16 Μαρτίου 2016

Οι Επιπτώσεις του αφορολόγητου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων...



Τι επιπτώσεις θα έχει ενδεχόμενη αλλαγή του αφορολόγητου στην τσέπη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων; Στο ερώτημα αυτό απαντά δημοσίευμα της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις εξετάζοντας όλα τα σενάρια. 

Τις τελευταίες μέρες με την έλευση των κλιμακίων των Θεσμών σε πολλές διαδικτυακές αναρτήσεις διαβάζουμε για εξέταση ενδεχομένου αλλαγής του αφορολόγητου ποσού και για κόκκινη γραμμή στη μείωση των κύριων συντάξεων. 

Πάμε να δούμε στην πράξη, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην «τσέπη» στελεχών των ΕΔ (ε.ε και ε.α). 

Στην περίπτωση που υιοθετηθεί
  • Αφορολόγητο ποσό στα 8.000€ από 9.545€ που είναι σήμερα.
  •  Έκπτωση φόρου μέσω συλλογής αποδείξεων στα 1.800€ από 2.100€ που είναι σήμερα. Υπάρχει άραγε διαφορά διαβάζοντας τις παραπάνω δύο εκδοχές; 
Στην τσέπη όχι καθώς: 
Με τη διαμόρφωση του αφορολογήτου ποσού στα 8.000€ το μεγαλύτερο μέρος των στελεχών των ΕΔ όπου μισθοδοτείται με ετήσιο εισόδημα άνω των 9.500€ θα έχει ετήσιες απώλειες στο μισθό κατά 330€ περίπου. Δηλαδή κάθε μήνα θα λαμβάνει μισθό μικρότερο κατά 28€ περίπου. 

Αν η έκπτωση φόρου από αποδείξεις ανέλθει στα 1.800€ αντί των 2.100 € που είναι σήμερα, αυτή ουσιαστικά η μείωση κατά 300€ θα είναι και η απώλεια του ετησίου μισθού του. 

Στην πράξη δηλαδή θα υπάρξει μείωση μεγαλύτερη και από το ποσό του 50% που επιστράφηκε λόγω απόφασης Σ.τ.Ε. Τα έδωσε η προηγούμενη Κυβέρνηση και θα τα πάρει η νέα Κυβέρνηση, όταν ήδη δεσμεύτηκε να δώσει και το άλλο 50%; Αν υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου, στις 7.000€, τότε αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο μεγαλύτερη θα είναι και η απώλεια στο εισόδημα. 

Φυσικά αυτές οι μειώσεις θα μείνουν ως έχει αν δεν επέλθει αλλαγή στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας. Αν υιοθετηθεί χαμηλότερο αφορολόγητο ή μικρότερη έκπτωση από αυτό που είναι σε ισχύ και ευνοϊκότερη κλίμακα υπέρ του μισθωτού θα υπάρξει και ανάλογη επίπτωση (θετική-αρνητική-ουδέτερη) 

Διαβάζουμε όμως και άλλες αναρτήσεις για κόκκινη γραμμή στη μείωση των κύριων συντάξεων, όχι όμως των επικουρικών. 

Δείτε όμως τι συμβαίνει στην τσέπη ενός συνταξιούχου που έστω ότι λαμβάνει 1.300€ (1.000€ κύρια σύνταξη και 300€ Επικουρική σύνταξη) αν γίνει αποδεκτή είτε:  
  • Μείωση 30% της επικουρικής και καμία μείωση της κύριας σύνταξης.
  • Μείωση 9% της κύριας και καμία μείωση της επικουρικής. 


Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι ίδιο και αρνητικό για την τσέπη του συνταξιούχου.  ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.