όταν αυτά δοθούν, θα περιλαμβάνουν και τις νέες περικοπές που ετοιμάζονται από τον Ιανουάριο! 
- Δείτε αναλυτικούς πίνακες για τις επικουρικές Δημοσίου, ασφαλιστικών ταμείων, δημοτικών υπαλλήλων και ΙΚΑ.

Όπως όλα δείχνουν έχουν "κλειδώσει" οι μειώσεις στις επικουρικές για 1,1 εκατ. συνταξιούχους με δύο να είναι τα επικρατέστερα σενάρια που θα καθορίσουν και τα τελικά ποσοστά των περικοπών. Εν όψει μάλιστα του νέου κουρέματος, αλλά και εξαιτίας έλλειψης πόρων, το ΕΤΕΑ κρατάει και τα αναδρομικά που χρωστάει σε όσους συνταξιοδοτούνται για πρώτη φορά. Όταν αυτά θα δοθούν, θα έχουν ενσωματωμένις και τις νέες περικοπές που ετοιμάζονται από τον Ιανουάριο!

Τα σενάρια: 
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, τα δυο επικρατέστερα σενάρια που εξετάζονται για το... ψαλίδι στις επικουρικές είναι: 
1). Το... ήπιο, με μειώσεις που θα ξεκινούν από ένα ποσό και πάνω (πιθανότατα από τα 160 ή τα 180 €). Στο συγκεκριμένο σενάριο, οι μειώσεις κυμαίνονται μεταξύ 8% και 12%, αν γίνουν κλιμακωτά, δηλαδή καμία περικοπή ως τα 160 ή τα 180 ευρώ, 8% από τα 180  ως τα 220 € ή ως τα 250 €, 10% από τα 220 ή τα 250 € ως τα 300 € και 12% από τα 300 € και πάνω. 
2). Το... «σκληρό» σενάριο που περιλαμβάνει και τις χαμηλότερες συντάξεις με προστασία από τις περικοπές των επικουρικών που είναι μέχρι τα 100-120 € και από εκεί και πάνω κλιμακούμενα ποσοστά από 6% ως και 25% για τις συντάξεις άνω των 350 € ή των 400 €. 
Όποιο από τα δύο και αν επιλεγεί, ωστόσο, θα ενσωματώνει και τη μείωση που προβλεπόταν αλλά δεν έγινε το 2015 από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, σε ποσοστό 8%. 

Το... κόλπο:
Το νέο κούρεμα θα εφαρμοστεί και στα αναδρομικά που περιμένουν να πάρουν όσοι συνταξιοδοτούνται με επικουρική σύνταξη. Μάλιστα, εν όψει των νέων μειώσεων, παρατηρείται μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη καθυστέρηση στην πληρωμή των αναδρομικών ποσών καθώς χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι επικουρικής, είτε προέρχονται από το Δημόσιο είτε από το ΙΚΑ, διαπιστώνουν με την πρώτη πληρωμή ότι δεν περιλαμβάνονται τα αναδρομικά, παρά μόνο η τακτική σύνταξη. 

Από την Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Από την Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Είναι κοινό μυστικό ότι τα αναδρομικά καθυστερούν ως και 2 μήνες, πλην όμως οι καθυστερήσεις, όπως φαίνεται και στις αποφάσεις που παίρνουν οι νέοι δικαιούχοι του ΕΤΕΑ, ξεπερνούν τα συνηθισμένα χρονικά όρια και μάλιστα ο χρόνος πληρωμής των αναδρομικών είναι άγνωστος ακόμη και για τις ίδιες τις υπηρεσίες του Ταμείου. 
Χωρίς αναδρομικά:
Στην απόφαση συνταξιοδότησης φαίνεται ότι ο δικαιούχος έκανε αίτηση τον Οκτώβριο του 2013 και κατέληξε να πάρει σύνταξη τον Οκτώβριο του 2015, δηλαδή μετά από 2 χρόνια αναμονής, και μάλιστα παρότι προέρχεται από το Δημόσιο όπου δεν μεσολαβούν άλλοι ενδιάμεσοι φορείς ασφάλισης για να υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω διαδοχικής ασφάλισης. 

Η σύνταξη καθορίστηκε στα 371,73 € με καθαρό πληρωτέο ποσό (πρώτη πληρωμή με σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2015) 200,40 €, όπως φαίνεται και στο αποδεικτικό της συναλλαγής που έκανε ο συνταξιούχος στο ΑΤΜ.

Η απόφαση βγήκε τον Οκτώβριο, αλλά ο δικαιούχος εισέπραξε τη σύνταξη του Δεκεμβρίου ενώ του οφείλονται αναδρομικά 24 μηνών, που δεν ξέρει ούτε πότε αλλά ούτε πόσα από αυτά θα εισπράξει. 

Ένας άλλος συνταξιούχος του Δημοσίου (καθηγητής) είχε ακριβώς το ίδιο περιστατικό, δηλαδή πληρώθηκε από τον Οκτώβριο την πρώτη Επικουρική, χωρίς ίχνος αναδρομικών μέχρι και την πληρωμή της σύνταξης Δεκεμβρίου που μπήκε στις 30 Νοεμβρίου. Πηγή: Εφημ.Ελεύθερος Τύπος

8 σχόλια:

  1. για το ΤΕΑΠΑΣΑ τι θα γινει Αποστολε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με τα ανωτέρω δύο (2) σενάρια συνάδελφε στις Επικουρικές συντάξεις έως τα 160 €-180 € δεν θα γίνουν περικοπές.Από εκεί και πάνω θα γίνουν αναλογικά...
      Τίποτα όμως ακόμη δεν είναι σίγουρο και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις.

      Διαγραφή
  2. Αποστολε διαβασα σημερα οτι περικοπες θα γινουν και στο μετοχικο των αποστρατων αληθευει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΄Οχισυνάδελφε ΜΟΝΟ στα Επικυρικά Ταμεία θα γίνουν μειώσεις και σύμφωνα με πληροφορίες από 160 € και πάνω...
      Τα Μετοχικά Ταμεία(ΜΤΣ-ΜΤΑ-ΜΤΝ)εξαιρούνται.

      Διαγραφή
  3. Απο 160 ευρω καθαρα;Αυτα δηλ.που παιρνουμε στο χερι; η μικτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επί του μικτού ποσού υπολογίζεται πάντοτε συνάδελφε...
      Πάντως ουδείς εξ΄ημών παίρνει μέρισμα πάνω από 160 €!!
      ΄Εχει καταντήσει πλέον φλοδώρημα!!
      Επομένως, και σύμφωνα πάντοτε μ΄αυτά που διαδίδονται,δεν θα υποστεί περικοπή το μέρισμα του ΤΕΑΠΑΣΑ...
      Μένει να το δούμε στην πράξη...

      Διαγραφή
  4. Μαλλον θελατε να πειτε επι του καθαρου,κ.Αποστολε,γιατι μπερδευτηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επί του μικτού ποσού θα γίνει η μείωση συνάδελφε...
      Π.χ.κάποιος που παίρνει μικτό μέρισμα 160 € και καθαρά 120 δεν θα υποστεί καμιά μείωση...
      Είπαμε από 160 € και πάνω μικτά θα γίνει μείωση...
      ΄Ολα βέβαια σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.
      Τίποτα ακόμη δεν είναι σίγουρο..

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.