23 Ιουνίου 2016

Συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με αντιπροσωπεία της ΄Ενωσης Αποστράτων Αξ/κών Αεροπορίας...


Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Διάσταση απόψεων το θέμα της εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας υπάρχει μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Η διαφορά στις απόψεις τους έγινε κατανοητή μετά την συνάντηση αντιπροσωπείας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας με τον υπουργό Εργασίας.
Εκεί διαφάνηκε ότι παρά τις εξαγγελίες του κ. Καμμένου ότι υπάρχουν τα χρήματα για την επιστροφή του υπολοίπου 50% λόγω αποφάσεων του Σ.τ.Ε. ο κ. Κατρούγκαλος επικαλέστηκε αδυναμία (οικονομική) της Δημόσιας Διοίκησης για να ανταποκριθεί σε αυτήν την επαναφορά και συγκεκριμένα στις αποδοχές του Αυγούστου του 2012.

Οι απόστρατοι αξιωματικοί για άλλη μια φορά άκουσαν το "μπράβο για το έργο που επιτελούν" οι Ενοπλες Δυνάμεις και ότι αναγνωρίζει ότι οι Στρατιωτικοί , εν ενεργεία και εν αποστρατεία,είναι οι πλεόν αδικημένοι,ως εργασιακή ομάδα, έχοντας υποστεί τις περισσότερες κυρώσεις ως προς τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Από την συνάντηση όμως δεν δόθηκε υπόσχεση για λύση στα προβλήματα που απασχολούν τα στελέχη των Ε.Δ και ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι επιδίωξη του Υπουργείου του θα είναι να υπάρξει ένας ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης όλων των ασφαλισμένων και ένας τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και επιπλέον τους ενημέρωσε ότι τα στελέχη των Ε.Δ θα υπαχθούν κανονικά στον Ε.Φ.ΚΑ, καθως δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό το καθεστώς υπαγωγής τους.

Όσον αφορά τα θέματα αναγνώρισης πλασματικών ετών είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ευνοϊκή μέριμνα και ό,τι γίνει στο μέλλον θα είναι στο πλαίσιο ενιαίας πολιτικής αναφορικά με το ασφαλιστικό στο σύνολο των εργαζομένων.

Αλλά και για τις κρατήσεις-μειώσεις των μνημονιακών νόμων διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνουν και οτι θα επικαλυφτούν μέσω της προσωπικής διαφοράς, για την οποία ευελπιστεί πως, με την ανάπτυξη της οικονομίας αυτή θα εξαλειφθεί πλήρως.

Το μόνο θετικό που έλαβαν ως υπόσχεση οι εκπρόσωποι της ΕΑΑΑ ήταν ότι θα κάνει δεκτό το αίτημα να στελεχωθεί και η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλειας (ΕΣΥΚΑ) από έναν εκπρόσωπό των Ενώσεων Αποστράτων.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Ι.Αντωνιάδης,ως Οικονομικός Σύμβουλος των Ε.Α.Α.

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, αναφέρει στην ιστοσελίδα της:
Ο Υπουργός ήταν εξ αρχής κατηγορηματικός ως προς το ότι οι Στρατιωτικοί, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, είναι οι πλέον αδικημένοι, ως εργασιακή ομάδα, καθόσον έχουν υποστεί τις περισσότερες κυρώσεις, ως προς τα συνταξιοδοτικά. και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι έχουμε υποστεί 11 μειώσεις. Στην επιμέρους ανάλυση των θεμάτων-προβλημάτων, που του ανεδείχθησαν, μας γνωστοποίησε τα παρακάτω:
 
Δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς υπαγωγής των στελεχών των Ε.Δ. & Σ.Α. στον Ε.Φ.Κ.Α., όπως ακριβώς προβλέπεται στο Ν.4387/2016.
Ήταν απόλυτα σύμφωνος με το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται με την απεμπλοκή των αποδοχών των εν ενεργεία στελεχών με αυτές των εν αποστρατεία.

Επικαλέστηκε οικονομική αδυναμία της Δημόσιας Διοίκησης για τη συμμόρφωση της με τις αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. δηλαδή για την επαναφορά των συντάξεων στις αποδοχές του Ιουλίου του 2012. Διαβεβαίωσε ότι θα συμμορφωθεί με τις επιμέρους δικαιώσεις από τις αγωγές των στελεχών.

Δεν έκρινε δόκιμη και δεν συμφώνησε με την πρόταση-προτροπή μας , για συμψηφισμό των απαιτήσεων μας έναντι του Δημοσίου, στις μελλοντικές υποχρεώσεις καταβολής ΕΝΦΙΑ, Φ.Ε., τελών κυκλοφορίας κλπ.

