2 Ιουλίου 2016

Από 1η Αυγούστου το αφορολόγητο μέσω καρτών πιστωτικών-χρεωστικών...



Το υπουργείο Οικονομικών ρίχνει το βάρος στο πλαστικό χρήμα και πέραν του αφορολογήτου ορίου που προσφέρει στους φορολογούμενους σχεδιάζει λοταρίες και επιπλέον έκπτωση φόρου για τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών 
στις συναλλαγές.

Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών, αναζητούνται και κίνητρα, όπως η έκπτωση φόρου, για τις επιχειρήσεις που κάνουν υψηλούς τζίρους, μέσω «πλαστικού χρήματος». Ενώ έχει απορριφθεί η πρόταση για δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με το τερματικό μηχάνημα POS και θα εισέρχονται σε αυτόν οι εισπράξεις που γίνονται μέσω των χρεωστικών και των πιστωτικών καρτών των πελατών.

Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει, προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου, που προβλέπει η νομοθεσία, να κάνουν χρήση των καρτών τους το τελευταίο πεντάμηνο του έτους.

΄Οπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, για να έχει κάποιος με εισόδημα, για παράδειγμα, 10.000 το αφορολόγητο όριο, θα πρέπει κάθε έτος να συγκεντρώνει αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος μέσω καρτών (1.000 ευρώ). Ειδικά για το 2016 πρέπει να συγκεντρωθούν αποδείξεις για τα 5/12 του έτους. Δηλαδή ο ανωτέρω φορολογούμενος θα πρέπει να έχει αποδείξεις, μέσω καρτών, περίπου 416 ευρώ.


Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:
Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου. Από την 1η Αυγούστου η εφορία θα κάνει δεκτές μόνο όσες αποδείξεις προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking). Ειδικά για το 2016 θα ζητηθούν αποδείξεις ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτα μόνο για το τελευταίο πεντάμηνο του 2016.

Από το 2017 για να έχει κάποιος το όφελος του αφορολογήτου ορίου θα πρέπει οι συναλλαγές του να έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, η εφορία θα ζητάει συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων. Δηλαδή για τις τέσσερις κατηγορίες αφορολογήτου που ισχύουν σήμερα (8.636 για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 8.863 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, 9.090 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και 9.545 ευρώ για τρία παιδιά και πάνω) θα ζητούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματός τους.
Για εισόδημα από 9.545 ευρώ έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%, για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%, ενώ για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με «πλαστικό χρήμα» θα είναι 30%.

• Στο σχέδιο νόμου θα προστεθεί διάταξη στην οποία θα αναφέρεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορίζονται τα κίνητρα στους φορολογουμένους, με στόχο να επεκταθεί η χρήση του «πλαστικού χρήματος». Τα κίνητρα θα καθορίζονται σε ετήσια βάση από τον υπουργό Οικονομικών και θα προβλέπουν κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα, ταξίδια κ.λπ.) αλλά και ακινήτων. Επίσης εξετάζεται η χορήγηση έκπτωσης φόρου (πέραν του αφορολογήτου ορίου), έτσι ώστε το νέο μέτρο να αποτελέσει κίνητρο για τους φορολογουμένους αλλά και για τις επιχειρήσεις.

Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με «πλαστικό χρήμα» οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να διακρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Οι τράπεζες θα στέλνουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι, μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους.

• ' Ολες οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να έχουν μηχανήματα POS.

(Πηγή)

5 σχόλια:

  1. Δηλαδη,απο τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2016 (για 5 μήνες) θα γίνονται δεκτές από την Εφορία μόνο όσες αποδειξεις είναι με κάρτα.Επομενως θα πρέπει να κάνουμε αγορές μόνο με κάρτες:ΑΥΓΟΥΣΤΟ,ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ,ΟΚΤΩΒΡΙΟ,ΝΟΕΜΒΡΙΟ,ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2016.
    Οπότε οι αποδειξεις για τους προηγούμενους μήνες θα υπολογιστούν και θα ισχύσουν κανονικά άσχετα αν έγιναν με κάρτα ή μετρητά.
    ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα αγαπητέ συνάδελφε,εκτός αν αλλάξει κάτι εν τω μεταξύ...Μας έχουν συνηθίσει εξ΄άλλου οι κυβερνώντες στο ράβε ...ξύλωνε!!

      Διαγραφή
  2. Νομίζω πως έτσι θα είναι,γιατι φυσιολογικα είναι αδύνατον μέσα σε 5 μήνες να κάνεις τόσες αγορές με καρτα,ωστα να καλυψεις το ποσό και να τυχεις της έκπτωσης φορου.
    Πάντως μέχρι αυτήν την στιγμή δεν έχει βγει επίσημα καμμιά ανακοίνωση,ουτε έχει νομοθετηθεί κάτι σχετικό με τις αποδείξεις.
    Αντιθετως ισχύει ακόμη αυτό που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2015 και είναι νομοθετημένο οτι δηλ.:"δεν χρειαζονται αποδείξεις και ο κωδικός στο Ε1 των αποδείξεων για αγορά αγαθών θα είναι κλειδωμενος".
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
    ΟΛΑ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΧΕΙΡΑ,ΒΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΑ.
    ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτό συμβαίνει αγαπητέ συνάδελφε...
      Η προχειρότητα ζεί και βασιλεύει και το νοικοκύρεμα δεν θα γίνει ποτέ,διότι έτσι βολεύει ορισμένους...

      Διαγραφή
  3. Συνάδελφε Αποστολε .Προυποθεση για να ξερομε τι ποσό αποδείξεων θα βαλομε στην φορολ δήλωση μας φορολογικού ετους 2016 θα πρέπει.1)Από ΓΛΚ για κάθε μήνα Α)προσθέτουμε το πληρωτεο ποσο συν τον φόρο συν την ειδική εισφ. αλληλεγγύης.μετα Β)το αναγραφόμενο ποσο αναδρομικών Χ 20%-1,5%=.....και έχω τον φόρο αναδρομικών.Μετα προσθέτω τα αναγραφόμενα αναδρομικά συν τον φόρο τους.Μετά αφαιρώ το Α-Β=....και έχω το φορολογητέο ποσο του μηνα(μετά σύνολο οι 12 μήνες). 2)Από ΜΤΣ και ΕΤΕΧ για κάθε μήνα παίρνω το πληρωτεο ποσο συν τον φόρο που έχει το μερισμα(υπόψιν επειδή δεν έχομε μηνιαίο ενημερωτικό τους ο φόρος για το κάθε ταμείο περίπου είναι 10 με 15 ευρώ).Ετσι έχομε το φορολογητέο ποσο του κάθε μήνα για κάθε ταμειο(μετά σνολο οι 12 μήνες για κάθε ταμείο).Προσθετω μετά τα φορολογητέα ποσα ΓΛΚ ΜΤΣ ΕΤΕΧ και έχω το συνολικό φορολογητέο ποσο ετους.Αυτο το ποσο Χ 15% (για 12.000 έως 20.000;;;)και έχω το ποσο που πρέπει να βάλω αποδείξεις.ΥΠΟΨΙΝ επειδή έως το φορ. έτος 2017 θα κάνομε συμπληρωματικές δηλώσεις θα πρέπει να βάλουμε ένα επιπλέον ποσο για τα φορ.ετη 2016,2017 αποδείξεις (περίπου 100 με200 ευρώ).ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.