23 Αυγούστου 2016

Από το 2010 υπολόγιζαν λάθος την εισφορά υπέρ του ΕΟΠΥΥ!!


Επί του πραγματικού ποσού, που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι στην τσέπη τους, θα υπολογίζεται εφεξής η εισφορά υπέρ ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και για τις Κύριες Συντάξεις, σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υποστηρίζει ότι αυτό ισχύει εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα το κράτος να "χρωστά" σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το Δίκτυο, η εισφορά υπέρ του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης έπρεπε από το 2010 και μετά (όταν ξεκίνησαν οι μνημονιακές μειώσεις στις συντάξεις) να επιβάλλεται επί του καταβαλλόμενου ποσού και όχι επί του ονομαστικού που αναγράφεται στην πράξη συνταξιοδότησης.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος εδώ και χρόνια, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή εφάρμοζε το νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους.

Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων, και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ με συντάξιμες αποδοχές 1866,23 ευρώ, όπως αναφέρεται στην συνταξιοδοτική του απόφαση, έως το 2015 υπόκειται σε κράτηση 4% (τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκε το ποσοστό σε 6%), ήτοι 74,65 ευρώ.
Βέβαια, το καταβαλλόμενο ποσό, επί του οποίου θα έπρεπε να υπολογιστεί η εισφορά, είναι 1.431,27 ευρώ και κατά συνέπεια η μείωση της σύνταξης αντιστοιχεί σε 57,25 ευρώ το μήνα. Κατά συνέπεια, ο συγκεκριμένος συνταξιούχων που από μειώσεις και μνημονιακές κρατήσεις χάνει 434,96 ευρώ από την μηνιαία σύνταξή του, λόγω της παρακράτησης επί του αρχικού ποσού σύνταξης, χάνει άλλα 17,39 ευρώ.

Βέβαια, με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο και την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας για την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ σε Κύριες και Επικουρικές συντάξεις, η αδικία αυτή τελειώνει, καθώς όπως ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επισημαίνει, πλέον, το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας θα γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό, σε αυτό δηλαδή που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου και όχι στο εικονικό πριν από τις μνημονιακές περικοπές όπως εφαρμοζόταν μέχρι πρότινος.

Όπως επισημαίνει πάντως, ο κ. Χατζόπουλος, αυτό που έρχεται τώρα και εφαρμόζει ο Υπουργός, ισχύει ήδη, απλώς δεν το εφάρμοζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εφάρμοζε την εισφορά επί του πραγματικού και όχι του ονομαστικού ποσού.

Για το θέμα είχε παρέμβει υπέρ των συνταξιούχων και ο Συνήγορος του Πολίτη, ενώ επιστολές για το θέμα, είχε στείλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τόσο προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση όσο και προς τον κ. Κατρούγκαλο.

Όπως προκύπτει μάλιστα από αυτές, οι συνταξιούχοι αντιδρούν και για την επιβολή της εισφοράς 6% επί των επικουρικών συντάξεων, επισημαίνοντας ότι παρ' ότι γίνεται σωστά, στο καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης, είναι άνευ αντικειμένου, αφού δεν προβλέπεται από τα καταστατικά των επικουρικών ταμείων, οποιαδήποτε κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, τα συγκεκριμένα ταμεία δεν χορηγούν βιβλιάρια υγείας.

Μάλιστα, το Δίκτυο καταγγέλλει ότι ενώ με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει ζητήσει τα χρηματικά εντάλματα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τουλάχιστον αποδοθεί στον ΕΟΠΥΥ τα χρήματα που παρακρατούνται, τόσο από τις κύριες όσο και από τις επικουρικές συντάξεις, από τις 22 Οκτωβρίου 2015, δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

9 σχόλια:

  1. κ.Αποστολε
    Χωρίς να θέλω να σας κάνω υποδείξεις,για το τι θα δημοσιεύεται,θα ήθελα να παρατηρήσω το εξής:
    Εφόσον το ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ έκανε κράτηση υπέρ ΕΟΠΥΥ επί του πραγματικού και όχι επί του ονομαστικού ποσού, δηλ.σωστα,όλα αυτά τα χρόνια και εφόσον είναι αυτό ο φορέας από τον οποίο παίρνουμε εμείς οι απόστρατοι συνταξη,η δημοσίευση του άρθρου αυτού σε μία ιστοσελιδα καθαρά του κλάδου μας δεν έχει νομιζω αξία,αλλα δημιουργεί σύγχυση.
    Άλλο ΙΚΑ άλλο ΓΛΚ.
    Οπότε δεν τίθεται θέμα διεκδίκησης κρατήσεων που παρανόμως έγιναν,τουλαχιστον από εμάς τους αποστρατους.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συνάδελφε με καλύπτει πλήρως το κατωτέρω σχόλιο του συναδέλφου μας...
      Η ανάρτηση εγένετο απλά για ενημέρωση και δεν νομίζω ότι δημιουργεί σύγχιση,καθότι αναφέρεται σ΄άλλο φορέα,που ειρήσθω εν παρόδω προς τα εκεί οδηγούμαστε και εμείς οι Απόστρατοι!
      Πάντως δεκτή οποιαδήποτε παρατήρηση...

