26 Οκτωβρίου 2016

Επιβαρύνσεις από 800 - 1.000 € ανά φορολογούμενο αν μειωθεί το αφορολόγητο ...


Σημαντικές επιβαρύνσεις για το σύνολο των φορολογούμενων, κυρίως για όσους έχουν εισοδήματα από 5.000 έως 20.000 €, θα επιφέρει η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 € στην περίπτωση που οι πιστωτές της χώρας και κυρίως το ΔΝΤ, επιμείνουν στις θέσεις που έχουν διατυπώσει εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περισσότεροι από 5 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν  τα εισοδήματα τους να μειώνονται κατά 800-1000 ευρώ ετησίως στο σενάριο που γίνει αποδεκτή μια τέτοια μεγάλη μείωση άνω του 40% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα του αφορολόγητου ορίου.  

Τι σημαίνει όμως μία τέτοια μείωση;
  • Ότι η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί στα 1.100 €. Σήμερα το αφορολόγητο όριο απολαμβάνουν οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και οι αγρότες και διαμορφώνεται ανάλογα με τα προστατευόμενα τέκνα. Συγκεκριμένα προβλέπεται έκπτωση φόρου:
  • 2.100 € για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 €),
  • 2.000 € για φορολογούμενο με δύο παιδιά (αφορολόγητο 9.090 €),
  • 1.950 € (αφορολόγητο 8.863 €) για φορολογούμενο με ένα παιδί
  • και έκπτωση φόρου 1.900 € (αφορολόγητο 8.636 €) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.
Όσοι φορολογούμενοι λαμβάνουν σήμερα εισοδήματα έως 5.000 € δεν θα πληρώσουν κανέναν φόρο στην εφορία ακόμα και αν μειωθεί το αφορολόγητο όριο!! Αντίθετα οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν κατά μέσο όρο με 800- 1.000 € επιπλέον φόρο.

Παραδείγματα:

Για παράδειγμα σήμερα φορολογούμενος με εισοδήματα ύψους 10.000 € χωρίς παιδί, πληρώνει στην εφορία 300 €, εφόσον τον αφορολόγητο όριο μειωθεί στα 5.000 ή διαφορετικά η έκπτωση φόρου διαμορφωθεί στα 1.100 € θα πληρώσει φόρο 1.100 € δηλαδή 800 € περισσότερα.

Άλλος φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 € και δύο παιδιά πληρώνει σήμερα φόρο 1.300 €. Με αφορολόγητο στα 5.000 € θα πληρώσει φόρο 2.200 €, δηλαδή 900 € περισσότερα.

Φορολογούμενος με τρία παιδιά και ετήσιο εισόδημα 22.000 € πληρώνει φόρο ύψους 2.300 €. Με τη μείωση του αφορολόγητου ο φόρος θα αυξηθεί στα 3.300 € ή διαφορετικά θα πληρώσει περισσότερα κατά 1.000 €.

Η περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου είναι ένα από τα βασικά «εργαλεία» που προτείνονται όχι μόνο από τους δανειστές αλλά και από τις εγχώριες εργοδοτικές οργανώσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» και να δημιουργηθεί χώρος για άλλες μειώσεις φόρων.

Από την άλλη περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου εκτός από το πολιτικό πρόβλημα που θα δημιουργούσε στην κυβέρνηση, θα είχε επιπτώσεις τόσο στην επιβίωση πολλών νοικοκυριών που βρίσκονται εν μέσω διαρκώς αυξανόμενων φόρων και μειούμενων αποδοχών, όσο και στα έσοδα της αγοράς λόγω της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης. ΠΗΓΗ:

ΣΧΟΛΙΟ: Κατά τ΄άλλα καμιά περικοπή δεν θα γίνει(;)

15 σχόλια:

  1. Στην ιστοσελίδα του ΕΤΕΑ για το μηνιαίο ενημερωτικό,δεν έχει αναρτηθεί ακόμη το σημείωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016.
    Μηπως γνωρίζεται εάν ή ενημέρωση από το ΕΤΕΑ γίνεται ΠΡΙΝ ή ΜΕΤΑ την καταβολή του μερίσματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ενημερωτικό σημείωμα του ΤΕΑΠΑΣΑ αναρτάται μία ημέρα πρίν την κατάθεση του μερίσματος. Στην προκειμένη περίπτωση θα αναρτηθεί την 01-11-2016,ημέρα Τρίτη.

