31 Αυγούστου 2016

Ξανά πίσω στην Υπηρεσία για Εκπαιδευτικούς και Στρατιωτικούς για να μην περικοπεί η σύνταξή τους!!



Διπλό σοκ για μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών και στρατιωτικών οι οποίοι ενώ περίμεναν να πάρουν συντάξεις χωρίς τις περικοπές του νέους ασφαλιστικού, θα αναγκαστούν να παρατείνουν την θητείας τους,ανακαλώντας τις παραιτήσεις τους και να πάρουν συντάξεις προσαρμοσμένες στο Νόμο Κατρούγκαλου.

Κατά την σύνταξη του νέου ασφαλιστικού υπήρξαν υποσχέσεις εξαιρέσεων από τις περικοπές του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων στα δύο πλέον πολυάριθμα υπουργεία: 
Το Υπουργείο Παιδείας με τους 110.000 Εκπαιδευτικούς και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου υπηρετούν περίπου 60.000 Στρατιωτικοί.

Στους εκπαιδευτικούς δόθηκε η υπόσχεση ότι συνταξιοδοτούνται μέχρι και το τέλος Αυγούστου ότι μπορούν να παραιτηθούν μέχρι και την 12η Μαΐου (μια μέρα πριν αρχίσει η έναρξη ισχύος του νέου ασφαλιστικού). Το υπουργείο θα κανόνιζε την εξαγορά των επιπλέον μηνών μέχρι την πλήρωση των συντάξιμων χρόνων και ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνονταν με το παλαιότερο - σαφώς πιο ευνοϊκό καθεστώς - που όριζε το ασφαλιστικό του 2014.

Αντίστοιχα για τους στρατιωτικούς δόθηκε η υπόσχεση ότι μπορούσαν να παραιτηθούν από την υπηρεσία τους μέχρι και τις 30 Ιουνίου (περίπου ενάμιση μήνα μετά την ισχύ του νέου ασφαλιστικού ) και να ισχύσει και γι αυτούς, με μηχανισμό ανάλογο με αυτό των εκπαιδευτικών, το παλαιότερο καθεστώς στον υπολογισμό των συντάξεων.

Από τα μέσα Ιουνίου όμως οι αυταπάτες άρχισαν να διαλύονται. Το Ελεγκτικό Συνέδριο χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις αυτές καταχρηστικές και άρα αντίθετες με τον νόμο κλείνοντας το δρόμο για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις Από την άλλη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τόνιζε σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις το γράμμα του νόμου. Τι λέει ο νόμος 4387/16;
Στο άρθρο 6 Παράγραφος 1α τονίζει ότι «Οι συντάξεις όσων από τα πρόσωπα των δημόσιων λειτουργών του άρθρου 4 αποχωρούν από την Υπηρεσία τους λόγω συνταξιοδότησης, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπολογίζονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ίσχυαν κατά τις 31.12.2014.
Στην παράγραφο Β όμως τονίζεται ότι «Η προηγούμενη παράγραφος δεν έχει εφαρμογή για όσα από τα προαναφερόμενα πρόσωπα δεν πληρούν, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, τις προϋποθέσεις άμεσης καταβολής της σύνταξής τους.
Με άλλα λόγια απέκλειε από τις εξαιρέσεις του νόμου Κατρούγκαλου όλους όσους ήθελαν έστω και ένα μήνα ακόμη για να συμπληρώσουν τα συντάξιμα.
Εξ'αυτού η θέση του Γ.Λ.Κ. ήταν σαφής: Δεν μπορεί να κάνει εξαίρεση και να δώσει πρόωρες συντάξεις - όπως αυτές που έχουν υποσχεθεί τα δύο Υπουργεία - αφού ο νόμος είναι σαφής και δεν προβλέπει ως εξαίρεση τις συγκεκριμένες κατηγορίες δημόσιων λειτουργών από τις περικοπές του νέου ασφαλιστικού.

Όλα αυτά αναγκάζουν τα δύο Υπουργεία σε αναδίπλωση. Με βάση δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του Υπουργείου παιδείας, οι παραιτηθέντες μέχρι και τις 12 Μάιου οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα έτη ανακαλούνται στην υπηρεσία τους και θα πρέπει πλέον να περιμένουν μια μικρότερη σύνταξη που θα ορίσει ο κανόνας των ενιαίων εισφορών και παροχών του ενιαίου φορέα κύριας ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Χωρίς να υπάρχει ακόμη σαφή θέση θεωρείται ότι ανάλογη στάση θα τηρήσει και το ΥΕΘΑ ώστε να μην παρουσιαστεί πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων των στρατιωτικών που έσπευσαν να παραιτηθούν από τις θέσεις τους.

Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας:

Για «παραπληροφόρηση» κάνει λόγο το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχολιάζοντας το σχετικό δημοσίευμα.
Το Υπουργείο απαντά στο δημοσίευμα χαρακτηρίζοντάς το «απολύτως ψευδές» και διευκρινίζει: «Η συντριπτική πλειονότητα των 1350 εκπαιδευτικών που υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 33 του Ν.4386/2016, αφού θεμελίωνε συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 4/5/2016, έκανε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης που προώθησε το υπουργείο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα καθώς θα συνταξιοδοτηθούν με το παλαιό σύστημα.
Το θέμα δημιουργείται για έναν μικρό αριθμό εκπαιδευτικών που δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έως 4/5/2016. Για τους εκπαιδευτικούς αυτούς οι μήνες που διανύθηκαν (από 5/5/2016 έως 31/8/2016) θα υπολογιστούν ως συντάξιμη υπηρεσία, όταν αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου. Για τον λόγο αυτό τους δόθηκε η δυνατότητα ανάκλησης της αίτησης παραίτησης μέχρι 31/8/2016».
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.