      Διαγραφή
    2. Πάντα ευγενικός,καιριος και κυριος,κ. Απόστολε.
      Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο προσπάθησα στο σχόλιο μου να μην εκλαβετε αυτό ως κακόβουλη υπόδειξη.
      Σας ευχαριστώ πολύ,γιατι για μία ακόμη φορά αποδειξατε,με το σχόλιο σας,την ευγένεια του χαρακτήρος σας αλλά και σας ευχαριστώ για το ελευθερο "βήμα"που μας προσφερεται,προσδοκωντας να σας γνωρίσω κάποτε και προσωπικά.
      Παρακαλώ,κ.Απόστολε να θεωρήσετε τα παραπανω ειλικρινή, γνήσια και αδολα.
      ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

      Διαγραφή
    3. Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αγαπητέ συνάδελφε,να είσαι καλά...Αυτό το βήμα είναι ελεύθερο,απευθύνεται σ΄όλη την οικογένεια των αποστράτων της ΕΛ.ΑΣ.και κάθε υπόδειξη ή παρατήρηση είναι ευπρόσδεκτη και μας βοηθά να γινόμαστε καλύτεροι...Είναι αρχή μας, ακόμη και κακόβουλα και υποβουλιμαία σχόλια να μην διαγράφονται,αλλά να τίθενται στην κρίση των συναδέλφων...