      Διαγραφή
  2. Απ οτι εμαθα ειναι το ιδιο ποσό με τον προηγουμενο μηνα (με συν 0,05- 0,20 επειδη η κρατηση 0,80 στην κυρια συνταξη εγινε 0,20 ή 0,00.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως μπορείς βρέ Μάνο να πείς και σε εμάς από που το έμαθες εσύ ότι το ποσό θα είναι το ίδιο; Την μια μας λες ότι μαθαίνεις ότι θα έχωμε περικοπές στο ΕΤΕΧ από Νοέμβριο, την άλλη ότι δεν θα. .. και εάν θα = θα ...
    Μας κάνεις λογαριασμούς που νομίζω ότι και εσύ ο ίδιος δεν τους καταλαβαίνεις.
    Μπερδεύεις πολύ τα πράγματα. Για να σχολιάσεις κάτι ή να ενημερώσεις για κάτι πρέπει να το γνωρίζεις και να είσαι βέβαιος γι αυτά που σχολιάζεις.
    Είδα την αλληλογραφία σου με τον Β.Κ. και δεν έβγαλα και εγώ κάποιο συμπέρασμα.
    Του συναδέλφου του έλεγες για περικοπές κλπ. Θεωρώ ότι τον μπέρδεψες χειρότερα.
    Τώρα διαπιστώνεις ότι δεν έχουν γίνει περικοπές.
    Μπορεί με αυτόν τον τρόπο να θέλεις να πρωτοτυπίσεις, όμως μάθε ότι φέρεις σύγχυση, και δεν είναι η εποχή για τέτοια.
    Άστο δεν χρειάζονται τέτοιου είδους πρόχειρες ενημερώσεις και μάλιστα υπολογισμοί στο γόνατο που λέμε.
    Υ.Γ. Στο σημερινό σου σχόλιο βγαίνει κάποιο συμπέρασμα!!!!

