16 Φεβρουαρίου 2016

Το σχέδιο για φόρους στα εισοδήματα μισθωτών,συνταξιούχων και τα ενοίκια...



Μεγάλες είναι οι ανατροπές που θα φέρει στη φορολογία των ακινήτων το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση με τις κλίμακες για τα εισοδήματα του 2016. 

Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν έσοδα από ενοίκια θα πρέπει να περιμένουν αλλαγές οι οποίες βεβαίως θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο. 

Στα σχέδια που έχουν πέσει στο τραπέζι, σύμφωνα με τα ρεπρτάζ στον κυριακάτικο τύπο, είναι να υπάρξουν δύο κλίμακες που θα είναι σχεδόν ίδιες, με τη διαφορά ότι αυτή για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα έχει το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ ή διαφορετικά την έκπτωση φόρου ύψους 2.100 ευρώ. 

Αντίθετα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, ωστόσο έχουν το δικαίωμα της χρήσης των δαπανών που μειώνουν σημαντικά το φορολογητέο εισόδημα. 

Και στις δύο κλίμακες θα εφαρμόζεται ανώτατος συντελεστής 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 €. Για τα εισοδήματα από ενοίκια, αν και το οικονομικό επιτελείο επιμένει στην ένταξή τους στην ίδια κλίμακα με αυτή που θα ισχύσει για τους μισθωτούς-συνταξιούχους, οι δανειστές θεωρούν ότι πρέπει να συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς, αφήνοντας ένα «παράθυρο» συνένωσης των δύο κλιμάκων. 

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, στις κλίμακες που θα δημιουργηθούν θα ενσωματωθεί και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που αποφέρει έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Δηλαδή, πλέον η εισφορά αλληλεγγύης γίνεται μόνιμη και θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους με το ποσό του 1 δισ. ευρώ ετησίως. Ειδικότερα: 

1). Κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων. Η νέα κλίμακα που βρίσκεται υπό συζήτηση έχει πολλές ομοιότητες με την ισχύουσα, με τη διαφορά ότι πάνω από το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 60.000 ευρώ προβλέπεται συντελεστής φόρου αυξημένος από το 42% στο 50%. 

Στις υπόλοιπες κλίμακες θα ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύης κάτι που σημαίνει ότι θα τροποποιηθούν μερικώς. 

Ειδικότερα, η προτεινόμενη φορολογική κλίμακα προβλέπει
• 22%-25% μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 25.000 ευρώ με ενσωματωμένη της εισφορά αλληλεγγύης. 
• 32%-35% για το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ. 
• 42%- 45% για επίπεδο ετήσιου εισοδήματος από τις 42.001 έως τις 60.000 ευρώ. 
• 50% πάνω από το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 60.000 ευρώ. Για όσους αποκτούν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις θα εξακολουθήσει να ισχύει έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ. 

Ειδικότερα, μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 21.000 ευρώ, ο φόρος που προκύπτει από την κλίμακα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ. Πάνω από το όριο ετησίου εισοδήματος των 21.000 ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 41.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά το 10% του ποσού ετησίου εισοδήματος πέραν των 21.000 ευρώ. 

Η έκπτωση μηδενίζεται στο επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 42.000 ευρώ. Ουσιαστικά, για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους παραμένει το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ. 

Στόχος είναι η τελική επιβάρυνση με ενσωματωμένη την εισφορά αλληλεγγύης να μη διαφοροποιείται από τα ποσά φόρου που καταβάλλονται σήμερα για εισοδήματα έως και 60.000 ευρώ. 

Αντίθετα, περισσότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν όσοι αποκτούν εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, με την προσθήκη του συντελεστή 50%. 

2). Κλίμακα εισοδημάτων από ενοίκια. Υψηλότερους φόρους θα πληρώσουν οι περίπου 1,7 εκατ. φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από ακίνητα, εφόσον εφαρμοσθεί η νέα κλίμακα που προβλέπει το 3ο μνημόνιο. 

Η κλίμακα που προτείνεται να εφαρμοστεί για τα εισοδήματά τους, διαμορφώνεται ως εξής: 
• 15% από 11% σήμερα, για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. Οι έχοντες εισοδήματα έως 12.000 ευρώ από ενοίκια θα πληρώσουν 36% περισσότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι. 
Για παράδειγμα, για εισόδημα 10.000 ευρώ θα προκύψει πρόσθετος φόρος 400 ευρώ. 
• 35% από 33% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 12.000 έως τις 40.000 ευρώ. 
• Εξετάζεται να θεσπιστεί και τρίτος συντελεστής 40% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ. 

3). Κλίμακα ελευθέρων επαγγελματιών. Προτείνεται νέα κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων τους, η οποία θα αντικαταστήσει την ισχύουσα που προβλέπει επιβολή φόρου με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και μέχρι 50.000 ευρώ και 33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ. 

Η προτεινόμενη κλίμακα είναι όμοια με αυτή των μισθωτών-συνταξιούχων, δηλαδή θα ισχύουν οι συντελεστές 22%-25%, 32%-35%, 42%-45% και 50% με τη διαφορά ότι ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ. 

Ωστόσο, θα υπάρχει η δυνατότητα να εκπέσουν οι δαπάνες των ελευθέρων επαγγελματιών, μειώνοντας το φορολογητέο εισόδημα και κατ’ επέκταση τους αναλογούντες φόρους. 

Σε κάθε περίπτωση, οι πιστωτές είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι στην κατάργηση της κλίμακας αυτής, δεδομένου ότι στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις καταγράφεται η υψηλότερη φοροδιαφυγή.

1 σχόλιο:

  1. Δηλ.για τα εισοδηματα του 2015 ή εισφορά αλληλεγγύης δεν συμπεριλαμβάνεται στο φορολογητεο ποσο.
    Με το προωθούμενο φορολογικό,για τα εισοδήματα του 2016 ή εισφορά αλληλεγγύης θα προστίθεται στο φορολογητεο ποσο.
    Ή εισφορά αλληλεγγύης είναι μια βοήθεια που προσφέρουμε όλοι μας,υποτίθεται,στους ασθενεστερους.Υποτίθεται με την θέληση μας,αφού δεν μας ρώτησαν.
    Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το πονηρόν του πράγματος.Εψαχναν έσοδα και εφηυραν την υποχρεωτική αυτή αλληλεγγύη (ελεημοσύνη εν κατακλείδι).
    Αλλά από ποτέ ή ελεημοσύνη φορολογείται;
    Οι δωρεές φορολογουνται;Μπαίνουν σε ξεχωριστό κωδικό και δεν φορολογουνται.
    ΟΠΟΤΕ:και θα μας τα παίρνουν με το έτσι θέλω για ελεημοσυνη και θα τα φορολογουν με το παραπάνω αφού θα προστίθενται στο φορολογητεο,το οποίο ίσως μερικές φορές θα ειναι υπαίτιο αλλαγής φορολογικής κλίμακας.
    ΟΠΟΤΕ:ορίστε μια έμμεση και ταυτόχρονα άμεση μείωση του εισοδήματος μας.
    Τελικά οι νυν κυβερνώντες τείνουν να γινουν πονηροτεροι και χειρότεροι των προηγούμενων και κυβερνούν μόνον ένα χρονο. Φανταστείτε στα υπόλοιπα τρία χρόνια τι θα δούμε,αν το πάνε έτσι.
    ΘΑ ΔΟΥΜΕ.
    Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.