4 Φεβρουαρίου 2016

Αλλαγές στα έντυπα Ε1 και Ε2 για το 2016...



Με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων και των βεβαιώσεων των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα στις 15 Φεβρουαρίου, αναμένεται να ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015. 

(Το νέο Ε1) με ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με το περυσινό, είναι προσαρμοσμένο στις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, που αφορούν το σύμφωνο συμβίωσης και περιλαμβάνει στα πεδία που ως τώρα αφορούσαν τους έγγαμους φορολογούμενους την ένδειξη “Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης” (Μ.Σ.Σ.) στα οποία θα καταγράφονται τα εισοδήματα ομόφυλων ή ετερόφυλων ζευγαριών τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. 


Στο νέο έντυπο έχει επίσης προστεθεί κωδικός που θα καταγράφονται τα ανείσπρακτα ενοίκια (125-126) εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα ανείσπρακτα ενοίκια που δηλώνονται στους κωδικούς αυτούς, δεν φορολογούνται. 
 

Στο έντυπο εξακολουθεί να υπάρχει ο κωδικός 049 για τη δήλωση αποδείξεων αν και από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν πως θα είναι ανενεργός. 


Στο νέο Έντυπο Ε2 στο οποίο δηλώνονται τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας μεταβάλλονται οι τελευταίες στήλες και οι επιμέρους κατηγορίες ακινήτων αναφέρονται συνολικά ως ακίνητη περιουσία, ενώ η διάκριση γίνεται ανάλογα με το είδος της μίσθωσης στις παρακάτω στήλες: 
1).  Για την εκμίσθωση – υπεκμίσθωση ακίνητης περιουσίας 
2).  Για την δωρεάν παραχώρηση ακίνητης περιουσίας και 
3). Για την ιδιοχρησιμοποίηση ακίνητης περιουσίας Προστίθεται επιπλέον μια στήλη (16) για την αναγραφή των ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας βάσει αγωγής, διαταγής πληρωμής (παρ.4 άρθρο 39 Ν.4172/2013).  ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.