24 Φεβρουαρίου 2016

Κρυφό χαράτσι για τους Ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ...


Βρίσκονται αντιμέτωποι με επιβάρυνση έως και 100% στη συμμετοχή τους για μια σειρά από βασικές διαγνωστικές εξετάσεις, έπειτα από απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης 
- Το ποσοστό συμμετοχής παραμένει το ίδιο, στο 15%, αλλάζει όμως το ποσό επί του οποίου αυτό το ποσοστό υπολογίζεται.

Με επιβάρυνση έως και 100% στη συμμετοχή τους για μια σειρά από βασικές διαγνωστικές εξετάσεις βρίσκονται αίφνης αντιμέτωποι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, έπειτα από απόφαση που υπέγραψε με…συνοπτικές και εν κρυπτώ διαδικασίες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ.Παύλος Πολάκης. 

Η Υπουργική απόφαση που υπογράφει ο κ. Πολάκης προβλέπει μια φαινομενικά «αθώα» αλλαγή ως προς τον τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής των ασφαλισμένων για δεκάδες διαγνωστικές εξετάσεις, ως επί το πλείστον μικροβιολογικές και βιοχημικές εξετάσεις που συνταγογραφούνται με μεγάλη συχνότητα από τους γιατρούς και καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο όγκο αλλά και μεγάλη δαπάνη στο ταμείο του ΕΟΠΥΥ. «Η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις που περιγράφονται στα παραρτήματα Ε και Στ της υπ’ αριθ. Γ3γ/οικ. 98494/21−12−2015 (ΦΕΚ 2816 Β ́) απόφασης του Υπουργού Υγείας όπως έχει τροποποιηθεί με την υπ’ αριθ. Γ3γ/οικ. 2180/12−1−2016 (ΦΕΚ 28 Β ) υπολογίζεται στο 15% επί του κρατικού τιμολογίου» αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 18 Φεβρουαρίου. 

Το ποσοστό συμμετοχής παραμένει το ίδιο, στο 15%, αλλάζει όμως το ποσό επί του οποίου αυτό το ποσοστό υπολογίζεται. Μέχρι πρότινος, η συμμετοχή των ασφαλισμένων υπολογιζόταν επί της ασφαλιστικής τιμής κάθε εξέτασης όπως αυτή είχε προκύψει από την ανακοστολόγηση του περασμένου Δεκεμβρίου στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ. 

Σημειωτέον ότι η ανακοστολόγηση των εξετάσεων αποτελούσε το τελευταίο σε εκκρεμότητα προαπαιτούμενο από τα 13 του περασμένου Δεκεμβρίου για την εκταμίευση του 1 δις ευρώ. Ο νέος τιμοκατάλογος με τις μειωμένες τιμές για 51 εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ εφαρμόστηκε στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου και βάσει αυτών των χαμηλότερων τιμών υπολογιζόταν και η συμμετοχή των ασφαλισμένων. 

Μάλιστα, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με ανακοίνωσή της στην εκπνοή του έτους και της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων είχε σπεύσει να πανηγυρίσει με ανακοίνωσή της για την οικονομική ανακούφιση που επήλθε στους ασφαλισμένους με τις ρυθμίσεις και τα μέτρα που λαμβάνει. «Είναι προφανές ότι από τη ρύθμιση αυτή μειώνεται η οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση στις τιμές των εξετάσεων» τονιζόταν στην ανακοίνωση. 

Ωστόσο, χρειάστηκε λιγότερο από ένας μήνας για να αλλάξει ρότα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά την επιχείρηση ανακούφισης των ασφαλισμένων. Στη νέα υπουργική απόφαση το ποσοστό 15% της συμμετοχής υπολογίζεται επί της τιμής της εξέτασης στο κρατικό τιμολόγιο, η οποία είναι υψηλότερη από εκείνη την τιμή που τέθηκε σε ισχύ με την ανακοστολόγηση – για την οποία πρέπει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κόμπαζε ότι επιτεύχθηκε μεσοσταθμική μείωση κατά 43% σε μια σειρά από «κοστοβόρες» μικροβιολογικές εξετάσεις. 

Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά: Μια γενική αίματος έχει τιμή στο κρατικό τιμολόγιο 2,88 και ασφαλιστική τιμή 1,99 ευρώ. Η συμμετοχή του ασφαλισμένου το προηγούμενο διάστημα υπολογιζόταν επί της ασφαλιστικής τιμής - πλήρωνε δηλαδή 0,30 λεπτά για μια γενική αίματος που του είχε συνταγογραφήσει γιατρός μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Πλέον η συμμετοχή του ασφαλισμένου, το 15% θα υπολογίζεται επί της τιμής του κρατικού τιμολογίου, δηλαδή στα 2,88 ευρώ, δηλαδή θα πληρώνει 0,43 λεπτά. 