    Με φιλική και συναδελφική διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητε συναδελφε επειδη μολις τωρα ειδα το μηνυμα σου ,αλλα επειδη θα ειμαι εκτος ιντερνετ θα σου απαντησω αργα το βραδυ και θα μου πεις μετα αν θες την αποψη σου. Υπομονη.ΠΑΝΤΑ με φιλικη και συναδελφικη διαθεση.Καλό απογευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συναδελφε καλησπερα.Τι μερισμα εχω τον νοεμβριο ρωτησα και εμαθα οτι ειναι το ιδιο με τον οκτωβριο(+/- 0,05 με 0,20 λογω του 0,80 που εγινε 0,20 στην κυρια συνταξη).Εαν διαβασες το σχολιο μου της 17-10-2016 γραφω.Αν δουμε την αναλυση πληρωμης επικ συνταξης του ΕΤΕΧ (στο ΕΤΕΑ) ΟΚΤ 2016 γραφει στην δευτερη παραγραφο.Οι διαφορες που προκυπτουν απο την εφαρμογη του ν4387/2016 για το διαστημα απο 1-6-2016 και μεχρι τον μηνα αναπροσαρμογης θα αρχισουν να παρακρατουνται σε δοσεις απο τις συνταξεις ΝΟΕ 2016.Και συνεχιζω μετα Αυτο απ οσο γνωριζω (μειωση μερισματος) ισως γινει σ εκεινους που εχουν διαδοχικη ασφαλιση στο ΕΤΕΧ (πχ 7 χρονια ΙΚΑ) διοτι ετσι παιρνουν παραπανω μερισμα και ΟΧΙ γενικα σ ολους. Αυτο θα φανει στο μερισμα ΝΟΕ 2016..Οπως βλεπεις δεν εγραψα οτι θα εχομε περικοπες ολοι.Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνάδελφε της 27 Οκτωβριου 2016 ώρα 3:04 μμ
    Έχεις δίκαιο να μπερδεύεσαι όπως όλοι μας πιστεύω.
    Νομιζω πως ο συνάδελφος ΜΑΝΟΣ έχει πάντα καλή ενημέρωση και πολλές φορές έχει λύσει πολλές απορίες μου.
    Είχα κάνει ένα σχολιο σχετικά με το αν περικοπεί το μέρισμα του ΕΤΕΧ του οποίου βεβαίως τα βασικά στοιχεία προέρχονταν από την ιστοσελιδα :www.enstoloi.net.
    Αίσθηση μου είναι πως,οπως λέει και ο ΜΑΝΟΣ,το μέρισμα του ΕΤΕΧ δεν θα έχει δραματική μειωση (ελαχιστοτατη έως μηδενική)κι αυτό γιατί το δικο μας ποσοστό αναπλήρωσης ήταν αρχικα πολύ μικρότερο των υπολοίπων με αυτά που ίσχυαν πριν τον νέο νόμο,αλλα και τώρα πάλι είναι μικρότερο με αυτό που προβλέπει ο νέος νόμος.
    Επίσης πιστεύω 1)πως αφού μετά την παρέλευση τόσων μηνων και την σταδιακη εφαρμογή του νέου νόμου δεν είδαμε μείωση στο μέρισμα,αυτο μάλλον αποδεικνύει πως δεν θα υπάρξει,γιατι απλούστατα δεν πρέπει αφού δεν προκύπτει.Αντιθετως μαλιστα πρέπει να αυξηθει (μάλλον ουτοπικό).
    2)δεν μας εσταλει,μεχρι τώρα,κανένα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ για την μείωση του οπως στους άλλους συνταξιουχους,αλλα παρεμπιπτόντως δεν μας εστάλη και κανένα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ για την αυξηση του,αφου λογικά προκύπτει αύξηση.
    3)ήδη οι άλλοι συνταξιούχοι θα έχουν τωρα και τις αναδρομικές κρατήσεις για μερικούς μηνες-δοσεις,με αποτελεσμα την περαιτέρω μείωση του μερίσματος τους,και
    4)να είσαι σίγουρος πως αν προέκυπτε μείωση στο δικό μας μέρισμα,οι πρώτοι που θα έβλεπαν την μείωση θα ήμασταν εμείς (αστυνομικοί,στρατιωτικοι),αφού ή εμπάθεια τους απέναντί μας είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία και όχι μόνο χρονια αυτόν τον τόπο.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ(δικό μου):ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΤΕΧ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΕΙΩΣΗ.(ΙΣΩΣ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ)
    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:το δικό μου ενημερωτικο ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016,οριζει επακριβως το ύψος του μερίσματος με τον νεο νόμο,καθως και τις κρατήσεις και την φορολογια.Το ΠΛΗΡΩΤΕΟ είναι ακριβώς ίδιο με το ΠΛΗΡΩΤΕΟ που είχα πριν την εφαρμογή του νέου νόμου.Εκει ακριβώς εδραζω τις παρατηρήσεις μου και κατά κάποιον τρόπο την βεβαιότητα μου.
    Β.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την Τριτη 1-11-2016 θα ειμαι στο σωματειο ωρα 11.00 Χαλκοκονδυλη 37 (για δικο μου θέμα).Οποιος συναδελφος εχει χρόνο, να ειναι εκει για ανταλλαγή αποψεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συνάδελφοι Μάνο και Β.Κ. ευχές για την σημερινή ημέρα της 28ης Οκτωβρίου της Σκέπης της Αρχιστρατήγου υπεραγίας μας Θεοτόκου, και της επετείου του ηρωϊκού μας ΟΧΙ.
    Κατ' αρχάς θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η παρέμβασή μου έχει φιλική και συναδελφική διάθεση, απλά ήθελα να πω στον Μάνο (ο συνάδελφος δεν αμφισβητείται, έχει τον τρόπο να παίρνει τις πληροφορίες του, και πράγματι προσφέρει έργο ενημερώσεως) ότι,
    κάτι που γράφει να το γράφει πιό απλά, και όταν αναφέρεται σε αριθμούς, να αναπτύσσει και τους υπολογισμούς του για να γίνεται κατανοητόν από όλους μας, για να μην μένουν αμφιβολίες και κενά.

