6 Απριλίου 2016

Άνοιξε το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2016...


Τέθηκε σε λειτουργία το βράδυ της Τρίτης η ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος ΤΑΧΙSNET για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.0

Περίπου 6.000.000 φορολογούμενοι θα έχουν χρονικό περιθώριο τριών μηνών, περίπου μέχρι το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, για να συμπληρώσουν και να υποβάλουν το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, το οποίο έχει αλλάξει σε ελάχιστα σημεία σε σύγκριση με το περυσινό έντυπο. 

Το νέο Ε1:

Συγκεκριμένα, το φετινό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά, είναι προσαρμοσμένο στα νέα κοινωνικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν με την θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό, στη δεξιά στήλη κάθε σελίδας του νέου Ε1, όπου κάθε χρόνο η έγγαμη σύζυγος δήλωνε τα δικά της εισοδήματα και λοιπά πληροφοριακά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό του φόρου επί των εισοδημάτων της, μπορεί φέτος να δηλώνει αντίστοιχα στοιχεία και κάθε γυναίκα που δεν είναι έγγαμη αλλά έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνδρα σύντροφό της αλλά και ο ένας εκ των δύο ομόφυλων συντρόφων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι δίπλα από την φράση «Συζύγου» που υπάρχει πάνω από την δεξιά στήλη δηλωτέων φορολογικών δεδομένων έχουν προστεθεί για πρώτη φορά τα αρχικά «ΜΣΣ» που σημαίνουν «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης». Δηλαδή η γυναίκα που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνδρα σύντροφό της καθώς και κάθε άτομο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με άλλο άτομο του ιδίου φύλου χαρακτηρίζεται «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης» και εξομοιώνεται φορολογικά με την έγγαμη σύζυγο. 

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πλέον την πλήρη εξίσωση των ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών με τους έγγαμους συζύγους ως προς τα πάσης φύσεως δικαιώματα φορολογικών απαλλαγών και λήψης κοινωνικών επιδομάτων που απολαμβάνουν οι τελευταίοι. Ειδικότερα, τα –ετερόφυλα και ομόφυλα- ζευγάρια που συνδέονται με σύμφωνα συμβίωσης, εφόσον έχουν και προστατευόμενα τέκνα, καθίστανται δικαιούχοι επιδομάτων τέκνων, ενώ για να κριθεί εάν είναι δικαιούχοι διαφόρων άλλων κοινωνικών επιδομάτων (επιδόματος θέρμανσης, επιδότησης ενοικίου κ.λπ.) θα λαμβάνονται υπόψη και γι’ αυτούς τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για τους έγγαμους, τα οποία είναι υψηλότερα από αυτά που ισχύουν για τους άγαμους.

Άλλες δύο αλλαγές: Κατά τα λοιπά, το νέο έντυπο φορολογικής δήλωσης έχει δύο ακόμη διαφορές σε σύγκριση με το έντυπο που υποβλήθηκε πέρυσι. Συγκεκριμένα: 

α). Από τον πίνακα 4Ε στην 3η σελίδα του νέου εντύπου, όπου δηλώνεται το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, έχουν απαλειφθεί φέτος τρεις ενδείξεις μαζί με τους αντίστοιχους κωδικούς, όπου οι φορολογούμενοι εκλήθησαν πέρυσι να δηλώσουν στοιχεία αναγκαία για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας ακίνητης περιουσίας. Ο λόγος για τον οποίο απαλείφθηκαν αυτές οι ενδείξεις κι αυτοί οι κωδικοί είναι το γεγονός ότι από την 1η-1-2015 μέχρι και την 31-12-2016 έχει ανασταλεί η επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων. 

β). Στο τέλος του πίνακα 4Δ2, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία, έχουν προστεθεί η παράγραφος 11 και οι κωδικοί 125-126 για την αναγραφή των ανείσπρακτων ενοικίων, ώστε τα ποσά αυτά να μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αναγράψουν ξεχωριστά και να μην φορολογηθούν γι’ αυτά, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος (εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων). 

Στο νέο έντυπο, πάντως, παραμένει, στον πίνακα 7 στην 4η σελίδα, ο κωδικός 049 στον οποίο τα προηγούμενα χρόνια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανέγραφαν τη συνολική αξία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που είχαν συγκεντρώσει προκειμένου να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που προβλέπει γι’ αυτούς ο ισχύων Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013). Ο κωδικός αυτός διατηρήθηκε και στο φετινό έντυπο Ε1 παρά το γεγονός ότι για το φορολογικό έτος 2015 δεν προβλεπόταν από τον ΚΦΕ υποχρέωση των μισθωτών και των συνταξιούχων να συγκεντρώσουν αποδείξεις, οπότε στη φετινή φορολογική δήλωση δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν το συνολικό ποσό αξίας αποδείξεων που έχουν λάβει κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. 

Ο κωδικός 049 διατηρείται μεν στο έντυπο αλλά είναι ανενεργός. Αυτό σημαίνει ότι ο κωδικός αυτός δεν επιτρέπεται να συμπληρωθεί από τους φορολογούμενους στο ηλεκτρονικό έντυπο της δήλωσης. ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.