8 Ιουνίου 2016

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να επανυπολογιστούν οι Κύριες Συντάξεις...



Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017, θα πρέπει να επανυπολογιστούν όλες οι κύριες συντάξεις, σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε από τον υφυπουργό Εργασίας, Τάσο Πετρόπουλο, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (αριθμός φύλλου 1605), ορίζεται ότι κάθε καταβαλλόμενη ή καταβλητέα κατά την 12/5/2016 κύρια σύνταξη, πλην των συντάξεων του Ο.Γ.Α, η οποία χορηγήθηκε με προγενέστερες του Ν. 4387/2016 διατάξεις, επανυπολογίζεται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), μετά την έναρξη της λειτουργίας του ή τους αρμόδιους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), πριν από την έναρξη αυτή.

Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των καταβαλλόμενων ή καταβλητέων κατά την 12/5/2016 συντάξεων του Δημοσίου, λαμβάνεται υπόψη ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου κανονίστηκε η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη, όπως αυτός είχε διαμορφωθεί, πριν την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016, με βάση τους κανόνες αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών του Δημοσίου που ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου.
Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των καταβαλλόμενων ή καταβλητέων κατά την 12/5/2016 συντάξεων από φορείς κύριας ασφάλισης εποπτείας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Τράπεζα της Ελλάδος, ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνεται υπόψη ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου υπολογίστηκε η καταβληθείσα σύνταξη.

Πώς θα αναπροσαρμοστούν οι Επικουρικές Συντάξεις:
Εν τω μεταξύ, σε Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, που υπογράφηκε από τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, ορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα αναπροσαρμοστούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Συγκεκριμένα, το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης, ανά εντασσόμενο τομέα, ταμείο ή κλάδο στο ΕΤΕΑ, με βάση το οποίο επανυπολογίζονται οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, είναι 0,45%.
Εφόσον το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, πριν την εφαρμογή του Ν. 4387/2016, είναι μικρότερο ή ίσο των 1.300 ευρώ, η διαφορά μεταξύ της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης και της επανυπολογισθείσας κατά τις ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης, διατηρείται ως προσωπική διαφορά ανά συνταξιούχο. Η προσωπική αυτή διαφορά αποσβέννυται σταδιακά, σύμφωνα με την ετήσια αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων.

Πώς θα υπολογίζονται τα εφάπαξ:
Τις τεχνικές παραμέτρους για τον υπολογισμό των εφάπαξ παροχών, καθορίζει σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, που υπογράφηκε από τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο. Σημειώνεται ότι τα ταμεία, τομείς, κλάδοι και λογαριασμοί πρόνοιας, αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λειτουργούν από την 01/01/2014 με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC). Από την 01/01/2014, οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο στους φορείς-τομείς πρόνοιας, τηρούνται σε ατομικές μερίδες.



2 σχόλια:

  1. Τα ερωτηματικά είναι πολλά κ. Αποστολές.
    Όλες οι αναρτήσεις για το ασφαλιστικό αφορούν τον Δημόσιο Τομέα και όχι τους ένστολους.
    Ή ιδιαιτερότητα των ένστολων είναι γνωστη σε ολους.Γι αυτό εξάλλου μας χαρακτήρισαν ως ΕΙΔΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ και για κανέναν άλλο λογο.Εξαλλου οι μισθοί και οι συντάξεις μας δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο(ΕΙΔΙΚΟ) αφού υπολείπονταν και υπολείπονται κατα πολύ των υπολοίπων απλων δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των υπόλοιπων που είναι στα ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ.
    Ειναι δε απορίας άξιο αλλά ταυτοχρονως και εξόχως εξοργιστικο και προκλητικό ή εμμονή όλων των κυβερνωντων,πρωην και νυν,με τις αποδοχες μας,αφου μας οδήγησαν και μας οδηγούν στο έσχατο σημείο της οικονομικής εξαθλίωσης.
    Τι θα ισχύσει για τους ένστολους;
    Τα 1300 ευρώ είναι τα καθαρά που παίρνουμε στο χέρι;
    Με ποιον τρόπο θα γίνει ο υπολογισμός του εργασιακού βίου;Υπάρχουν στοιχεία;
    Ποιο θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης;(ήδη ήμαστε στο 45 με 50% από 80% όταν συνταξιοδοτήθηκε)
    Ποια θα είναι ή "προσωπική διαφορα";
    Το μέρισμα του ΜΤΣ θα θεωρηθεί "επικουρική",αφού σε αυτό δεν γίνεται κράτηση 6% για ΥΓ.ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ:
    Το ". " θα μειωθεί και πόσο;(μήπως εκμηδενιστει;)
    Το μέρισμα του ΤΕΑΠΑΣΑ θα μειωθεί και πόσο;
    ΓΕΝΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ:ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ:
    Νομίζω,κ. Αποστολε,πως θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να γίνει μία ανάρτηση συγκεντρωτική και περιεκτική με παραδείγματα επανυπολογισμου συντάξεων των αποστράτων σε διάφορους βαθμούς και χρόνια υπηρεσιας,αλλα και επεξηγησεις σχετικα με το τι θα ισχύσει για εμάς και απο πότε.
    Βεβαίως και ή πρωτοβουλία είναι δική σας.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συνάδελφε,επειδή αυτή εδώ η ιστοσελίδα και ο υποφαινόμενος,σέβονται τους συναδέλφους,ΔΕΝ θα ήταν νομίζω πρέπον σ΄αυτή τη χρονική στιγμή να προβούμε σε συνταξιοδοτική ανάλυση...Το βέβαιο είναι ότι,εκτός από την Αλληλεγγύη και την φορολόγηση, δεν έχει αλλάξει κάτι άλλο στις Συντάξεις και στα Ταμεία. Έως τώρα ισχύει το 80%. Επίσης δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν θα συμπεριληφθεί η Αλληλεγγύη από τώρα και στα Ταμεία... Ουδείς γνωρίζει πιό καθεστώς θα ισχύσει για τους παλαιούς, αλλά και για τους νεοεξερχόμενους στην αποστρατεία.
      Το μέρισμα του Μ.Τ.Σ.ΔΕΝ θεωρείται Επικουρική Σύνταξη.
      Το μέρισμα του ΤΕΑΠΑΣΑ είναι Επικουρική Σύνταξη,αλλά δεν γνωρίζουμε από ποιό ύψος θα γίνει περικοπή.
      Ας μη βιαστούμε λοιπόν και ν΄αναμένουμε έως ότου εκδοθούν διευκρινιστικές οδηγίες από τους αρμοδίους...

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.