Ανάλογα στην επίσης συχνότατη εξέταση για το σάκχαρο. Η εξέταση κοστολογείται στο κρατικό τιμολόγιο στα 2,26 ευρώ οπότε η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 0,40 λεπτά. Η συμμετοχή του ωστόσο με βάση την ασφαλιστική τιμή διαμορφώνεται στα 0,17 λεπτά (ασφαλιστική τιμή για σάκχαρο 1,15 ευρώ). 

Ο έλεγχος της χοληστερίνης LDL αποτιμάται στα 2,88 ευρώ στο κρατικό τιμολόγιο, συνεπώς το 15% του ασφαλισμένου είναι 0,43 ευρώ. Η μειωμένη ασφαλιστική τιμή όμως είναι 1,78 ευρώ και η συμμετοχή του ασφαλισμένου 0,27 λεπτά. Και μπορεί η επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλισμένων να φαίνεται αμελητέα διότι αφορά αυξήσεις που δεν ξεπερνούν το 1 ευρώ, ωστόσο με δεδομένο ότι ο ΕΟΠΥΥ εκδίδει κάθε χρόνο περίπου 57 εκατ. παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις είναι προφανές ότι αθροιστικά η συνολική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους είναι τεράστια.

6 σχόλια:

 1. Μια ερώτηση κ.Αποστολε.
  Το ΕΟΒ ΠΑΙΔ.διεκόπη από την σύνταξη ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015.
  Την 12-10-2015 έστειλα ΒΕΒΑΙΩΣΗ σπουδών και μέχρι τώρα τίποτα (δεν προσδοκούσα βεβαια κατι διαφορετικό).Μήπως πρέπει να στείλω νέα ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ;
  ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΑΝΑΧΟΡΗΓΗΣΟΥΝ ΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ;
  Σε 1,2,3,4 χρόνια;Θα μου κάνουν και αποταμίευση δηλαδή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ συνάδελφε, εφόσον απέστειλες Βεβαίωση σπουδών,ν΄αναμένεις την επαναχορήγησή του...
   Υπόψη ότι από την μέχρι τώρα εμπειρία,ο χρόνος που απαιτείται είναι 12-13 μήνες περίπου!
   Δεν χρειάζεται να αποστείλεις νέα Βεβαίωση.Κανονικά αυτή έπρεπε να την αποστείλεις εμπρόθεσμα για να μη προβεί το Γ.Λ.Κ.στην διακοπή του Ε.Ο.Β...

   Διαγραφή
 2. κ.Αποστολε
  Ευχαριστω για την αμεσότητα της ενημέρωσης σας.
  Ή παράλειψη όμως από μέρους μου αποστολής της ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ,δεν αποτελεί λόγο αυτής της τεράστιας καθυστέρησης επαναχορηγησης.
  Μήπως ή καθυστέρηση αυτή αποτελεί κάποιου είδους τιμωρία για αυτή μου την παράλειψη;
  Αλλά,κ.Αποστολε,(χαμογελω),ας μην δικαιολογούμαι πάντα αυτούς που με τον ενναν ή τον αλλον τροπο μας ταλαιπώρησαν και μας ταλαιπωρούν.Ας μην ξεχνάμε τα περίφημα "αχρεωστητως"και τους " επανυπολογισμους",τα οποία εισήγαγαν καινά δαιμόνια στην ζωή μας.
  Αν,κ.Αποστολε,κάνουν 12-13μηνες να ΕΠΑΝΑΧΟΡΗΓΗΣΟΥΝ ένα βοήθημα,εστω και μικρο,που αφορά την οικογένεια και μάλιστα σε αυτές τα δύσκολες εποχες,τότε τι να πω.Ότι και να πω θα ειναι, πιστεύω,λίγο και μάλιστα θα υπάρξει κίνδυνος παρεκτροπής.ΚΡΕΙΤΟΝ ΤΟΥ ΣΙΓΑΝ δηλαδή.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ μαζί σου αγαπητέ συνάδελφε,όντως είναι εσκεμμένη τιμωρία(!)για την μη εμπρόθεση αποστολή της Βεβαίωσης!!
   Αυτό βέβαια σε ό,τι αφορά τους ενδιαφερομένους,διότι ό,τι αφορά αυτούς δεν υπάρχει κάποιος να τους τιμωρήσει...
   ΄Οπως π.χ.για την συνταξιοδοτική αποκατάσταση για όσους είναι κάτω από 55 ετών,οι οποίοι έχουν παρακράτηση 40% και με την συμπλήρωση του 55ου έτους περνά χρονικό διάστημα πέραν του έτους για να γίνει η παρακράτηση 20%! Καταλαβαίνεις λοιπόν τι γίνεται...

   Διαγραφή
 3. Άλλο απαράδεκτο.
  Το κάνουν επιτηδες,είναι ξεκάθαρο,δεν μπορεί να εξηγηθεί με την λογική.
  ΕΛΛΑΔΑ......ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΄Αν δεν το κάνουν επίτηδες συνάδελφε,τότε είναι ανεπερκείς!!!
   Μάλλον όμως ισχύει το πρώτο!!

   Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.