    Ευτυχώς που υπάρχει και αυτή η ζωντανή ιστοσελίδα η οποία ικανοποιεί όλους μας, και μας δίδει απαντήσεις άμεσα, και αυτό οφείλεται στον συνάδελφο και μαχόμενο αγωνιστή Κον Απόστολον ο οποίος ως έχει αποδείξει έως σήμερα, μοχθεί για το καλύτερο και δεν αφήνει αναπάντητο κανένα ερώτημα συναδέλφου, και την λύσιν του.
    Όλοι πρέπει να συμβάλουμε για την ενημέρωση των προβλημάτων μας που έχουν προκύψει από τους "σωτήρες και φωστήρες" των μνημονιακών κυβερνήσεων που πέρασαν μέχρι τώρα, και τους μυστικούς νόμους που έχουν ψηφίσει για την εξαθλίωσή μας, οι οποίοι (νόμοι) δεν έχουν τεθεί προς το παρόν σε ισχύ.

    Περί του ΕΤΕΧ ουδείς θνητός γνωρίζει του τι μέλει γενέσθαι, αλλά ούτε οι ειδικοί εργατολόγοι κλπ, ημπορούν να υπολογίσουν και εκπλήσσονται και οι ίδιοι όταν βλέπουν περικοπές που δεν στηρίζονται σε καμία μαθηματική πράξη.

    Από 18-22 εκάστου μηνός το ΓΛΚ κάνει την ανάρτηση των σημειωμάτων της σύνταξεώς μας. Όταν βλέπουμε ότι το ποσό της φορολογίας είναι το ίδιο με το του προηγουμένου μηνός, θα ξέρουμε ότι το ΕΤΕΧ και ΜΤΣ είναι το ίδιο και δεν υπάρχει μεταβολή, διότι όπως γνωρίζουμε η φορολογία βγαίνει από την άθροιση του συνόλου των αποδοχών και στην συνέχεια γίνεται ο ανάλογος μερισμός.

    Αυτά εν ολίγοις, ελπίζω να έγινα κατανοητός χωρίς να αφήνω αιχμές παρεξηγήσεως.

