17 Δεκεμβρίου 2016

Ποιές Αποδείξεις θα αναγνωρίζει η Εφορία...



Στη λίστα που συντάσσεται στο Υπουργείο Οικονομικών με τις δαπάνες που θα πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα και θα εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα μετράνε οι αγορές σε σούπερ-μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, αγορές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ξενοδοχεία, παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης.


Αντίθετα έξοδα των νοικοκυριών, όπως λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση), κινητή και σταθερή τηλεφωνία, δόσεις δανείων, ενοίκιο, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα ακόμη και τα διόδια δεν θα μετράνε στις δαπάνες με πλαστικό χρήμα που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο που δικαιούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους στη λίστα με τις δαπάνες που θα γίνονται δεκτές θα περιλαμβάνονται αγορές από:

-Σούπερ μάρκετ
-Πολυκαταστήματα
-Καύσιμα
-Αγορές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών
-Έπιπλα
-Είδη οικιακής χρήσης
-Ξενοδοχεία
-Παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους
-Εστιατόρια
-Ταβέρνες
-Μπαρ
-Κέντρα διασκέδασης

Αντίθετα δεν θα γίνονται δεκτές δαπάνες για:

-Λογαριασμούς ΔΕΚΟ
-Κινητή και σταθερή τηλεφωνία
-Δόσεις δανείων
-Ενοίκια
-Κοινόχρηστα
-Ασφάλιστρα
-Διόδια


Οι φορολογούμενοι ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους θα πρέπει να συγκεντρώνουν και συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, e-banking. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο περισσότερες είναι οι αποδείξεις με πλαστικό χρήμα που πρέπει να συγκεντρωθούν για να εξασφαλιστεί η έκπτωση φόρου.

Όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό με κάρτες ή μέσω e-banking θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 22% επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα δηλώσει ο φορολογούμενος.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των διατάξεων που κατατέθηκαν στη Βουλή η υποχρέωση για πληρωμές με πλαστικό χρήμα ορίζεται ως εξής:

-Εισόδημα 1-10.000 ευρώ: Ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή και μέσα πληρωμής με κάρτα 10%. Άρα για εισόδημα 5.000 ευρώ πρέπει κατ' ελάχιστον να δαπανηθούν 500 ευρώ μέσω κάρτας, αλλιώς επιβάλλεται πέναλτι φόρου έως 22% ή 110 ευρώ.

-Εισόδημα 10.000,01-30.000 ευρώ: Ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή και μέσα πληρωμής με κάρτα (Προοδευτική εφαρμογή) 15%. Αυτό σημαίνει υποχρέωση δαπάνης 15% από το πρώτο ευρώ και άρα απαιτούνται 1.500-4.500 ευρώ με κάρτες. Η παράλειψη θα τιμωρείται με ποινή φόρου έως 3520 ευρώ (22%).

-Εισόδημα 30.000,01 και άνω: Ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή και μέσα πληρωμής με κάρτα (Προοδευτική εφαρμογή) 20% και μέχρι 30.000 ευρώ.Το όριο αυξάνεται «προοδευτικά» από το πρώτο ευρώ και «οριζόντια», οπότε θα απαιτούνται ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών ύψους 6.000 ευρώ –και έως 30.000 ευρώ κατ' ανώτατον όριο για εισόδημα 150.000 ευρώ το χρόνο. ΠΗΓΗ:

1 σχόλιο:

  1. Για να ξερουμε το συνολικο φορολογητεο εισοδημα (γλκ,μτσ,ετεχ) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017 που θα το δηλωσουμε το ετος 2018 θα πρεπει να προσθεσουμε τα εξης ποσά για ΚΑΘΕ μηνα ωστε να βρουμε μετά το ετησιο.1)απο ΓΛΚ τα εξης ποσά α)πληρωτεο β)φορος γ)εκτακτη εισφορα δ)ομοσπ.σωματεια. 2)απο ΕΤΕΧ τα εξης ποσά α)πληρωτεο β) φορος 3) απο ΜΤΣ τα εξης ποσά α)πληρωτεο β) φορος(επειδη ΔΕΝ υπαρχει ακομα -ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ομως-ενημερωτικο σημειωμα ηλεκτρονικα ο φορος ειναι 12,00 ευρω περιπου για 134,00 ΜΙΚΤΟ).Ετσι θα ξερω το ΣΥΝΟΛΙΚΟ εισοδημα για το ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017 και θα γνωριζω πόσο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ποσό αποδειξεων με καρτα πρεπει να βαλω.(επειδη ομως κανομε και συμπληρωματικες λογω αναδρομικων να βαλομε αναλογο ποσό παραπανω .Αν π.χ εχουμε παρει 400 ευρω συνολικα το ετος 2017 και ειμαστε στην κλιμακα του 15% τοτε θα χρειαστουμε 400 Χ 15%=60 ευρω αποδειξεις συν με καρτα για το ετος) .ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Σ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.