7 Ιουλίου 2016

Ε.Ο.Π.Υ.Υ ..."επιδοτεί" τις συντάξεις...


Διπλές …εισφορές καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να πληρώνονται οι συντάξεις κάθε μήνα.

- Τη μία δόση εισφορών την καταβάλλουν οι οικονομικά ενεργοί ασφαλισμένοι υπέρ της κύριας – Επικουρικής σύνταξης, από την οποία βάσει νόμου συγκεντρώνεται – μαζί με την κρατική χρηματοδότηση – το αναγκαίο ποσό για την πληρωμή των συντάξεων.
- Η δεύτερη δόση εισφορών συγκεντρώνεται "άτυπα" μιας και παρακρατείται από τα συνταξιοδοτικά ταμεία από τις εισφορές που καταβάλλουν όχι μόνο οι οικονομικά ενεργοί ασφαλισμένοι, αλλά –από τον Ιούλιο του 2015- και οι συνταξιούχοι δεδομένου ότι έχει επιβληθεί παρακράτηση 6% στις κύριες αλλά και στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ. 

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως τελευταία τα συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν παρακρατήσει 460 εκατ. ευρώ από εισφορές που εισέπραξαν υπέρ του ΕΟΠΥΥ αλλά δεν αποδόθηκαν σε αυτόν τον ασφαλιστικό οργανισμό προκειμένου να καταβληθούν απρόσκοπτα οι συντάξεις. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί ούτε λίγο –ούτε πολύ στα προβλεπόμενα ετήσια έσοδα του ΕΟΠΥΥ μόνο από τις παρακρατήσεις 6% στις συντάξεις υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης και στο 13% των προβλεπομένων ετησίων εσόδων συνολικά από ασφαλιστικές εισφορές.

Στελέχη του Υπουργείου Εργασίας Εργασίας διαβεβαιώνουν, όμως, πως το ποσό των 460 εκατ. ευρώ -το οποίο αποτελεί όμως μόλις το 25 % του συνόλου των ληξιπροθέσμων χρεών των συνταξιοδοτικών ταμείων προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ- θα επιστραφεί στον ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι αποτελεί διαρκή απειλή η "έκρηξη" του χρέους προς τρίτους (ασθενείς, ιδιωτικός τομέας υγείας, γενική κυβέρνηση).

Δεδομένου ότι η κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ είναι κολλημένη και φέτος περίπου στο 1 δισ. ευρώ και ακόμα εκκρεμεί η άντληση μέρους της δόσης του διεθνούς δανείου με στόχο την εξόφληση μέρους των ληξιπροθέσμων χρεών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ (7,1 δισ. ευρώ), μόνη ελπίδα παραμένει η αύξηση των εσόδων από τις εισφορές ύψους 1,8 δισ. ευρώ τις οποίες έχουν παρακρατήσει και δαπανήσει τα ασφαλιστικά Ταμεία για την καταβολή συντάξεων.

Φυσικά, η παρακράτηση αυτή δεν προστίθεται στο έλλειμμα των συνταξιοδοτικών ταμείων σε ετήσια βάση. Αν κάτι τέτοιο γινόταν, τότε το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού θα αυξανόταν από τα 2,1 δισ. ευρώ που προβλέπεται για φέτος στα 3,9 δισ. ευρώ, ενώ μαζί και με το κόστος των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης (3 δισ. ευρώ) στα 6,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα οποία έχει δημοσιεύσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, ο "χάρτης" των χρεών των συνταξιοδοτικών ταμείων προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ έχει ως εξής:
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.