    Με συναδελφική εκτίμηση
    Π.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ,συναδελφε Π.Κ.
    Ή παρέμβασή μου στην συνομιλία σου με τον ΜΑΝΟ,ηταν απλώς συμπερασματική και πληροφοριακή,χωρις καμμιά διάθεση αντιπαράθεσης μαζί σου ή υποστήριξης του ΜΑΝΟΥ.Δεν τον γνωρίζω προσωπικα,αλλα από τα σχόλια του καταλαβαίνω πως είναι γνώστης πραγμάτων.
    Όσον αφορά σε αυτο που προτείνεις,να γίνει δηλ.πιο σαφής και απλός στα γραφόμενά του,για να γίνεται κατανοητός από όλους,εχεις δίκιο αφού τα οικονομικά στοιχεία απαιτούν μακροχρόνια ενασχόληση,ή κατανόηση των οποίων απαιτεί ίσως κάποιες όχι και τόσο ιδιαίτερες γνώσεις.
    Ή πολυπλοκότητα όμως όλων αυτών των οικονομικών στοιχείων,που μας έχουν επιβάλλει,πολλες φορές δεν μπορούν να μεταφερθούν και αποδοθούν από τον οποιονδήποτε απλά για να γίνουν ευρέως κατανοητά.
    Πρέπει δηλαδή,κατα κάποιον τρόπο, να γίνουμε όλοι μας οικονομολόγοι,λογιστές ή φόροτεχνικοί για να κατανοήσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε τις ενδόμυχες διεστραμμένες σκέψεις αυτών που συντάσσουν αυτούς τους νόμους της ντροπής που έχουν πάντα γνώμονα την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωσή των Ελλήνων.
    Να είσαι πάντα καλά,συνάδελφε Π.Κ.
    ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.
    Β.Κ.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συνάδελφε Β. Κ. αυτό ακριβώς ήθελα να επισημάνω ότι καλύτερες και κατανοητές απαντήσεις να γίνονται. Εγώ καταλαβαίνω το τι θέλει να μας πεί ο συνάδελφος Μάνος, (αλλά δεν μας το δίδει όπως πρέπει, την σαφήνεια), διότι και εγω ασχολούμαι πάρα πολύ με τα δικά μας θέματα, και τα ψάχνω και συνεργάζομαι (αφανώς βέβαια στους επισκέπτες της ιστοσελίδας) με τον συνάδελφόν μας Κον Απόστολον.
    Σκοπός είναι να μην γίνεται σύγχυση στους αναγνώστες και οι αναρτήσεις να έχουν τις πηγές τους.(όχι όπως μού είπανε κλπ.)
    Κι εσύ βλέπω συνάδελφε Β.Κ. το ψάχνεις και καλά κάνεις. Αναζητώντας μαθαίνομαι.
    Και βέβαια δεν είμαστε οικονομολόγοι, και λογιστές, αλλά τουλάχιστον δυό με τρία βασικά πραγματάκια σχετικά με τα οικονομικά μας, και τα του κλάδου μας πρέπει να τα γνωρίζουμε, για να μπορούμε να απαντάμε σε κάθε κακοήθη που θα μας πάει κόντρα, ή σε κάθε παραπληροφόρηση, αλλά και για τον εαυτό μας.
    Με συναδελφική εκτίμηση, σου εύχομαι υγεία.
    Π.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σαφέστατα,συμφωνώ απολυτα μαζί σου συναδελφε Π.Κ.
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.
    Β.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συναδελφοι ΒΜ ΚΑΙ ΠΚ. Ολοι μας πρεπει να προσπαθουμε για την καλυτερη ενημερωση των συναδελφων.Επειδη κανουμε αιτηση για τα αναδρομικα υγ. περιθαλψης για να ξερομε πως υπολογιζονται.1) απο ΣΕΠΤ 2015 εως IOYN 2016. Βασικη συνταξη ΣΥΝ εοβ συζυγου ή παιδιων(οσοι εχουν) Χ 6%.2)Απο ΙΟΥΛ εως ΣΕΠΤ 2016 .Βασικη συνταξη ΣΥΝ εοβ συζυγου ή παιδιων (οσοι εχουν) ΜΕΙΟΝ κρατηση ΕΑΣ Ν3865/10(οσοι την εχουν) Χ 6%.3)ΑΠΟ ΟΚΤ 2016 και μετά. Βασικη συνταξη ΣΥΝ εοβ συζυγου ή παιδιων (οσοι εχουν) Μ Ε Ι Ο Ν τις μειωσεις ν 4024/11,ν4051/12,ν4093/12 (οσες εχει ο καθενας) ΜΕΙΟΝ την κρατηση ΕΑΣ Ν3865/10(οσοι την εχουν) Χ 6%. Και στις 3 παραπανω περιπτωσεις βγαινει ΑΚΡΙΒΩΣ το ποσό κρατησης ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ που γραφει το ενημερωτικο σημειωμα συνταξης.Υποψιν η ΣΥΝ διαφορα(ποσό) που βγαινει ειναι μικτη με τον τροπο της 3ης περιπτωσης και εννοειται υπαρχει φορος σ αυτο το μικτο ποσό που εχει ο καθενας μας.Για να βρουμε τωρα το πληρωτεο της κυριας συνταξης πρεπει να κανομε 78 μαθηματικες πραξεις (και παραπανω) συνολικα στην κυρια συνταξη στο μτς και ετεχ.για να το βρουμε(οπως γραφει και ο συναδελφος ΠΚ για να βρουμε τον φορο πρωτα βγαινει αθροιστικα στο συνολο αποδοχων και μετά αναλογος μερισμος.Υπολογιστε δηλ. πόσες πραξεις θελει για να βρουμε μόνο τον φορο)οποτε αφηνω αυτον τον υπολογισμο.Τελικα το ζητουμενο ειναι να μας δωσουν τα αναδρομικα της περιθαλψης με οτι ποσο βγαινει στον καθενα.ΙΔΩΜΕΝ. Καλό βραδυ στους συναδελφους ΠΚ και ΒΚ και σ ολους τους συναδελφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστώ τον συνάδελφο Μάνο δια την σαφή ανάλυση που έκανε σχετικα με τα ποσά της επιστροφής (εάν και πότε θα δοθούν).
    Π.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.