Οι κρατήσεις-μειώσεις των μνημονιακών νόμων παραμένουν, πλην όμως θα επικαλυφτούν μέσω της προσωπικής διαφοράς, για την οποία ευελπιστεί πως, με την ανάπτυξη της οικονομίας θα εξαλειφθεί πλήρως, στην λογική της επαύξησης των συνταξίμων αποδοχών.

Μας διαβεβαίωσε πως τα Μετοχικά μας Ταμεία δεν θα συμπεριληφθούν (ως επικουρικά) στις διατάξεις περί μειώσεις των συνολικών συνταξίμων αποδοχών.

Συμφώνησε με την πρότασή μας, προκειμένου η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλειας (ΕΣΥΚΑ) στελεχωθεί και από έναν εκπρόσωπό μας

Μας ενημέρωσε πως για να αποφευχθούν περιπτώσεις υπαγωγής (από 1/7/2016) στο νέο τρόπο υπολογισμού των συνταξίμων αποδοχών, είχαν ήδη δοθεί κατευθύνσεις σε συνεργασία με το Υ.ΕΘ.Α., για να υπογραφούν τα σχετικά ΦΕΚ αποστρατείας πριν την ανωτέρω ημερομηνία, παράλληλα με τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί, για το νέο μισθολόγιο.

Στο πλαίσιο ενιαίας πολιτικής αναφορικά με το ασφαλιστικό στο σύνολο των εργαζομένων, θα επιλυθούν όπως μας πληροφόρησε, τα θέματα αναγνώρισης πλασματικών ετών, βαρέων κα ανθυγιεινών κλπ και για τα στελέχη των Ε.Δ.

Για την παράλληλη ασφάλιση των εργαζομένων στελεχών μας, αποσαφήνισε πως για κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, θα καταβάλλεται το αντίστοιχο ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών, επί του εισοδήματος που θα επιφέρει, η ενασχόληση αύτη.

Για το καθεστώς των συνταξίμων αποδοχών και τη μείωση αυτών κατά 60%, σε περίπτωση εργασίας τους ως απόστρατοι, εκδήλωσε ενδιαφέρον να επανεξετάσει τουλάχιστον αυτό των αυτοαπασχολούμενων και να επανέλθει. Αναγνώρισε το λάθος στο άρθρο 20 (αναγραμματισμός), δήλωσε πως θα εξαιρεθούν από την μείωση οι αναπηρικές συντάξεις, αλλά θα διερευνηθεί η δυνατότητα εξαίρεσης κ των πολυτέκνων.

Για τις συντάξεις χηρείας των κάτω των 55, μας γνωστοποίησε πως υφίσταται τροπολογία, για εξαίρεση των Στρατιωτικών.

Το θέμα της μειώσεως του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, μας μετέφερε πως θα επανεξετάσει τους λόγους σκοπιμότητας κατάθεσης της συγκεκριμένης τροπολογίας.

Για τα 40 έτη ασφάλισης και τη δυνατότητα καταβολής μειωμένης ασφαλιστικής εισφοράς, μας διαβεβαίωσε πως θα ισχύει για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και στον πλαίσιο της διαδοχικής ασφάλισης.

Επιδίωξη του Υπουργείου του θα είναι να υπάρξει ένας ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης όλων των ασφαλισμένων και ένας τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Σε αυτό το σημείο συμφώνησε πως πλέον πρέπει να καταργηθεί για τα στελέχη των Ε.Δ. η αυτεπάγγελτη αποστρατεία και εφόσον επιθυμούν τα στελέχη, να μπορούν να παραμείνουνΠΗΓΗ:

11 σχόλια:

  1. δηλαδη Αποστολη αποσυνδεεται ο μοισθός απο την συνταξη οπως το ειχα γραψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τον Ν.4387/16 αποσυνδέονται οι συντάξεις από τις αποδοχές των εν ενεργεία.

