14 Νοεμβρίου 2016

Τα Ειδικά Μισθολόγια εξακολουθούν να είναι μεταξύ των "αγκαθιών" της διαπραγμάτευσης...


Δέκα μεγάλες «νάρκες», που υπονομεύουν τη β' αξιολόγηση, καλείται να εξουδετερώσει η κυβέρνηση έως το EuroWorkingGroup της 28ης Νοεμβρίου όπου θα «παιχτεί» η συμφωνία με τους δανειστές.
Πρόκειται για τα εργασιακά, το δημοσιονομικό, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα προνοιακά επιδόματα, τις αλλαγές στον ασφαλιστικό νόμο, τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, τα ειδικά μισθολόγια, τον ειδικό «ακατάσχετο» λογαριασμό και το νομοσχέδιο για το «μαύρο χρήμα» που δεν έχει ακόμη βρει τον δρόμο προς τη Βουλή.
΄Ολα αυτά τα ζητήματα θα μπουν από σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, με την αυλαία των συζητήσεων να ανοίγει με τα τεχνικά κλιμάκια και από τα μέσα της εβδομάδας, με την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών, το μπρα ντε φερ να μεταφέρεται σε πολιτικό επίπεδο.
Μετά τις ανατροπές που ζητούν οι θεσμοί στις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο, κορυφαίο αγκάθι για την Αθήνα αποτελεί το δημοσιονομικό και η τρύπα του 1 δισ. ευρώ που έχουν εντοπίσει οι πιστωτές στον προϋπολογισμό του 2017. Για να καλυφθεί αυτό το κενό, η ελληνική πλευρά πρέπει να θυσιάσει τις εναπομείνασες φοροαπαλλαγές αλλά και μια σειρά από κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα.
Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι θα αποφύγει τα χειρότερα με το «ξεσκόνισμα» των δαπανών που θα γίνει σε όλα τα υπουργεία (spending review), το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη από το Οικονομικών, το Οικονομίας και το Πολιτισμού.
Μπροστά στα μεγάλα αυτά ανοιχτά μέτωπα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση να αφήσει το δικό της αποτύπωμα στο νέο πολυνομοσχέδιο που θα ξεκινήσει να γράφεται το επόμενο διάστημα με το οποίο θα επικυρώνεται η νέα συμφωνία με τους θεσμούς.
Για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες ο λόγος, που έχουν να κάνουν με τον ειδικό «ακατάσχετο» λογαριασμό, το νομοσχέδιο για το «μαύρο χρήμα» και την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Αναλυτικότερα, οι δέκα «νάρκες» είναι:
1). ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Σε μεγάλο πονοκέφαλο εξελίσσεται για την κυβέρνηση η μεγάλη καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί από τους δανειστές στην έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων του ψηφισμένου ασφαλιστικού νόμου (4387/2016).
Ο προβληματισμός κινείται κυρίως γύρω από το θέμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στον οποίο θα πρέπει να έχουν ενσωματωθεί μέχρι την 31η-12-2016 όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης.
2). ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ: Η μάχη σ' αυτό το πεδίο θα είναι σκληρή, με τις μεγάλες ανατροπές για τις οποίες πιέζουν οι δανειστές να περιστρέφονται γύρω από τις ομαδικές απολύσεις, τον τρόπο που θα κηρύσσονται στο εξής οι απεργίες και βέβαια τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με έμφαση στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού.
3).ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ: Η απειλή για συμπληρωματικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ «στοιχειώνει» τον προϋπολογισμό του 2017 εξαιτίας της τρύπας που εντόπισαν οι πιστωτές.
Ολα ξεκίνησαν μετά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών του 2015 από τη Eurostat, η οποία «προσγείωσε» το πρωτογενές πλεόνασμα της περσινής χρονιάς στο 0,2% του ΑΕΠ από το 0,7%.
Γεγονός, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι δανειστές ζητώντας από τις ελληνικές αρχές όταν θα ξανάρθουν στη χώρα μας να έχουν προσδιορίσει την επίπτωση της διαφοράς αυτής (carry over effect) τόσο στον φετινό όσο και στον επόμενο προϋπολογισμό.
4).ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ: Πρόκειται για τα 400 εκατ. ευρώ που δεν έχουν ακόμη κοπεί από τον τομέα των αμυντικών δαπανών, αν και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
Η κυβέρνηση για την πρώτη κίτρινη κάρτα που είχε δεχτεί υπεραμύνθηκε της στάσης της λέγοντας ότι το θέμα των στρατιωτικών δαπανών εντάσσεται στην αναθεώρηση των δαπανών (spending review) που γίνεται σε όλα τα υπουργεία.
5. ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ: Η δυστοκία στην εξεύρεση των 460 εκατ. ευρώ από τα 760 εκατ. ευρώ που συνολικά απαιτούνται το 2017 για να χρηματοδοτηθεί το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης αποτελεί σημείο τριβής με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Οπως διεμήνυσαν στην ελληνική πλευρά, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περικοπές στα προνοιακά επιδόματα, το βάρος πέφτει στην κοινωνική ασφάλιση ή στους φόρους (αύξηση) ή στο αφορολόγητο ποσό (περαιτέρω μείωση στα 5.000 ευρώ).
6.ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ: Μεγάλο πονοκέφαλο αποτελεί για την κυβέρνηση η αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων και το «πάγωμα» των ωριμάνσεών τους από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να προτείνει έως τις 29 Σεπτεμβρίου ισοδύναμα μέτρα που θα αντικαθιστούσαν το «πάγωμα», αλλά η προσπάθεια έπεσε στο κενό.
Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να ξεφύγει από αυτήν τη δέσμευση ώστε το «πάγωμα» των ωριμάνσεων να μην προχωρήσει, με το επιχείρημα ότι από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να εφαρμοστεί, ούτως ή άλλως, νέο μισθολογικό καθεστώς για Αστυνομικούς, Στρατιωτικούς, γιατρούς, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς κ.λπ.
7. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ: Το θέμα της μείωσης των στόχων στα πλεονάσματα, κάτω από το 3,5% μετά το 2018, έχει περάσει σε άλλο επίπεδο καθώς πλέον έχει ενταχθεί στο «πακέτο» με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που εξετάζουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
8). ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ: Παρά τη «συμφωνία επί της αρχής» στο θεσμικό πλαίσιο, οι δανειστές θέλουν να αποκλείσουν από τη ρύθμιση τα χρέη που προέρχονται από παρακρατούμενους φόρους (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών κ.λπ.). Αυτά δεν «κουρεύονται» και πρέπει να πληρώνονται μέχρι κεραίας.
9). ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ»: Ακόμη δεν έχει βρεθεί η «χρυσή τομή» για τους συντελεστές με τους οποίους θα φορολογηθούν όσοι «φυγάδευσαν» τα χρήματά τους στο εξωτερικό ή τα έκρυψαν σε θυρίδες και σεντούκια και τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.
Συμφωνία ακόμη δεν υπάρχει, παρά τα τελευταία σενάρια για τη θέσπιση τριών συντελεστών οι οποίοι θα κλιμακώνονται από 50% έως 60% .
10. «ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ» ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ: Μετά τους τίτλους τέλους που έβαλαν οι δανειστές η κυβέρνηση προωθεί ως εναλλακτική πρόταση το αυξημένο «πακέτο» των φορολογικών κινήτρων για όσους φορολογουμένους χρησιμοποιούν το «πλαστικό» χρήμα (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες) στις καθημερινές συναλλαγές τους. ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.