17 Νοεμβρίου 2016

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ Ε.Δ. -Σ.Α...



Η καθυστέρηση καταβολής συντάξεων των στελεχών Ε.Δ-Σ.Α από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετά την ένταξή τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, συζητήθηκε στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστα Κατσαφάδου.

Κατά την ομιλία του, ο Βουλευτής τόνισε ότι σύμφωνα με τον Ν.4387/2016 που ψηφίστηκε τον Μάιο, προκαλώντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε κάνει λόγο για ερασιτεχνισμό, όλοι οι δημόσιοι, δημοτικοί υπάλληλοι, κληρικοί, τα Σώματα Ασφαλείας, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Πυροσβεστική εντάσσονται στον ΕΦΚΑ.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Κατσαφάδος, γίνεται διάκριση προς τους ένστολους εν αντιθέσει με όλους τους άλλους δημόσιους λειτουργούς, καθώς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για να πάρουν τη σύνταξη, δεν παίρνουν ούτε καν προσωρινή.

«Σας ερωτώ, λοιπόν, κύριε Υπουργέ -γιατί το πράγμα έχει φτάσει στο απροχώρητο- για όλους αυτούς οι οποίοι έχουν καταθέσει από τον Μάρτη και μετά τα χαρτιά τους, που πηγαίνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τους λένε ότι, δυστυχώς, περιμένουν διευκρινιστικές εγκυκλίους γιατί δεν έχουν την αρμοδιότητα για να τους καθορίσουν τη σύνταξή τους, πότε θα πάρουν σύνταξη, πώς θα υπολογιστεί και αν θα πάρουν προσωρινή σύνταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαφάδος.

Ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να απαντά σε όλους αυτούς που υπηρέτησαν την πατρίδα και την κοινωνία με υψηλό αίσθημα καθήκοντος ότι περιμένει διευκρινιστικές εγκυκλίους από το αρμόδιο Υπουργείο για την καταβολή της σύνταξης.

«Με τη δομή με την οποία χτίζετε τον ΕΦΚΑ -γιατί τώρα οργανώνεται αυτός ο ενιαίος φορέας- θα έπρεπε, αν μη τι άλλο, να είχατε προνοήσει να υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι έχουν παλέψει και έχουν αγωνιστεί στη ζωή τους για το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον, για την εθνική και κοινωνική ειρήνη. Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, επειδή δεν τους αξίζει να βρίσκονται σε κατάσταση επαιτείας, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να βγάλετε αυτές τις διευκρινιστικές εγκυκλίους και να μας απαντήσετε πότε θα μπορέσουν να πάρουν προσωρινή σύνταξη», ανέφερε ο κ. Κατσαφάδος και πρόσθεσε: «Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη αυτά τα χρήματα και εδώ και πέντε μήνες δεν έχουν εισπράξει ούτε 1 ευρώ. Δεν είναι επαίτες, δεν το ζητάνε, δεν είναι χαριστικό. Είναι αυτό το οποίο οφείλει το κράτος απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν τεράστιες υποχρεώσεις.»

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος, απαντώντας στον κ. Κατσαφάδο παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων, και δεσμεύτηκε ότι η όποια παράλειψη έχει γίνει στον νόμο θα διορθωθεί.

«Σας διαβεβαιώ ότι τα σχετικά προβλήματα που υπάρχουν, θα επιλυθούν σύντομα. Είναι ζητήματα ελέγχου της όλης διαδικασίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπάρχουν καινούργια ζητήματα στον νόμο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο κάνει τη δική του προσέγγιση νομικής ορθότητας των διατάξεων και την κάνει με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εκεί οφείλεται, προφανώς, η κάποια καθυστέρηση. Η σχετική εγκύκλιος έχει εκδοθεί. Ό,τι υπάρχει και εμποδίζει από τυχόν δική μας παράλειψη, σας διαβεβαιώ ότι θα εξαλειφθεί πάρα πολύ σύντομα, για να προχωρήσει η έκδοση αυτών των συντάξεων», ανέφερε ο υφυπουργός.

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Πετρόπουλος, είχε τονίσει ότι όλοι υπάγονται στις διατάξεις για την έκδοση των συντάξεων μετά τις 13/5/2016, ωστόσο επειδή η αποστρατεία των στελεχών Ε.Δ-Σ.Α επέρχεται δεκαπέντε μέρες μετά από την ημέρα που δημοσιεύεται στο Φ.Ε.Κ. η σχετική διοικητική πράξη, ορίστηκε η 1/7/2016 ως ημέρα η οποία θα ισχύει για τις δικές τους συντάξεις.

Δείτε το σχετικό video:
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.