      Διαγραφή
  2. γιατι δεν αντεδρασε κανεις γιατι δεν ειπαν κατι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γιατι δεν αντεδρασε κανεις γιατι δεν ειπαν κατι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συναδελφε μπορείς να γίνεις ποιο συγκεκριμενος;
    Νομίζω πως η ανάρτηση εννοεί ότι:Ασφαλώς ή σύνταξη θα εξαρτάται από τον μισθό που θα εχεις εκείνη την χρονική στιγμή που αιτεισαι σύνταξη,αλλα δεν θα ακολουθεί (ή σύνταξη)τις αυξήσεις ή μειώσεις του ανάλογου μισθού,οπως μέχρι σήμερα.
    Αυτό μπορεί και να είναι θετικό από μία άποψη,αφου επί κυβερνήσεως Καραμανλη πετυχαμε οι συνταξιούχοι να ακολουθούν τους εν ενεργεία όσον αφορά τις αυξήσεις.Δεν περιμέναμε βέβαια αυτήν την κρίση και την κοσμογονία στις συντάξεις.
    Πάτησαν σε αυτό ακριβώς οι φαύλοι κυβερνώντες:αφού εσείς ως συνταξιούχοι ακολουθούσατε τους εν ενεργεια στις αυξήσεις τις καλές μέρες,τωρα θα τους ακολούθησετε και στις μειωσεις τις κακές μέρες(κρίση).
    Αυτό νομίζω πως είναι,αλλα αναμενω να πει κάτι και ο κ.Αποστολος,του οποίου ή άποψη είναι πάντοτε έγκυρη και ενδιαφέρουσα.
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι θελει να πει(ηταν συμφωνος με το καθεστως που διαμορφωνεται με την απεμπλοκη των αποδοχων των εν ενεργεια με αυτες των εν αποστρατεια)?

      Διαγραφή
    2. Συνάδελφοι με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ισχύουν εν ολίγοις τα κατωτέρω:
      Δημιουργείται νέος ασφαλιστικός Φορέας (Ε.Φ.Κ.Α) για την εθνική σύνταξη.
      β).Η πορεία των συντάξεων εξαρτάται από την πορεία του Α.Ε.Π.
      γ).Η κάλυψη των συντάξεων θα είναι προσωρινή μέχρι τέλους 2018. Από το έτος 2019 θα γίνει επαναυπολογισμός των συντάξεων.Σύμφωνα με μαθηματικούς τόπους η σύνταξη από το έτος 2019 θα μειωθεί κατά 40%.
      δ).Δεν υπάρχει εγγύηση για τις επικουρικές συντάξεις.
      Προστασία υπάρχει μέχρι και τα 1.300 ευρώ (σύνταξη και ταμεία). Δεν διευκρινίζεται στη νέα Νομοθεσία αν τα ανωτέρω ποσά είναι μεικτά ή καθαρά. Με τον Ν.4387/16 αποσυνδέονται οι συντάξεις από τις αποδοχές των εν ενεργεία.
      ε).Η σύνταξη χηρείας μειώνεται στο 60% και διακόπτεται σε περίπτωση εργασίας.
      στ).Το ΤΕΑΠΑΣΑ που υπήχθει στο ΕΤΕΑΕΠ είναι ένα από τα τρία υγιή ταμεία που υπήχθησαν στο ανωτέρω νέο Ταμείο. Τα αποθεματικά του είναι 220 εκατ. ευρώ. Οι κοινωνικοί του πόροι πηγαίνουν στο ΕΤΕΑΕΠ . Οι κλάδοι υγείας και πρόνοιας που παρέμειναν στο ΤΕΑΠΑΣΑ είναι υγιείς και τα αποθεματικά τους ανέρχονται στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ.

      Διαγραφή
  5. Εξακολουθεις να μην είσαι σαφής συνάδελφος.
    Τι εννοείς,τι θέλεις να πεις;Γίνε συγκεκριμενος.Με μία πρόταση δεν είναι δυνατόν να καταλάβουμε την σκέψη σου.
    Αλλά ο κ. Απόστολος δεν έχει κάτι να πει;Γιατί αυτή ή σιωπή;Συνέβη κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συνάδελφε,λόγω βλάβης του Η/Υ δεν κατέστη εφικτό να απαντήσω έγκαιρα.Ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση...
      Ισχύουν τ΄ανωτέρω,σύμφωνα με το νέο αφσαλισιστκό νομοσχέδιο.

      Διαγραφή
  6. Σιγά θα τον φάμε τον άνθρωπο. Εκεί που μας ενημερώνει του ζητάμε και τα ρέστα. Ας περιμένουμε πρώτα να μπεί μέσα στο μυαλό του Κου Κατρουγκάλου για να του κλέψει τις σκέψεις του. Είναι δύσκολο να τον διαβάσει διότι το βράδυ άλλα λέει και την άλλη ημέρα το πρωΐ γυρίζοντας το μαντηλάκι ανάποδα άλλα κάνει. Π.χ. ουδεμία περικοπή μισθών και συντάξεων. Καληνύχτα μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.