      Διαγραφή
  2. Σωστά εμείς οι ε.α. δεν πρέπει να θέσωμε θέμα διεκδίκησης επιστροφής παρανόμων κρατήσεων πού εάν φυσικά μας έγιναν, έγιναν για το καλό του κράτους της αριστεράς και της προόδου. Πρέπει να το υποστηρίξωμε διότι πρέπει και αυτό να επιβιώσει σαν κόμμα, σαν εξουσία. Γι αυτό αποφάσισε να αρπάξει 4% και στην συνέχεια 6% από τις μικτές προμνημονιακές αποδοχές μας από τον Οκτώβριο του 2013 παρακαλώ. Τελευταίως έβαλε χέρι και στο επικουρικό αλλα εκεί αφαιρέθησαν τουλάχιστον οι κρατήσεις για τον ΕΟΠΥΥ. Να υπήρχε και περίθαλψη χαλάλι τους. Δηλαδή τι ΙΚΑ, τι ΓΛΚ, ή τι Λωζάνη, τι Κοζάνη καλύτερα.
    Άρα εμάς μας άφησαν αλώβητους;;;;Δεν πρέπει να τα διεκδικήσουμε;;;;
    Για την σύγχυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν σε πολυκατάλαβα συναδελφε,
    Εγω αναφερθηκα αποκλειστικά και μόνο στην κράτηση υπέρ ΕΟΠΥΥ άσχετα αν ήταν 4% και έγινε 6%.
    Υπολογιζόταν σωστά ή όχι ή κράτηση;(επί του πραγματικού δηλαδή;).Αν ΝΑΙ τότε δεν υπάρχει λόγος συνέχισης της συζήτησης αυτής.
    Το μόνο που ξέχασα να αναφέρω είναι πως δεν πρέπει να γινεται κράτηση 6% στο ΤΕΑΠΑΣΑ,αφου όντως δεν έχουμε βιβλιάριο παροχης υπηρεσιών υγείας από αυτόν τον φορέα.Οποτε εδώ τίθεται θέμα κατάργησης της κράτησης και διεκδίκησης των κρατήσεων που έχουν γίνει ή θα γινουν στο μέλλον.
    Κανονικα,συναδελφε,πρεπει να διεκδικήσουμε να μας αποδοθούν και να καταργηθούν όλες αυτες οι αντισυνταγματικές μνημονιακές μειωσεις,αλλα βλέπεις πως όλοι τους δεξιοί,κεντροδεξιοι,αριστεροι,κεντροαριστεροι,κομμουνιστες,λιγοτερο κομμουνιστες,"ντεμί"κομμουνιστες,συναγωνιζονται για το ποιος θα κάνει το περισσότερο κακό.Για το ποιος θα πληγώσει περισσότερο τον Ελληνα.
    Τώρα φταίει ή ιδεολογία ή οι άνθρωποι που κατά καιρούς ασκούν εξουσία εν ονόματι της ιδεολογίας τους;
    Γνωρίζω την απάντηση,οπως και εσύ και το πιστεύω.
    Ή σύγχυση είναι προφανής ή αλήθεια όμως είναι μόνο μια που και αυτήν είμαι σίγουρος ότι την γνωρίζεις.
    ΟΠΟΤΕ ΑΦΟΥ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ,ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Ή ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνάδελφε, έχεις μπεί στο πνεύμα βλέπω και είσαι γνώστης των πραγμάτων ως φαίνεται. Κρατάω όμως και αρχεία. Από Οκτώβριο 2013 άρχισε η κράτηση του 4% από τα μικτά. Προ μνημονίου είχαμε 2,55% κρατήσεις για την υγεία από τα καθαρά - πληρωτέα (δηλαδή, είχαν αφαιρεθεί όλες οι κρατήσεις).
    Σήμερα φυσικά είναι στό 6% πάλι από τα μεικτά.
    Η οικονονομική ζημία είναι ότι από 42€ τον μήνα έχει φτάσει στα 103€. Το ΣτΕ έβγαλε απόφαση ότι παρανόμως κρατούνται αυτά τα χρήματα συμπεριλαμβανομένου και του ΙΚΑ, Δημόσιο, ειδικά μισθολόγια.
    Το ΣτΕ έχει βγάλει πολλές τέτοιες αποφάσεις όπως π.χ. την επιστροφή των περικοπών από το 2012 και εντεύθεν. Έχουν δοθεί πάρα πολλά χρήματα σε δικηγόρους από συναδέλφους που έχουν κάνει προσφυγές, έχουν δικαιωθεί αλλά μόνο στα χαρτιά και όχι στην πράξη (δύο μέτρα δύο σταθμά). Και η παράνομη αυτή κράτηση που έγινε για τον ΕΟΠΥΥ την ίδια τύχη θα έχει. Κάποτε κάποιος υπουργός είχε πει στους εισαγγελείς ότι εάν βγάζεται τέτοιες αποφάσεις να τις αποζημιώνεται εσείς. Μας εμπαίζουν, όλοι αυτοί που πέρασαν κατα την περίοδον της μεταπολιτεύσεως έως σήμερα από την εξουσία αλλά και οι άλλοι που ήταν σε θέσεις κλειδιά. Προσωπικά δεν αναμένω καμία αποκατάσταση από κανέναν. Μην ξεχνάμε ότι τα μνημόνια τα ψήφισαν όλοι τους, και από όλες τις παρατάξεις. Ανέφερες όλα τα πολιτικα συστήματα και συμφωνώ μαζί σου. Όλοι σε ένα τσουβάλι. Δεν πρέπει να μας χωρίζουν χρώματα. Μόνο η πατρίδα και τίποτα άλλο.
    Αυτά με συναδελφική εκτίμηση.
    Π.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε!!! μην με προσβάλεις έτσι,συναδελφε.
      Για να πεις σε κάποιον "έχεις μπει στο πνεύμα βλέπω"πρέπει να ήξερες αυτον τον κάποιον και από παλιά.
      Εκφραση που ίσως υποκρύπτει κάποια υπεροψια.
      Μιας αφ'υψηλου αντιμετώπισης των πραγματων.
      Βέβαια αφού είσαι συνάδελφος ας είναι κι έτσι,το δέχομαι.
      Αλλωστε στο τέλος ή "συναδελφική εκτίμηση"τα διορθώνει όλα.
      ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.
      (Με δεδομένη την συναδελφική εκτιμηση.)
      Β.Κ.

      Διαγραφή
  5. (Με δεδομένη την συναδελφική εκτιμηση.)
    Β.Κ.

    Η συναδελφική εκτίμηση είναι δεδομένη, διότι εμείς οι παλαιοί τουλάχιστον είχαμε την χάριν και την ευχέρειαν να την διδαχθούμε, και από την εμπειρία μας στα πεζοδρόμια, ότι η συναδελφικότητα ήτο πρωταρχικό στοιχείο δια την επιβίωσή μας.
    Συνάδελφε, (χωρίς εισαγωγικά) δεν θέλησα να σε προσβάλω. Ούτως ή άλλως δεν είναι της ιδιοσυγκρασίας μου, απλά θέλησα να αφυπνίσω διότι όταν αμφισβητούμε (έτσι έδειξε το πρώτο σου σχόλιο), ότι έγιναν παράτυποι υπολογισμοί για κρατήσεις π.χ. για στην υγεία και για όποια άλλη αφαίμαξη πράγμα το οποίον ομιλούν τα στοιχεία που υπάρχουν, και δεν χωράει αμφισβήτηση. Αυτό και μόνο ήθελα να τονίσω.
    Εάν κατάλαβες κάποια προσβολή, (κατ' εκτίμησή σου φυσικά, δεν είχα την πρόθεση), σου ζητώ συγγνώμη.
    Και πάλιν μετά συναδελφικής εκτιμήσεως.
    Π.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.