9 Ιουλίου 2016

Διευκρινίσεις από την Γ.Γ.Δ.Ε.για τον ακατάσχετο λογαριασμό...


Με αφορμή δημοσιεύματα για θέματα ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, 
η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει ότι: 

1). Όπως είναι γνωστό (Ν. 4254/2014), οι φορολογούμενοι έχουν δικαίωμα, με απλή διαδικασία, να δηλώσουν στο TAXIS έναν (μοναδικό) τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο υπάρχει προστασία από κατασχέσεις, μέχρι του ποσού των 1.250 € τον μήνα. Δυστυχώς, μεγάλος αριθμός φορολογουμένων δεν έχει δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό, με αποτέλεσμα να καταγράφονται διαμαρτυρίες από πολίτες, που εάν είχαν δηλώσει τον λογαριασμό αυτό, θα είχαν λάβει την προβλεπόμενη προστασία. 

2). Σε κοινούς λογαριασμούς, το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλλει κατάσχεση περιορίζεται στο ποσοστό του οφειλέτη (π.χ. σε λογαριασμό οφειλέτη του Δημοσίου με συνδικαιούχο μη οφειλέτη, η κατάσχεση επιβάλλεται στο 1/2 του λογαριασμού). 

3). Η δημοσιοποίηση των στοιχείων οφειλετών έγινε βάσει νόμου, που ισχύει από το 2011 (άρθρο 9 του Ν. 3943/2011), και είναι η τρίτη φορά που εφαρμόζεται (οι προηγούμενες δύο ήταν το 2011 και το 2013). Αποτελεί ένα από τα μέτρα που λαμβάνουμε για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.